Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrážka v podpaží

Od: anzionka® odpovědí: 18 změna:

Zdravím. Včera odpoledne mi vyskočila vyrážka v podpaží (myšleno na tom místě, kde mám chlupy, abych byla přesnější). Byla jsem v pátek a v sobotu na koupališti. Takže voda, opalovací přípravky, slunce, pocení, ležela jsem na dece, možná kousnutí nějakým hmyzem... Z holení to asi nebude, naposledy jsem se holila v pátek. Vyrážka není na velké ploše, má max 2 cm. Ale je v tom podpaží, kde to docela dost bolí. Když mám ruku volně tak ne, ale když s ní pohnu, dám ruce nad hlavu tak to bolí. Navíc se hodně potím, kdo ne v tomhle počasí, což té vyrážce asi nepomůže. A navíc jsem hrozný hypochondr, takže jakmile si řeknu, že je to něco vážného, tak se potím dvakrát tak víc. Jo k léčbě, umývám to jen vodou a jemným mýdlem Dove. Mažu to Triamcinolem. Od včerejška nepozoruji zlepšení. Ale asi je ještě brzy, co? Povleče se to dlouho, když je to v tom podpaží. Jen jsem se chtěla asi vypovídat, případně se ujistit, že to není nic vážného. A že to léčím dobře. Co myslíte?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Anizonko, ten Triamcinolon ihned smyjte! Je to kortikoid, který zatlačí projevy, ale nevyléčí! *cert* Já bych, když nemůžete zaběhniout do lékárny pro Fenystyl, uvařila černý čaj a namočila do něho kapesník a vykroucený nosila v podpaždí. Takhle jsem to udělala dceři, když se osypala u moře. Neměla jsem po ruce nic lepšího. Doktorka mě pochválila. Čaj zklidňuje, dezinfikuje a pomáhá léčit.

hodnocení

Já vím, že Triamcinolon je kortikoid. Napsala mi ho kožní, když jsem měla pityriásu, ale nakonec jsem se s ním nemazala. Četla jsem příbalový leták a zdálo se mi to docela vhodné, na tu vyrážku. Fenystyl nemáme. Lékárna je daleko. Heřmánek máme, to jo, černý čaj taky. To mám jako uvařit výluh z toho heřmánku, a pak co? Kapesník, látkový, namočit a přikládat na vyrážku? Jak často?

I ten heřmánek i černý čaj je vhodný, světlý výluh, ne příliš silný. Kapesník dejte pod paži a noste ho tak. Občas znovu v čaji vymáchejte a vykruťte. Až přestanete cokoliv dělat kapesník dejte pryč a ruku zvedněte, aby do podpaždí mohl vzduch. Asi to celé podpaždí bude časem vysušené, nakonec, na noc to jemně mázněte nějakým lehkým olejíkem. Nejlépe dětským.

hodnocení

OK, díky Babkazov. Smyju ten Triamcinolon, jak budu dělat oběd, tak si rovnou uvařím ten heřmánek, jemný výluh, jak říkáte. A budu aplikovat. Jen dotaz, obarví mi heřmánek ten kapesník? A půjde to vyprat?

iv®
Anzionko, sama mam obcas vyrazku, ktera vyzaduje kortikoidy, jednou do roka jiz patnact let...vzdy se objevi v nejmene vhodnou dobu, ale dobre vim jake jsou kortikoidy svinstvo tak pokud to neni nutne, nepouzila bych je...zkusila bych treba clotrimazol, pusobi na ruzne plisne a je mozne ze zabere, ale kortikoidy az v posledni rade, nebo zkuste bylinky
...hlavne udrzovat v suchu, nenamacet...neslunit se
hodnocení

Iv, jasně, chápu. Taky jsem četla o kortikoidech a proto jsem tu mast na tu pityriázu raději nepoužila. Zkusím ten heřmánek a případně tu kožní. I když ona je taková, že mi znovu ten Triamcinolon napíše. Dává ho na všechno. I na tu pityriázu mi ho dala.

iv®
hodnocení

2x
Dobre dopoledne. Muze to byt jak spalenina od slunicka, nebo otlak po poceni, zalezi kde presne to je, me takhle obcas zareaguje antiperspirant spolu se sluncem a vodou, nebo jste chytla neco z vody...ja bych radsi omyvala jen vodou, popripade uvarila hermanek na zklidneni, oblast jiz nevystavovala slunci a pokud se nezlepsi stav, v utery navsteva kozni ambulance.

xccal
hodnocení

0x

může to být i alergie.Prášek zkusit vzít na alergii.

hodnocení

Xccal: Prášky na alergii beru každé ráno. Aerius, tablety.

junkers*
hodnocení

0x
hodnocení

@junkers: Já vím, no. Kdyby bylo na mně, tak bych neholila. Ale zkuste si jako ženská vyjít na koupaliště s neoholeným podpažím. *smich**ee**zed*

culdabulda1*

- anizonka -

souhlasím, jsem sice poněkud "pamětnický" ročník, ale chlupy v podpaží mi u žen připadají STRAŠNÉ a antisexy. Já sama jsem se holila, jakmile mi začaly chloupky růst (na ostatní chlupy názor nemám) .

A vyrážka z vedra (+pocení) se může objevit i na neholených místech, třeba pod prsy. Třeba by stačil i nějaký zásyp, buď dětský Aviril, nebo třeba Septonex.

magdalen*

Teď zrovna běží reklama, jak tišit podrážděné podpaží po holení. Takže to holení je sice dnes v modě, neoholené se považuje za nehygienické a vrchol nechutnosti.

To ochlupení tam ale nevyroslo pro nic za nic a má svůj účel. Brání tření jemné pokožky v ohbí a odvádí pot.

Při správné hygieně plní svou funkci a nijak neobtěžuje.

A jen tak naokraj. Ochlupení se v Americe zas vrací, takže tak za 10 let budou chlupy u nás zase šik!

culdabulda1*
hodnocení

0x

Asi to bude opruzenina z horka, voda, mýdlo, možná i Alpa - nebo ty ostatní přípravky, které zde radí ...

- jenom k tomu Triamcinolonu - měla jsem těžkou alergickou reakci na aceton na rukou - a vyléčil mi ji právě Triamcinolon F - jiný typ nezabral ! Ani jsem nemusela změnit pracoviště, jen jsem si dávala větší pozor.

- je zajímavé, že zde někdy zavrhují i dobré léky jako "svinstvo" !

iv®
Neberu" dobre leky jako svinstvo", spatne jsem se asi vyjadrila, obecne, kortikoidy az posledni...me taky nezabere nic jineho, ja pouzivam Elocom, ale na vyrazku ktera se objevi po opalovani, spoceni, letnim koupani ...bych zvolila prvne jinou lecbu...ne hned kortikoidy :)

naho31
hodnocení

0x

Ahoj, mě pomohl odvar z dubové kůry. Nebo se dá koupit i mast. Popřípadě Aviril na opruzeniny. Hodně štěstí.

hodnocení

0x

Anzionko, jak to nakonec dopadlo? Co vám pomohlo dřív, než jste došla k lékaři? A pak? *hej*

doplněno 12.07.15 10:29:

Prima, prima ;)

hodnocení

Babkazov, dopadlo to dobře, k lékaři jsem ani nemusela. Zabral ten odvar z heřmánku. Hned první den se to uklidnilo a už to nebolelo, druhý a třetí den jsem stále aplikovala heřmánek, a pak to bylo pryč. Děkuji všem za rady.

*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]