Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jsem v praci 4 roky a po 4 rokach jsem dostala smlouvu na neurcito ale bohuzel s trimesicni vypov.lhutou? je to mozne aby i po 4 rokach kdyz mam smlouvu na neurcito mela zase trimesicni vypovedni lhutu? dekuji
Zakon urcuje minimalne 2 mesice, coz ma vetsina zamestnancu, takze jste na tom lepe nez oni. Firma vam to rozhodne nemusela nabizet. Je to dobra vule z jejich strany.
Omlouvám se, že neodpovím na dotaz (ačkoliv jsem si přečetla zákon a tam se hovoří o "minimálně 2-měsíční výpovědní lhůtě", takže snad je to tak v pořádku, ale necítím se na to, abych to tu tvrdila), ale zajímá mne jedna věc. A to proč je to pro zaměstnance lepší?
Vycházím z toho: výpověď ze strany zaměstnavatele (kdy by 3-měsíční výpovědní lhůta byla pro zaměstnance výhodnější) se mi zdá méně pravděpodobná než to, že dá výpověď sám zaměstnanec, protože si našel lepší práci - pak je ale delší výpovědní lhůta pro něj zátěží, ne? Nebo je časté, že v druhém případě zaměstnavatel přistoupí na dohodu a zkrátí výpovědní lhůtu? - v tom případě by ale přece nedával do smlouvy 3-měsíční...
doplněno 12.07.15 08:18:Wasube a ivzez děkuji za odpovědi, ale mně šlo o to, že nahoře někdo opakovaně píše, že je to takto pro zaměstnance výhodnější. Ano, určitě je to výhodnější, když dostane výpověď od zaměstnavatele. Ale přiznejme si, že u smluv na dobu neurčitou je to těžké a dle mne i málo pravděpodobně. Naopak, kdyby chtěl odejít zaměstnanec (což považuji za pravděpodobnější), tak mu delší výpovědní doba může způsobit problémy, pokud už má novou práci, 3 měsíce na něj asi nikde čekat nebudou.
Ale asi se mýlím a výpověď ze strany zaměstnavatele je častější, než si myslím, a proto je první reakcí rádců to, že je to pro tazatelku výhodnější...
Ve stejném §, který hovoří o "minimálně dvouměsíční výpovědní době"
najdete i ustanovení o možnosti sjednat delší výpovědní dobu.
Výpovědní doba musí být pro obě strany stejná.
Dohoda na sebe neváže žádnou výpovědní dobu, zaměstnavatel nemůže výpovědní dobu zkrátit.
Dohoda o rozvázání pracovního poměru znamená ukončení zaměstnání dnem uvedeným v dohodě.
Sjednává-li zaměstnavatel se zaměstnancem delší výpovědní dobu, nemyslí (většinou) na prospěch zaměstnance.
Zaměstnanec může vyjednávat, není povinen přistoupit na všechny návrhy zaměstnavatele.
A určitě by neměl podepisovat nic, s čím nesouhlasí.
Většina lidí je ráda že v případě výpovědi získávají čas na hledání nového místa. Když tam paní pracovala 4 roky a podepsala smlouvu další, proč ji najednou vadí že smlouva je už na neurčito a proč si nesjednala opět na dobu určitou? Lidé si nerozumí, na jednu stránku chtějí, aby je chránil zákon že jim nikdo nemůže říci - zítra už nechodte a na druhou stranu pláčou že je ten zákon chrání, protože oni by třeba chtěli odejít hned. A nemohli by. To by bylo ale přece nefér, aby tuhle výhodu měl jen zaměstnanec že si odejde kdy chce...Když se změní zákon, nastane to, co jsem už popsala...že zítra už nemusíte chodit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.