Nejste přihlášen/a.
Mám jeden problém, který poslední dobou houstne. Bojím se o svou přítelkyni. Nemám na mysli nějaký podraz, ale aby ji někdo neublížil. Do práce jezdí v MHD a vrací se mnohdy pozdě domu, kdy je už tma. Když jsem s ní, mohu ji bránit já, položil bych svůj život, bylo-li by třeba. Ale jak ji ochránit, když nejsem s ní? Nemohu s ní jezdit z práce... Nemohu s ní být pořád. Pepřový sprej mi přijde neefektivní, paralizér, nevim nevim. Aby stihla to nebo ono vytáhnout z kabelky... Co je účinější a nejlepší pro ženy jako osobní obrana?
Za odpovědi předem děkuji.
PS: Možná to přehánim, ale ten strach tam je,,, bohužel nebezpečí také, není to výmysl. Rád bych měl alespoň pocit, že má jak se bránit, kdyby k něčemu došlo.
Asi tu bude plno návodů na různé obranné "pomůcky". Já přidám jednu: ostražitost. Ten, kdo jí chce něco udělat, ji nesmí překvapit. Znamená to např. sledovat, kdo se jak chová, dívat se lidem do očí (v autobuse), nemít sluchátka. Při chůzi se rozhlížet, vnímat podivné zvuky. Jakmile ji totiž útočník překvapí, je to háji!
A jedna blbinka navíc: Když vystupuje z autobusu, vyplatí se vystupovat na poslední chvíli. Jakmile ji někdo sleduje, pohodlně si vystoupí s ní, když se postaví ke dveřím. Když ale nedá najevo, že hodlá vystupovat, a vylítne v posledním momentě, útočník to nestihne - a nebo, pokud vyrazí za ní, má zase jasno, že mladík na ni má počíháno a může zvednout telefon a volat Vám. Samozřejmě může i předstírat volání a říct jen "Jo, už jsi na cestě? Já už čekám na zastávce."
Dobrý den, zkuste ji (s jejím souhlasem) přihlásit do nějakého kurzu sebeobrany (pro ženy).
Tam se něco naučí a dostane kvalifikované rady. Zdravím!
doplněno 09.07.15 16:58:Víte, on je problém, že pokud taková situace nastane, tak to člověk nečeká a je překvapen.
Potom je vcelku jedno, co má u sebe, protože to buď nepoužije nebo mu to útočník sebere.
Případně to napadený použije a dostane se do maléru, protože šlo o nepřiměřenou obranu.
V tom kurzu se člověk naučí nebezpečí předcházet, zpracovat ho, naučí se hmaty a použít ten efektivní prostředek, který tam doporučí.
Tak stím bude právě asi problém. Mohu to zkusit, ale pochybuji, že na to bude chtít jít, proto jsem spíše chtěl nějaký obranný prvek.
doplněno 09.07.15 16:53:Něco efektivního...
JJ. A to je právě ten problém, chtít a umět použít. A stejně je to s těmi obrannými nástroji. Ono je hezký mít u sebe pepřák nebo paralyzér, ale bez průpravy ho člověk těžko použije. A takový kurz sebeobrany je právě nácvikem situací. Z kurzů sebeobrany se mi líbila propagační videa nějakého lektora Krav maga (k dohledání na Youtube). Neučí nějaké obsáhlé bojové umění, ale na nácviku modelových situací - sem prašť a tudy utíkej... (tedy maximálně efektivní!)
Moji ženu bych do kurzu taky nedonutil...
Nosit obranný sprej a jiný obranný prostředek v kabelce je chyba. Vše má mít již v ruce, jakmile vystoupí z autobusu, tramvaje, vychází z domova. Když už slyší kroky, tak je pozdě, něco lovit. Neustále být ve střehu, dívat se okolo, když nic nemám koupeného, tak použít, to co je v kabelce, mít připravený hřeben a zarazit zuby do chřípí násilníka, nebo klíče mezi prsty jako boxer, ale je to docela nepraktické. Já jsem chodila i s nůžkami v ruce, nebo jsem nosila v kapse pytlík s malýma korálkama a kdyby mě někdo unesl, tak bych je rozsypala. Synovi jsem to tenkrát řekla, kdybych zmizela a nenašla jsem se, že mě někdo unesl. Chůze má být jistá, ukazující sebevědomost a přiměřeně rychlá, žádné telefonování, sluchátka, kapuci. Dobrý je na obranu i deštník, sprej je výborný se světlem, útočník je zmaten, když se mu posvítí do očí, to většinou nečeká. Podívejte se na stránky, které je prodávají. Mají na videu zásah peřákem na dobrovolníkovi.
Zdravím )
Myslím že v první řadě to chce, sdělit jí že máte tyto obavy, ujistit se že jste v tom zajedno, neboť pokud ona to nebezpečí nevnímá jako vy, mohlo by jí nějaké horlivé opatřební přijít poněkud.. paranoidní, nebo, nedej bože snad i omezující..
A jinak, v MHD je více lidí, někdo z nich je určitě hodný a pomohl by, takže jako první věc bych poradil píšťalku, nezdá se to efektivní, ale když se po autobuse rozezní, věřte že někdo zakročí, to samé i na ulici.. )
A kromě píšťalky bych doporučil i ten pepřák nebo paralizér, vám se to asi nezdá ale je to opravdu velmi efektivní, pokud si koupíte jedno z toho v nějakém obchodě který je na to zaměřen, i sprej dokáže divy!
A za mě, sprej je pro slečnu lepší a paralizéry hrozně žerou, takže bych se nedivil kdyby s tím párkrát cvičně "zabzučela" a ve chvíli nouze by jí to chcíplo..
Snad jsem pomohl.. )
Ale vždyť vy víte, že existují obranné pomůcky, že existují střelné zbraně, kurzy sebeobrany atd.. My vaší partnerku neznáme, tohle musíte řešit s ní. A o ničem se nedá říci, že je to vhodné či nevhodné, záleží na situaci, kterou ale nikdo z nás neodhadne, takže ani nelze poradit, co je nejlepší.
Jinak, jak zde někdo již psal, tak nejdůležitější je ostražitost, vyhýbat se podezřelým lidem, klidně přejít přes ulici, klidně se vrátit a obejít celej blok a když na to už přijde, tak ječet a utíkat - nejlepší obrana je útěk, takže trénovat běh.
Taky jsem tohle řešil, ale nakonec jsem usoudil, že nemá smysl se strachovat. Svět je nebezpečnej a vždycky bude, pokud se ocitnete ve špatnou chvíli na špatným místě, tak máte prostě smolíka a musíte se smířit s tím, že se vám třeba i něco stane, tak to už chodí a neexistuje stoprocentní ochrana, snad jen nevylejzat z domu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.