Třeba tenhle popis mojí anabáze někomu bude užitečný...
*
Hledal jsem nějaké přilepšení rodinného rozpočtu a na internetu našel několik inzerátů na práci z domu. Montování kuličkových per, šití medvídků... super, budeme bohatí, No...no dobře, tak ne, ale aspoň si přilepšíme.
I když...tyhle věci se dnes dělají spíš strojově a když už ručně, tak spíš v Číně, ne? Jenže když budu jenom takhle přemýšlet, tak žádná práce nebude. A navíc, solidní česká firma nabízí za poctivou ruční práci smlouvu a české korunky, tak proč to nezkusit.
Podle instrukcí jsem do jedné obálky vložil další, se svou vlastnoručně napsanou adresou a nalepenou známkou a poslal. Týden čekám...nic. A pak konečně, ve schránce je dopis.
Počkat, kdo to píše, to písmo znám...no jo, vždyť jsem tu adresu psal přece já.
Nedočkavě jsem obálku rozlepil a vypadly 2 listy A4. Trocha zklamání, čekal jsem medvídka s propiskou, ale ten by se přece do obálky nevešel, takže jdu číst.
Napřed ten bílý papír. "Naplnili byste obálky za 3.000 Kč týdně?". Ale jo, proč ne?
Musel jsem číst několikrát, než mi začalo svítat.
"Platíme 30 Kč za každou obálku, kterou nám pošlete k proplacení". Komu že to pošlu?
A dále "program...speciálně pro lidi se žádnou obchodní zkušeností"... Děláte si p*del? Já nechci obchodovat, já chci sešroubovávat propisky a zašívat medvídky!
A dál ...obálky Vám budou chodit poštou již opatřené adresou a známkou... safra co mi to připomíná? A jóóó... tohle dělá ten vykuk co mi poslal tyhle letáky- dostává obálky a jednu jsem mu poslal já sám, přece. Hmmm, tak na tuhle "práci" nemám náladu ani žaludek.
Tak teď ten druhý leták. Spousty nabídek! Paráda.
Tak čtu. Opakovaně, protože ty věty jsou tak dlouhé, spousty slov...nakonec mi zůstává to podstatné.
Na začátku letáku "seznam nabídek výdělků od firmy...která nabízí spolupráci s několika firmami, návody na podnikání a propagační spolupráci...". Si děláte vážně p*del! Já nechci propagovat ani podnikat, já chci rozebírat propisky a zašívat je do medvídků...nebo tak nějak!
No, pojďme dál. Spousty prací. "přijde Vám šek na xxxUSD...". Tak zase si ze mě děláte... však víte co?!?! Žádné jméno ani adresa, v které tramtárii ta firma sídlí? Jak se s nimi budu domlouvat? A když mi nezaplatí, to se s nima budu soudit v té tramtárii? A když zaplatí, jak ty dolary budu danit? A kdo mi vlastně ten šek proplatí?
Takže žádná smlouva s českou firmou, žádné Kč.
A bonbónek na konci: "...Každá nabídka stojí 290 Kč, obsahuje objednávkový formulář a adresu firmy...". Takže zase žádný medvídek v propisce, jen letáčky.
Adresa firmy: Denis Vinček, Ostrava, IČO 73061441. (Existuje v živnost. rejstříku).
No, tak výdělek nebude, ale aspoň jsem ušetřil. Já ti totiž, Vinčeku z Ostravy, ty peníze nepošlu. Tuším, co by následovalo. Pošleš další bláboly, a když se budu pokoušet to reklamovat, nebudeš k zastižení. A když ano, tak mi klidně řekneš- ale já poslal přesně to, co jsem slíbil.
A nejhorší je, že to je pravda. Tys mi totiž nikdy medvídka, co umí psát propiskou, neslíbil, viď?
Dobře to máš vymyšlené a sepsané, chachare!
*
Takže: LIDÉ, ČTĚTE. Čtěte opakovaně a přemýšlejte.
Jinak stačí pár tisíc lidí, co pošlou těch 290 Kč a budeme tu mít dalšího milionáře z Ostravy...