Nejste přihlášen/a.
Kačenko, tady je dobrá rada velice snadná. Když ti rodiče tak pijí krev, osamostatni se co nejdříve, odstěhuj se a žij si život, podle svých představ. Bez zaměstnání a bez peněz to asi nepůjde. Nemůžeme ti poradit, co bys měla dělat. Netušíme, co tě baví a jaká práce tě udělá šťastnou. Jen si musíš uvědomit, že už nejsi dítě. Jsi dospělý člověk, tak se podle toho chovej. Přijmi za sebe zodpovědnost, nevyjídej rodiče a místo kritiky jim poděkuj, že tě (stále) živí. Hledej práci a připravuj se na odchod z domu. Je to snadné, zvláště pak, když tě to doma tak štve. Hodně štěstí
Trvat na práci "v oboru" mi nepřipadá rozumné. Člověk by měl dělat to, co ho baví, protože pak to dělá s chutí a tedy i dobře. Nehledě na to, že práce "v oboru" nemusí být třeba v daném místě nebo čase.
Ale především: žiješ svůj život, ne život rodičů. Ale pokud budeš dělat to, co tě baví, a budeš v tom úspěšná (což ti ze srdce přeju), tak přece o nějakém zklamání nebude ani řeči. Kromě toho, ve svém okolí mám naprosté minimum lidí, kteří dělají to, co vystudovali. Život není přímá linka, někdy se dost kroutí - a to je taky na něm fajn.
Mám taky hotelovou školu, i vyučení kuchař, bez toho by jsi dříve hotelovou školu dělat nemohla. Začínat musíš od píky, projít si všemi obory. Moji rodiče a celé naše generace se výborně živili v hotelnictví a restauratérství, takže mě ani nenapadlo dělat nic jiného.Tak třeba ta servírka. Práce dost, ale pozor, taky se tam dali vydělat penízky, podle toho, jak jsi šikovná, úslužná a milá k hostům. Např.nemáte pití, které si host přeje, bez debat a ihned bež do krámu kde ho mají a kup mu ho tam. Nechce se ti manuálně dělat, i v kanceláři jsem dělala, v účtárně, provozní, ale sedět na zadku, dostávat jen almužnu a při tom mít velkou odpovědnost, na to máš času dost. Můžeš to dotáhnout dost daleko, ale musíš si projít všemi obory, abys poznala, že každý má něco do sebe a nemohlo tě, třeba až budeš dělat ředitelku hotelu nic zaskočit. Penízky co vyděláš si šetři, ti šikovní to dotáhnou na vlastní podnik a pak už je to o něčem jiném. Pro tuhle práci musí mít srdce, když si jí zamiluješ, jseš ochotna i pro to leccos obětovat, daří se ti velice dobře. Bohužel dnes se hlásí do těchto škol jen děti, kteří nemají kam jít, vlastně je to ani nebaví to je ztráta času a vše marno. Řid se heslem host do domu, Bůh do domu a bude se ti dařit dobře v každé době, nechce to ovšem být líný.
Mili, moc se mi líbí váš pohled na práci. Možná, že se mýlím, ale mi příjde tazetelka, jako někdo, na koho platí pořekadlo: Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody. Hrozně bych se chtěla mýlit, ale ona má mnohem více důvodů, proč to nejde, proč nemůže, proč nechce.
Možná právě proto do ní rodiče hučí.
Na servírky, kuchaře chodí děti, které většinou nemají moc dobrý prospěch a nechtějí se učit. On je to obor vlastně strašně lehký. Musím říci, že já jsem vyučená servírka a dálkově jsem dodělávala hotelovou školu a zvládla jsem to levou zadní.
Bohužel to bylo na přání 1 rodiče, a já jsem už tenkrát věděla, že to nikdy dělat nebudu /jsem nekuřák, abstinent, ranní ptáče, introvert/. Proto si myslím, jestli tazatelka nebyla tímto směrem školy, tak nějak dotažená rodičema, jako já.
Ona to moc nechce dělat, právě, že má jiné zájmy, představy, tady je právě moc velká chyba, že ztratila ty čtyři roky.
Je dobře, že má maturitu, ale mít vzdělání ve svém oboru, ve kterém pokračuji a dále jenom stoupám s kvalifikací, se přece jenom odrazí i na výplatní listině.
Naplánujte si život Kate27, co chcete dělat, přece jenom už jste starší.
Už naši předkové měli přísloví ,,devatero řemesel, desátá bída,,. Zjistěte si na ÚP, jaké pracovníky firmy poptávají, koho je nedostatek. Vyberte si povolání Vám přijatelné a zatím jděte. Vzdělávejte právě v tom a snažte se vydržet v jedné firmě co nejdéle.
doplněno 30.06.15 18:56:
Omluva : Nechtěla jsem někoho urazit s mým pohledem na učební obor kuchař - číšník.
Je hezké, že máš rodiče ráda a chápeš je. Oni Tě podporovali na té škole, jsou rádi, žes ji úspěšně zvládla a teď si myslí, že budeš pracovat v oboru.
