Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení 2015

Od: blablis* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

mám otázku ohledně příspěvku na bydlení.

Je možné,aby si bývalá přítelkyně požádala o příspěvek na bydlení,když bydlí s mými dětmi v mém bytě (a mají tam všichni trvalé bydliště) a já s nimi nežiji a bydlím jinde? Ptám se z toho důvodu,že byt je psaný na mě,náklady na bydlení (el.,plyn atd) také na mě a nemám s ní žádnou nájemní smlouvu. Nebo je případně možné jí dát nájemní smlouvu (např. na 1kč) , ikdyž je to vlastně matka mých dětí a žijou tam s ní i moje děti?

Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, obávám se, že náj. smlouva bude v tomto případě považována za fiktivní.

A také není žádný důkaz (patrně), že by žadatelka něco platila. Zdravím!

doplněno 14.07.15 10:22:

kupnisila.cz/... kupnisila.cz/... kupnisila.cz/...

doplněno 14.07.15 10:44:

Můžete zkusit tu náj. smlouvu, přepsat energie na tu paní a potom doufat, že to úřad nebude považovat za "ojeb". Vždy to vyhodnocují individuálně podle jejich zvážení situace a dokladů.

Nebo si o příspěvek zažádáte Vy - ale, tam bude šance asi menší, resp. nebude nárok.

doplněno 14.07.15 11:04:

Rodiče mohou pronajímat byt svým dětem, ale třeba ty děti nenatahují ruku směrem ke státu a nepožadují příspěvky. Skočte si na ten úřad a budete to vědět hned a přesně.

blablis*
hodnocení

No a o to mi přesně jde-aby smlouva nebyla považována za fiktivní, ikdyž tam žije s dětmi sama a náklady na bydlení platí ona.Nějaká rada?

blablis*
hodnocení

Pročítal jsem to,ale v diskuzi se jedná pouze o manželé a o to,že by byt tudíž měl spadat do společného jmění manželů.Ale my manželé nejsme a nebyli jsme.Takže? Podle mě ji tedy mohu napsat nájemní smlouvu,jako každému jinému.Je to tak?

blablis*
hodnocení

No,ono je právě jedna věc ,jak to vidí oni,ale druhá je zákon,kde nic takového uvedeno není.Co vím,tak je docela běžné,že byt pronajímají např. rodiče svým dětem.

doplněno 14.07.15 11:30:

Právě,že znám případy,kdy natahují.Jistě,řeknu ji,ať se zajde zeptat na ÚP ,ale chtěl jsem se předem zeptat.

iz*
hodnocení

1x

Nájemní smlouva se nedává, ale uzavírá.

Sjednáte-li v nájemní smlouvě nájemné 1 Kč měsíčně,

úřad ji podle mne neuzná (bude ji považovat za fiktivní).

Otázkou je je i to, jestli náklady na vodné a stočné, elektřinu, plyn + nájem 1 Kč přesáhnou

30 % příjmů (pokud ne, příspěvek jí přiznán nebude.) Vaší přítelkyně (jestli se nemýlím, započítává

se do příjmu domácnosti, i výživné jež platíte na děti).

hodnocení

0x

Požádat samozřejmě může, ale jestliže nemá náklady (všechno platíte vy), tak nejspíš nebude důvod jí nějaký příspěvek přiznat.

blablis*
hodnocení

To chápu a taky si to myslím.Nicméně,platí to ona,ale je to všechno psáno na mě.Takže ji tedy sepíšu nájemní smlouvu s těmito náklady (el.,plyn atd) . Je to možné?Nevadí,že jsem otec dětí,žijících na te adrese a zároveň pronajímatel bytu?

martinas*

Aby mohla Váše bývalá přítelkyně zažádat o příspěvek na bydlení, musí s Vámi mít jak již bylo uvedeno nájemní smlouvu. Výše příspěvku se potom odvíjí od prokázaných měsíčních nákladů spojených s bydlením (nájem, el., plyn, placení odpadů...) např. výpisem z bankovního účtu nebo složenkami.

martinas*
hodnocení

0x

Předpokládám, že se jedná o byt v paneláku a sousedé (alespoň Ti nejbližší) vědí, že v bytě nežijete a žije tam pouze matka s dětmi. Tím bych se hájila na úřadu a případně svědectví doložila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]