Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dostla jsem pracovní smlouvu na 3 roky, přemýšlím a plánuji, že bych v průběhu této doby otěhotněla. Jak je to s rodičovským příspěvkem, pokud bych byla na rodičovské a skončila by mi pracovní smlouva? Kdo by mi vyplácel rodičovský příspěvek či bych dostávala jiné dávky? A mělo by ukončení pracovního poměru vliv na jeho výši?
Děkuji
Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je dávkou nemocenského pojištění
a nárok na ni mají zaměstnané ženy, nebo ženy, jejichž zaměstnání skončilo tak,
že stihly na PPM nastoupit v ochranné lhůtě (max. 180 kalendářních dnů).
PPM vyplácí OSSZ. Rodičovský příspěvek (RP) je dávkou státní sociální podpory (vyplácí úřad práce).
Ukončení smlouvy by mohlo mít vliv jak na nárok/výplatu peněžité pomoci v mateřství, tak na výši rodičovského příspěvku. Skončí-li zaměstnání až v době rodičovské dovolené, pobírala byste RP dále po zvolenou dobu a ve zvolené výši.
Spolu se zaměstnáním by skončila Vaše rodičovská dovolená (RD, volno na péči o dítě od zaměstnavatele), kterou už by Vám po skončení zaměstnání neměl kdo poskytnout. Byla byste "rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím RP".
—–—
Jiná situace by nastala, kdyby zaměstnání skončilo před nástupem na PPM – zde by záleželo na tom, jestli byste se "vešla" do ochranné lhůty. Pokud byste nárok na PPM neměla, vznikl by Vám od porodu nárok na RP. Jeho výše a doba výplaty by závisela na tom, jestli by podmínky pro možnost volby RP splnil otec dítěte. Pokud ani on ne, měla byste nárok na RP ve variantě do 4 let bez možnosti změny (od porodu do konce 9. měsíce věku dítěte ve výši 7.600 Kč měsíčně, potom až do 4 let věku dítěte 3.800 Kč měsíčně).
—
Těhotenství ani rodičovství samo o sobě nezakládá nárok na žádné dávky. Státní sociální podpora nebo pomoc v hmotné nouzi by se odvíjela od aktuální situace rodiny (příjmy osob tvořících společnou domácnost se posuzují společně).
doplněno 27.06.15 13:42:—–—–——
Poznámka:
U PPM jsem si to trochu zjednodušila, použila jsem spojení "zaměstnané ženy", což není úplně přesné. Na PPM mají nárok nemocensky pojištěné ženy, nebo ženy, jež "stihnou" na PPM nastoupit v ochranné lhůtě, jež činí maximálně 180 kalendářních dnů po zániku jejich nemocenského pojištění.
Nemocensky pojištěni jsou pouze zaměstnanci (povinně) a OSVČ, jež se k nemocenskému pojištění přihlásí dobrovolně (nikdo jiný se k nemocenskému pojištění přihlásit nemůže).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.