Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za jaké období se počítá podpora v nezaměstn

Od: smiler odpovědí: 3 změna:

Dobrý den potřebuji prosím poradit od někoho kdo opravu přesně ví za jaké období se bude počítat podpora v daném případě.

Dcera pracuje nyní v zahraničí (vše oficálně,zdrav.sociál.atd).Kolem 7-10 října se vrací zpět do ČR kde ihned nastoupí do nového zaměstnání.Pokud by nastala siuace že bude v novém zaměstnání u nás nespokojená(nebo zaměstnavatel s ní) a např.po měsíci by skončila a musela nastoupit na Uřad práce,za jaké časové období se jí bude v daném případě vypočítávat podpora?

Jedna trochu "známá" která pracovala na UP mi tvrdí že z posledního ! zaměstnání.A to tak že pokud by např.pracovala týden poslední zaměstnání za 8000,- bude se jí to počítat z této částky i kdyby v předchozím zaměstnání brala daleko více.Přiznám se moc se mi to nezdá.

Proto prosím zde někoho znalého o správnou odpověd.Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Vaše "trochu známá" má pravdu.

Podpora se vždy počítá z průměrného (pravděpodobného)

čistého výdělku z posledního zaměstnání.

Pokud by dcera pracovala jen týden, počítala by se podpora z pravděpodobného výdělku.

Důležité bude doložit potřebnou dobu důchodového pojištění – v posledních dvou letech to musí být minimálně 12 měsíců pojištění získaných prací (výdělečnou činností). Tuto dobu není nutné získat v posledním zaměstnání, na rozdíl od průměrného výdělku ji lze "nasčítat" i z předchozích zaměstnání. (Lze sečíst dobu získanou před odjezdem do zahraničí a dobu získanou po návratu.) Jestli Vaše dcera pracovala v zahraničí delší dobu, nemusela by u nás podmínku 12 měsíců splnit.

————

O poporu je nutné žádat v zemi, v níž uchazeč o zaměstnání splnil podmínky pro její přiznání. Pokud by dcera chtěla podporu vypočtenou ze zahraničního výdělku, musela by se na ÚP zaregistrovat v zahraničí. Přibližně po měsíci pobírání podpory lze ÚP oznámit, že si pojede práci hledat do ČR a požádat o zasílání podpory k nám. (Toto platí pro země EU, mám dojem, že i pro Švýcarsko a Norsko. Nevím, jestli existují nějaké dohody se zeměmi mimo EU.)

smiler
hodnocení

Dobrý den

Děkuji Vám.Čekal jsem vlastně na Vaši odpoved.Odpovídáte často velmi pěkně a srozumitelně k této problematice.Takže v mém daném příkladě se to 100% počítá z posledního zaměstnání?

A já myslel že se to počítá vždy za poslední kvartál.Ale to je asi v případě pokud se zaměstnání nemění.Pokud je změna tak tedy vždy z toho posledního at je jakoliv dlouhé.

díky S.

iz*

Podpora se opravdu počítá z posledního zaměstnání.

Trvá-li zaměstnání déle, potvrdí zaměstnavatel průměrný výdělek za kalendářní čtvrtletí předcházející ukončení zaměstnání. Pro zaměstnání ukončené v době od 1. října do 31. prosince by se potvrzoval příjem za měsíce červenc až září.

Trvá-li zaměstnání kratší dobu a odpracuje-li zaměstnanec alespoň 21 pracovních směn, lze stanovit průměrný výdělek. V ostatních případech se musí použít pravděpodobný výdělek.

Jak dlouho je dcera v zahraničí? Podmínku pro přiznání podpory je nutné splnit v zemi, v níž se o podporu žádá. Splnila by dcera v ČR dobu 12 měsíců důchodového pojištění? (Jestli byla v zahraničí přes rok, měla by odpracovat minimálně tolik měsíců, kolik by jí chybělo.)

doplněno 10.07.15 22:47:

Oprava překlepu (tady by to mohlo být nesrozumitelné):

červenec až září (za 3. kalendářní čtvrtletí)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]