Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám dotaz jak správně vyplatit věřitele, který nechce být vyplacen. Zní to divně, ale zřejmě je to tak. Slušně řečeno je to lump ze všech lumpů ten největší. On chce předání peněz z ruky do ruky. Já chci poslat peníze na účet nebo předání u notáře oproti podepsanému narovnání dluhu s ověřenými podpisy. Na to nechce přistoupit. Prý stačí když se vyrovnáme spolu. Na to nechci přistoupit já. Jde o hodně peněz, chci mít úředně ověřené že jsem zaplatila aby se už ničeho nemohl domáhat. Pro něj je to problem. Čísla účtů které jsem měla patřili sestře nebo kamarádům, tam nic vyplácet nechci. Jak se tedy peníze správně a včas předat když s věřitelem není dohoda?
Dobrý den. A co předat prostě peníze hotově proti podpisu a za přítomnosti svědků? Nebude co zpochybnit. Úschova u notáře je zbytečná a pro tuto situaci drahá. Ale také je důležitý způsob předánjí uvedený ve smlouvě, pokud tam je. Jestli tam je napsáno, že uhradíte převodem na účet číslo..., tak byste je měla poslat tam a neřešit, čí účet to je.
Ve smlouvě je napsáno k rukám věřitele. Ten ale nic podespat nechce. Navíc neověřený podpis = žádný podpis . Pokud je pošlu na jiný účet, bude těžko prokazatelné, že patří zrovna jemu. Jdem mu zřejmě o úroky a pokutu o kterou by se částka navýšila kdyby peníze nedostal.
V tom případě vezměte peníze a svědky a pokuste se mu peníze oproti podpisu znovu předat. Nepřevezme-li peníze, je v prodlení. Viz obč. zák.
§ 522Věřitel je v prodlení, jestliže nepřijal řádně nabídnuté plnění nebo neposkytl v době plnění součinnost potřebnou ke splnění dluhu. V takových případech je věřitel zejména povinen nahradit dlužníkovi náklady, které mu tím vznikly. Dále na něj přechází nebezpečí nahodilé zkázy věci. Kromě toho je dlužník oprávněn žádat od věřitele náhradu jiných škod způsobených mu prodlením, lze-li věřiteli přičítat zavinění.
Je to trochu záhadný případ. Já bych se domluvila s notářem, zda nemůže jít se mnou za věřitelem. Zjistila bych si, kdy bude věřitel na určitém místě, připravila si doklad o převzetí hotovosti. Zároveň by notář mohl ověřit podpis věřitele o převzetí. Pokud by i za přítomnosti notáře odmítl převzít hotovost, potom bych požádala notáře o sepsání notářského zápisu. Snad by náklady byly nižší, než při notářské úschově - především, kdyby se povedlo uhradit dluh. Tak hodně štěstí!
Ano, do jisté míry. Existuje zákon 254/2004 Sb. o omezení plateb v hotovosti. Limit pro platby v hotovosti je do 15 000 EUR.
Dopis do vlastních rukou s výzvou, aby sdělil obratem číslo účtu, kam máte peníze poslat.
Je-li to částka převyšující EUR 15 000, stejně ji v hotovosti dle zákona ani zaplatit nesmíte.
Nesdělí-li číslo účtu, můžete složit u soudu do soudní úschovy. Chce to podat žádost, ale zase máte potom úplný klid.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.