Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy se spánkem

Od: bakka* odpovědí: 7 změna:
Ahoj.Potřebovala bych poradit :) Poslední dobou nejsem schopná usnout.Ať jdu spát brzy nebo až po půlnoci,hlavu mám plnou myšlenek.Když se mi podaří usnout,často se probudím cca o dvě hodiny později a zase nemůžu usnout.Někdy usnu třeba až v pět ráno.Pak jsem celý den jako zombie :DJá myslím,že se až moc zabývám maličkostmi a dělám si zbytečné starosti a pak nemůžu spát,protože na něco stále myslím.Může to být úplná prkotina jako seriál,nebo věci jako problémy v rodině,v lásce.Neporadili byste mi nějaký trik na dlouhý a klidný spánek,pokud možno bez prášků?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Takové rozlítané myšlenky, to je děs! Mi pomáhá, když se v posteli nemohu zklidnit: 1. Pohodlně se uložit a soustředit se na uvolňování těla. Uvědomím si, že napětím má stiknuté rty a mračím se. Začnu pokožkou pod vlasy, ve které uvolňuji napětí. Pak přejdu na čelo, nos, tváře, rty, krk atd. Dále jak k břichu jsem nikdy nedošla. Ale! Nesmí se myslet na vůbec nic jiného. Dýchat pravidelně a když mi myšlenky utečou, pak se znovu vracím k obličeji. Je potřeba se donutit myslet pouze a jen na tu část těla, kterou uvolňuji. V klidu dýchat, soustředit se na pomalé, klidné uvolňování. Nikam nespěchat.

2. Představím si černou tabuli a každičká myšlenka se na tu tabuli promítne. Je potřeba ihned smazat a tabuli udržet černou.

Tahle cvičení mají svou logiku. Přinutí mozek odejít od roztěkaného skákání z myšlenky na myšlenku, zklidnění se. Na stresování se přemýšlením nad tím, co stejně, v noci, nevyřešíme. ;) Zjistila jsem, že nesmím posedávat u počítače až do pozdního večera. Mozek je pak zbytečně nabuzený a nevypne. PC jménem Vincent vypnu a zajdu na večerní venčení se psem. Ikdyž mobil hlásí, že došel mail, nezapnu ho. Až ráno. ;) VYzkoušejte a napište.

pu®
hodnocení

1x

Tohle jsem řešila před pár lety a docela se mi osvědčilo několik "triků", jak si ke spánku dopomoct - nevím, který z nich zabírá víc, který míň, tak napíšu všechno, co jsem (vy-)zkoušela. Něco stále dodržuji, něco ne, občas zhřeším... Ale až na výjimky už spím relativně dobře :)

1) Vyhněte se stimulantům (kafe, černý čaj, cigarety), a pokud je potřebujete, zkuste omezit užívání jen na dopoledne. Já dodnes nepiju kafe (a jak mi chutná! teda chutnalo...) ani černý čaj (ten výjimečně). Přikládám tomuhle největší váhu.
2) Vstávejte ve stejnou dobu každý den, i o víkendu. Někdy je to opruz, ale v počátcích mi tohle pomohlo moc.
3) Cvičte (zdá se jako prkotina, ale fakt to pomůže). Ideálně samozřejmě ne těsně před spaním, stačí kdykoliv během dne. Nevím proč, ale pomůže to. Mně osobně stačí cca 30 min jógy denně. Taky jsem tvrdila, že si ten čas nenajdu. Ale najdu, když hodně chci (a že chci :) ).
4) Necpat se na noc - ničím!
5) Staré dobré teplé mlíko s medem hodinu před spaním.
6) Vypnout počítač dýl než těsně před spaním.
7) Zkusit myslet na něco jiného, než jdete spát. Někdy je to těžké, ale já si tehdy čítávala sérii Bořek a spol., Čenda a spol... Starosti hned pryč :)
8) Klidně zkuste třezalku - čaj/doplněk stravy. Zklidňuje. Ale pozor na dávkování, nejde užívat nekonečně dlouho.