K tomu, abych Ti poradila "jít si za svým" nevím jednu věc. Co vlastně chceš dělat, kam Tě to táhne. Ze školy jistě umíš jazyky, co práce v nějaké cestovce? Mohla bys jezdit i jako delegátka s klienty do zahraničí. Nebo jako průvodkyně cizinců po Čechách.Jsi svobodná a bezdětná, což jsou pro podobnou práci dobré podmínky.
Mohla bys v nějakém podniku dělat provozní.
Mohla bys jazyky dotáhnout na úroveň státnic a pak být tlumočnicí či překladatelkou. Obojí je takové svobodné povolání, kdy nemusiš stát denně 8 hodin u stroje.
Prostě nejdřív si ujasni, co bys opravdu chtěla dělat, zatím jen víš, co bys dělat nechtěla. A následně hledej. O lidi z hotelovek zájem je. Uvidíš, že najdeš práci, ve které budeš spokojená. Tak ať to vyjde! Jaga.
S hotelovou školou práci servírky můžete chvíli dělat, ale byla by to škoda. Možná nyní v turistické sezoně, než se rozkoukáte, tak jít na brigádu a při tom hledat, kde byste byla spokojenější.
Na některých pozicích je potřeba mít maturitu, a je jedno, jakého směru. Klidně se dívejte i na jiné směry odvětví.
Udělala jste tu nejlepší věc, že jste se od rodičů odstěhovala. Osamostatníte se, a po nějakém čase i telefonní hovory zřídnou. Budete se nějaký čas hledat, vyzkoušíte pár povolání, ale důležité je, nenechat se tlačit tam, kde se necíte dobře. Sice je dobré dělat kariéru v oboru, ve kterém mám základ, ale pokaždé se volba v 15ti letech nezadaří.
Pokud budete chtít pracovat jako kosmetička, vizážistka je potřeba dále studovat a absolvovat nějaké vzdělávací - rekvalifikační kurzy. Právě na www.prace.cz je nyní nabídka Make Up Instituce Prague. Také to nebude jednoduché, ale jestli je to Vaše volba, tak uděláte pro to vše, aby se zadařilo. Stejně tak, pokud chcete pracovat se zvířaty, by už chtělo vědět co přesně. Zatím tápete, ale rozhodnutí je na Vás. V útulku, nebo v chovatelských potřebách? Veterinární školy chrlí plno absolvetů, kteří nemají uplatnění na trhu práce. Víte, že je i obor veterinární bratr /sestra? Co tak pročítám inzeráty, tak pracovních nabídek v tomto směru není moc, .
Pokud to vezmeme reálně, tak je turistická sezona a V Praze hotelích budou určitě volná místa. Zkoušejte to a nenechte se odradit. Někdy je lepší obejít hotely osobně, jestli jste hezká, upravená holčina, tak po Vás rádi sáhnou a provozní to být zrovna nemusí.
Než být nezaměstnaná na PÚ, pokusila bych se o nějakou brigádu, můžete ji posléze použít v životopise.
Co tě baví? Umíš nějaký jazyk? Třeba dopilovat jazyk a začít dělat delegátku cestovní agentury? Nedívej se na své rodiče nebo přátele. V prvé řadě se dívej na sebe, je to tvůj život! Nebo taky říkáš rodičům v čem mají dělat?
A pokud dále nevíš co chceš dělat, tak si sedni a napiš si na papír věci které tě budou bavit a kterým by ses chtěla věnovat.
Ve fabrikách občas dělaj i lidi s vysokou školou, bez jakékoliv praxe je těžké se dostat na lepší pracovní místo, navíc pokud neumíš jazyky a seš spíše introvertka, o to to budeš mít těžší. Ze začátku musíš dělat jakoukoliv práci a neustále na sobě pracovat, třeba se učit ty jazyky, ale to je běh na dlouhou trať.
Vždyť se nemusíte držet svého oboru, můžete si najít jakoukoliv práci, která Vás bude bavit a naplňovat (a u které samozřejmě budete splňovat podmínky pro přijetí). Nevidím důvod, proč byste měla rodiče zklamat, i když budete pracovat například jako recepční nebo prodavačka, tak pokud si vyděláte dobré peníze a bude Vás to bavit, tak to je jediné plus. Pochopila bych, kdyby jste zrovna dostala titul Mgr. a šla pracovat do fastfoodu, to by asi rodiče nepotěšilo, ale i takové věci se stávají a nikdo by Vám za to neměl utrhnout hlavu. A co je na tom, že nebudete pracovat jako servírka? Nic, střední školu si člověk vybírá ve 14 nebo 15-ti letech a to ještě většinou vůbec netuší jakou profesi by chtěl vykonávat, takže to, že jste vystudovala hotelovou školu Vás nezavazuje na celý život, že už musíte být jen v tomto oboru. Určitě se podívejte na server, který nabízí práci a ozvěte se více firmám, které Vás zaujmou, pak budete mít větší šanci a hlavně z čeho vybírat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.