Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motám se mladším členům rodiny do života?

Od: misak23* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám zvláštní dotaz a budu ráda za každý názor.

Jsem prvorozené dítě i vnouče. Je mi 16let, mojí sestřenici 14, bratranci 10 a bratrům 13 a 8. Protože jsem nejstarší, nikdo mi s ničím nikdy nepomohl (Spadla jsem, musela jsem se zvednout sama. Něco mi nešlo, musela jsem najít řešení sama). Nechtěla jsem, aby to moje sestřenice s bratrancem a moji bratři měli stejné a tak jsem jim vždycky když to potřebovali pomohla. Vždycky jsem byla s nimi a když měli nějaký průšvih, vzala jsem to na sebe. Když se s někým pohádali, stála jsem vždy na jejich straně...

Poslední dobou se ale se sestřenicí hádám (Kouří, je drzá, ubližuje svojí mámě, kašle na školu...) chtěla jsem jí naznačit, že by mohla ubrat a ona na mě začala ječet, že ne každý je tak dokonalý jako já.

Nemotala jsem se jí do života až moc a neměla bych se někam uklidit a nechat je, ať na to přijdou sami? Já vím, říká se, že život je nejlepší učitel, ale já jen nechtěla, aby to měli těžké, tak jsem jim radila (Když spadli, podala jsem jim ruku). Vždycky jsem se bála, že se jim něco stane nebo toho na ně bude moc.

Moje otázka tedy zní: Motám se jim do života až moc? Nemám se stáhnout?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

4x

Dobrý den, nabídnout pomocnou ruku není špatné. Horší jsou nevyžádané rady, o které nikdo neprosi. A někdy vůbec neškodí, když si někdo obrazně nabije nos a zvedat se musí sám. Buďte i nadále oporou, ale možná se trošku stahnete stranou. Spíš jde i o to, aby vás pak příbuzní celoživotně nevyužívali, ale uměli si i sami pomoci, protože si myslím, že vám vaši pomoc možná ani někteří neoplati. Sestřenici by měla srovnat do latě její matka, tedy vaše teta.

hodnocení

4x

Miško, vítej v klubu dospělých. Jsi, ikdyž máš jen 16, dospělá. Víš co je v životě důležité. Takhle, jak se chová tvoje sestřenice k tobě, tak se chová většina dětí ke svým rodičům a učitelům, když mají pocit, že je omezují. Je tady spousta dotazů a stížností na psychické týrání rodiči. Rodiče chtějí, aby se děti učily, chodily do školy, v noci spaly, nelajdaly, nepily, nekouřily. Neberou to jako projev péče a lásky, ale jako psychický teror. *palec* Myslím si, že už jsi řekla sestřenici to, cos měla. Taky to, cos prostě musela říci, protože víš o čem život je. A teď už stačí. Nechej ji, musí si na všecko přijít sama. Své bratry také příliš nepoučuj. Může se ti stát, že před tebou budou skrývat své činy, budou ti lhát, ikdyž to nebude nic špatného. Je mnohem důležitější jejich důvěra, jejich láska a víra, že jim stojíš po boku.;) Můžeš 100x dítěti říkat, že oheň pálí, ale dokud si samo nesáhne, neuvěří. Pusť to z hlavy a nezabývej se tím. Zabývej se svými prázdninami, svým životem, do kterého ti přeji hodně štěstí.*slunce*

gita65
hodnocení

3x

Slečno,není dobře,když každému zametáte cestičku.Když upadne,dokáže se zase postavit.Když něco provede,musí nést následky zase sám.Když se hádka netýká Vás,nemíchejte se do toho.Není to správné.Každý musí na to přijít sám a někdy si pořádně natlouci.Pak teprve dokáže rozpoznat co je dobré,nebo špatné.Když budete stále sestru,bratry,sestřenice bránit,obhajovat,jen jim uškodíte.Se sestřenicí nyní nevycházíte proto,že nestojíte při ní,ale proti ní.Káráte ji za něco,co ona považuje za neškodné.Stáhněte se a neřešte jejich problémy.Tím jim nejvíce pomůžete.Zvyknou si na vaší pomoc a budou to vyžadovat neustále.Když potom odmítnete,budete ta nejhorší a odvrátí se od vás.A to může nastat,ikdyž budou dospělé.

Budte kamarádi,drže při sobě jako rodina,ale všechno má své meze.Sama nyní vidíte,že za dobrotu na žebrotu.Ale za to si můžete jen sama.Nic se nesmí přehánět ani s laskavostí.

doplněno 04.07.15 09:34:

Brante je,když jsou neprávem obviněné,ale nevychovávejte.Sama jednou poznáte,jak je to těžké vychovat děti.Jsem babička,vnoučata trochu rozmazluji,ale do výchovy rodičů se nepletu.Když něco provedou,tak se jim snažím vysvětlit,že jejich jednání není správné a trest zasluhují.Nikdy jsem nešla proti rodičům,i když bych třeba problém řešila jinak,mírněji.To,že berete vinu na sebe je špatné!

culdabulda1*
hodnocení

0x

- každej si musí "nabít hubu" sám. Dobrým radám nikdo nevěří - ani Vy sama jistě bez výhrady nevěříte starým a zkušeným..

pohanka*
hodnocení

0x

Není co dodat, děvčata přede mnou to dobře napsala. Žijte si svůj život, počkejte, až oni přijdou k Vám pro radu a pomoc. Místo rad udělejte program na prázdniny, vyražte společně na nějaký výlet, i kdyby to byla jenom zoologická zahrada zakončená zmrzlinovým pohárem. Prostě spíše sranda a hezké zážitky.

wasube*
hodnocení

0x

Nezlobte se, ale já bych Vás také neměla ráda. Svůj život si chci žít sama a své chyby si chci vyžrat také sama. Hodila by jste se dobře na důležitou učitelku. O kterou ale nikdo nestojí. Zkuste žít svůj život a nemotat se do života druhým. Ono zvednout malé děcko a organizovat život skoro dospělým je opravdu velký rozdíl a měla by jste si to včas uvědomit, než Vás začnou nenávidět. To co děláte Vy se totiž nedělá a vůbec se nedivím, že se chovají přesně opačně než to na nich vyžadujete Vy.

doplněno 05.07.15 11:05:

On je také velmi velký rozdíl když jim domlouvá někdo mnohem starší třeba i o 40 let, než někdo v jejich věku, působí to směšně a většinou si tím tyto rádoby důležité osoby chtějí získat přízen dospělých, ale je to špatně, hodně špatně, protože za nikoho nemůžete žít jeho život. jen mu ho otrávit, což je možná i Vaším cílem.. Žijte si svůj život a zkuste si do něho nechat kecat někým jiným ve Vašem věku, asi by by Vás to dlouho také nebavilo.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]