Nejste přihlášen/a.
Dobrý den měla bych dotaz. Jsem na PN důvedem je uraz při napadení druhou osobou, vyšetřuje to Polizie ČR. Kolik procent nemocenské dostanu od zaměstnavatele. Děkuju
doplněno 28.06.15 20:56:Měla jsem na mysli náhradu mzdy při nemoci.
Výše nemocenského za kalendářní den činí 50 % výše nemocenského stanoveného podle § 29 nebo 30, jestliže si pojištěnec přivodil dočasnou pracovní neschopnost
a) zaviněnou účastí ve rvačce; rvačkou se zde rozumí vzájemné napadení či fyzický střet dvou nebo více osob, nejde-li o sebeobranu nebo pomoc napadenému, pokud se nejedná o případ uvedený v písmenu c),
Ještě je to ve vyšetřování, tak není zatím žádnej rozsudek. Jenom jsem chtěla vědět zda je to jako u nemocenské nebo i při náhradě mzdy co vyplácí zaměstnavatel? A zda to znamena 50 procent z nemocenské což činní 30 procent a nebo 50 procent nemocenské?
Od zaměstnavatele neobdržíte nemocenské, ale náhradu mzdy za nemoc.
Nemocenské vyplácí OSSZ až od 15. dne nemoci.
Výši náhrady mzdy i nemocenského si můžete spočítat v kalkul/... od MPSV (formát XLS, 32 kB).
Rozdíl mezi výší náhrady mzdy/nemocenského a průměrného výdělku, případně bolestné a náklady na léčbu (doplatky za léky, jízdné k lékařům apod.) budete muset vymáhat po tom, kdo Vás napadl.
Jiná situace by byla v případě pracovního úrazu (pokud by Vás někdo napadl v zaměstnání – např. někdo by po Vás chtěl tržbu). I v tom případě byste po dobu nemoci pobíral náhradu mzdy a nemocenské ve standardní výši, ale po skončení léčby (ne hned po skončení neschopenky) by pojišťovna zaměstnavatele doplatila rozdíl a vyplatila odškodnění.
doplněno 28.06.15 21:02:Iveto, měla jste rovnou napsat, co chcete vědět, bez dostatku informací se odpověď nemusí "trefit".
Pokud by šlo o zaviněnou účast ve rvačce,
krátila by se i náhrada mzdy za nemoc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.