Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební spoření - vklad ročně nebo měsíčně?

Od: lm® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chtěli bych si s manželem založit SS .Uvažovali jsme o ročním vkladu vždy 20,000,- Kč Známá však tvrdí,že vklad ročně není tak úročený jako měsíční.Nemohu se na internetu dopátrat žádné takové informace.Nevíte prosím někdo,jak to tedy je?

Případně bych ještě uvítala,kde je SS nejvýhodnější. Děkuji Lenka

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Jednoduše - pokud vložíte 20tis. v lednu, pak se Vám těch 20 tis. bude celý rok úročit slíbeným úrokem. Pokud vložíte v prosinci, o tento úrok přijdete (za tento rok), ale celý rok můžete mít peníze na jiném finančním produktu, kde bude třeba úrok vyšší. V každém případě si sáhnete na plnou státní podporu, 2000 Kč/rok.

mate59
hodnocení

0x

Vklad vložený naráz např. v lednu je v globálu výhodnejší úročený jak vklady po měsíci.Dnes již SS není moc výhodný produkt, úročení kleslo,státní podpora taky a peníze máte vázané na 6 let. K tomu poplatky za založení smlouvy, poplatky za vedení účtu.Koukněte na nabídky bank, bez poplatkú a vázanosti vám taky poskytnou úrok od1,1 do 1,43 procenta na spořících účtech nebo na ročních termínovaných vkladech.

urok
hodnocení

0x

Zjistěte si úrok u SS. Pokud je 1% a méně tak peníze nechte v bance s lepším úrokem a na SS složte 20k v polovině prosince.

paw*
hodnocení

0x
Viz radcove nade mnou. Kazda SS to muze mit v podminkach jinak. Jedna bude tolerovat vlozeni castky najednou, jina to chce mesicne. To vse pro pripsani podpory. Pockejte si na nejakou akci knSS. Ja tak zakladal u Modre pyramidy v unoru, urok 1.6%,bez poplatku za zalozeni.

stirecek*
hodnocení

0x
Zalozte si spořící účet s úrokem cca 1.1-1.6% a máte to daleko výhodnější, navíc zcela zdarma. Stavebko uz je přežitek, nevýhodný a stojí dost peněz. Vydělá na něm jen stavební spořitelna.
manymany

Mám na stavebku 2%, spolu se státní podporou to dělá zhruba 4% ročně, takže víš kam můžeš s tím tvým spořákem :-P

uska*

Z těch 4 % si odečtěte (rozpočítejte) počáteční poplatek za uzavření smlouvy a kolik dělá roční vedení účtu u vás? Tak 4 % máte jen teoreticky. Jsou spořící účty zcela zdarma. Tak kdo je na tom lépe?

stirecek*
A ještě je treba dodat, ze ty peníze ma mrtvé min šest let, zbytek výnosu sežere inflace :) :)
manymany

no jistě, 4% mi sežere inflace která je 0.5%, zato ty budeš s 1.1% spořákem za 6 let za vodou *smich*

stirecek*

Pane kolego, vás bych chtěl mít za investičního poradce :):). za prvé, asi jste si nevšiml, že u nových smluv je zhodnocení okolo jednoho procenta ročně, takže na úrocích za těch šest let při úložce 20000 kč v lednu dostanete po zdanění možná nějakých 3600kč. Z toho si odečtěte poplatek 1% za uzavření smlouvy - cca 2000kč a roční poplatek cca 300Kč x šest let dalších 1800Kč a už jste 200Kč v mínusu. Lidově řečeno, to co vám stavební spořitelna dala, si i s úroky vzala zpět :) Takže dostanete jen 6 x 2000 státní příspěvek, což je za šest let 12000Kč, což je deset procent zhodnocení, ale za šest let, takže cca 1,66% ročně. Upozornuji, že na peníze nesmíte šest let šáhnout a v případě krize, jako třeba v řecku to může být problém. Naproti tomu spořící účty nabízí ten samý úrok, jsou zcela zdarma a hlavně - peníze mám kdykoliv k dispozici. Ještě nedávno nabízela mBank 3%, takže můžu kdykoliv peníze přesouvat tam, kde je to zrovna nejvýhodnější, nejbezpečnější - třeba pod polštář, když na to přijde. Neříkám, že se spořícím účtem bude za vodou, ale je to daleko jednodušší volba za stejný výnos, ale hlavní výhoda je v tom, že člověk nikdy neví, kdy se můžou peníze hodit, poněvadž když je vyberete ze stavebka předčasně, nejen že nedostanete nic navíc, ale ještě zaplatíte poplatek za předčasné ukončení a ten je dost velký.

Mimo jiné, data o inflaci za posledních šest let jste si taky vycucal z prstu, tak už se prosím přestaňte ohánět 4%, když to není pravda!

kurzy.cz/...

lm®
hodnocení

Děkuji za přínosnou diskusi. Nicméně,pěkně jste nás nahlodali,pánové...

Koukala jsem na stránky mbank,ale nejvyšší úroková sazba je 1% při vkladu do 100 000Kč.

stirecek*
Mrknete na air bank - 1.1% nebo equa bank, ta nabízí 1.5%. Prostudujte si podmínky. Ještě tu někdo vzpomínal Sperma bank, bývalo 1.6%. Desetiny procent neřešte, situace se pořad mění. Mám asi šest spořících účtů a presouvam podle toho, kde je to výhodné. Neni to jen samotná sazba, ale další podmínky. Chci mít peníze rychle po ruce. Nebo si můžete prohlédnout termínované vklady na i několik let, popřípadě dluhopisy...
doplněno 14.07.15 15:05: Ano Milane, máte pravdu. Ve sperma bance by se nic nezurocilo :) Sper banku ještě nemám, proto jsem to popletl.

Stírečku, asi jste myslel Sberbanka, ta má 1,63%. Mám to podobné jako vy, několik spořících účtů, taky i běžný účet se mi úročí a za placení kartou dostávám dýško..

paw*

Tak leda, ze by vedeni uctu bylo za 2000/rok.

Jinak stavebko mam hlavne proto, ze ty penize mam mrtve a tudiz je pro me znazsi jejich obsluha - za 6 let to bude pekny darecek. Mit ty penize doma, investovat a podobne, mel bych asi vynos vyssi, ale chce to praci, venovat se tomu a podobne. Jinak na dotazy ohledne sporeni/investovani je lepsi jine forum, ac je to proti pravidlou ve zdejsim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]