Netvrdím, že je to rada nad zlato, ale mně opravdu kombinace tohoto před lety hodně pomohla. Dneska bývám opravdu hodně unavená a spává se mi líp, ale byly doby, kdy jsem šla do postele v jednu ráno, do tří nezabrala, v sedm na nohou a celý den stál za nic. Únava jako blázen - ale večer / v noci nanovo. Děs. Držím pěsti, ať se dobře spí... A dobrou :)

doplněno 03.08.15 00:41:

Jo, já si s tou knihou taky pak vybavila, že někdy mě tak bavila, že jsem naopak nechtěla přestat číst... :-D Ale ta očka to zkártka nevydrží, je to jiná únava než od monitoru. Zkrátka uvidíte, co zabere. A už fakt dobrou!

bakka*
hodnocení

Děkuju moc za tipy :) Určitě si udělám čas na cvičení a mlíko s medem mi taky neublíží. Největší výzva bude asi omezit černý čaj,ale třeba ho nahradí právě mlíko a med :)
Odvádění myšlenek jinam se mi někdy daří s Agathou Christie,i když pak je problém,že se do toho začtu a ani spát nechci :)
Ještě jednou děkuju za pomoc a dobrou noc...:)

hodnocení

0x
Máme velmi dobré zkušenosti s pivovarskými kvasnicemi u více osob při řešení špatného usínání a nespavosti, většinou zapříčiněné nedostatkem vitaminu B.
Kvasnice obsahují poměrně dost vitaminu B. Kromě něho také mnoho dalších dobrých věcí...
pivovarske-kvasnice.cz/...
Používají třeba Pangamin, Pangavit, pivovarské kvasnice a nebo i jen to Béčko vitamín. I pijáci piva dobře spávají...

hodnocení

0x
Vždyť ten problém sama vidíte. "hlavu mám plnou myšlenek" - "až moc zabývám maličkostmi a dělám si zbytečné starosti" ",protože na něco stále myslím"A právě v něm je řešení. Když něco brání spánku, musím to odstranit.Já Vás chápu. Potížemi se spánkem trpím od dětství a z důvodu, ze kterého Vy nemůžete spát, jsem ukončila svoje původní zaměstnání. Šla jsem spát, vyšťavená, ale oči dokořán, a přemýšlela jsem nad vším, co se v práci stalo a jak co zařídit, udělat, vyřešit. A ačkoliv nyní spím dobře, tak se mi občas stane, že se s leknutím v noci probudím, protože jsem si ve spánku (!) uvědomila, že jsem něco neudělala nebo udělala špatně. Prostě hlava šrotuje. Není to dobře. Když jsem přišla k jednomu fyzioterapeutovi (migrény z krční páteře), povídá mi: "No a krom toho cvičení... míň přemejšlejte. Hlava toho má moc, jde dolů, zatížená škodí krční páteři a odtamtud to všechno jde dolů."Vím, že chcete být bez prášků, tak jako první Vám doporučím řešit to, co Vás trápí v životě - jak, to už víte sama, co by zabíralo. A pak se v lékárně zeptejte na Guajacuran, ať máte věrohodné informace. Není to typický lék na spaní, je volně k prodeji, jen trochu uvolňuje. Ale primárně řešte to přemýšleni, starosti a úzkosti, bez toho dobře a kvalitně spát nebudete.

bruno*
hodnocení

0x

Tak přesně stejné problémy jsem měl i já, když jsem měl existenční a jiné starosti. Řešil jsem to pomocí Stilnoxu, díky kterému jsem usnul během pár minut a ráno byl jako rybička (působí krátkodobě). Teď už je moje životní situace lepší, protože jsem stanovil cíle a ty si postupně plním. Stilnox už nepotřebuju.

159
hodnocení

0x

Me se osvědčilo vzít meduňku, dát ji do lahve s vodou a celý den to popíjet (ideální je nechat to den odstát) a večer usnete jako nic. Také je fajn se trochu fyzicky unavit před spaním ( nemyslím zajít na hodinu aerobiku, ale treba se projít). A co mě také uspí je čtení :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]