Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem..
měla bych prosbičku...Kde můžu zjistit výpočet výše důchodu při předčasném odchodu a výši při standardním odchodu do důchodu.Problém je,že kalkulačka na netu prostě nepočítá s tím, že v "náhradní době" může někdo být chvíli v částečném invalidním důchodu a chvíli v plném invalidním..Dá se zadat vždy jen jedna z možností..Poraďte prosím...
Děkuji a krásný den všem...
Zdravím itecko! Já, když jsem měla před důchodem, tak jsem si počítala důchod sama, ale měla jsem celkem jednoduchý výpočet a veškeré podklady ofocené při podpisu evidenčního listu. Ale jednou jsem něco konzultovala s paní na OSSZ a poprosila jsem ji, zda by mi orientačně vypočítala výši důchodu. Bez problému mi to za pár dní zavolala. Zkuste požádat a když budete mít štěstí na vstřícnou úřednici, jistě Vám také pomůže. Příjemný den!
Bohužel tenhle pokus nevyšel...Byli i na OSSZ a tam by mu důchod spočítali,pokud by byl klasicky celý život zaměstnán, ne však,pokud tam má částečný nebo plný invalidní důchod..Ikdyž všechny podklady pro výpočet byly doloženy. Dokonce při žádosti o výpočet na MPSV (ministerstvu) poslali pouze odpověď,že ze zákona mu to vypočítat nemůžou a poslali mu odkaz na kalkulačku na internetu,kde to ovšem spočítat nelze..Takže začarovaný kruh..Nenapadá vás někoho jiná varianta?Děkuji moc za všechny odpovědi...Hezký den všem...
Tak to mne mrzí, mně se to povedlo. Tak zkuste napsat žádost přímo na ČSSZ cssz.cz/... . Jinak asi těžko by to někdo jiný spočítal. Na to musí mít program, který zohlední i průběh vyplácení ČID a ID. No, třeba ještě někdo dostane nápad a poradí. Ale jak píše inženýrka, tak i já bych vsadila na jedinou šanci - ČSSZ. Hodně štěstí!
Tak koukám, že to kolegyně hezky doplnila, tak by Vám to třeba pomohlo k výpočtu.
Můžete si zajít na OSSZ a požádat referentku o informativní výpočet. Počítejte s tím, že bude po Vás chtít doložit všechny doby pojištění (nejlépe informativní list důch.poj., zašlou Vám ho na požádání z ČSSZ) a vězte, že to není její povinnost - důchod počítá výhradně ČSSZ. Nebude to na počkání.
doplněno 04.08.09 14:54:No... pobírání plného invalidního důchodu je pro nárok na starobní důchod pojištěná doba, je to tzv. náhradní doba. Pobírání částečného ID nezakládá účast na důchodovém pojištění, je nutné k ČID ještě buď pracovat, nebo být v evidenci úřadu práce. Záleží na tom, co jste dělala současně s pobíráním částečného ID. Pokud nic, ani jste nebyla evidovaná na ÚP, není tato doba pojištěná a pro nárok na starobní důchod se nezapočítá.
doplněno 04.08.09 14:55:Částečný ID není tedy náhradní dobou, proto Vám nejde zadat do kalkulačky.
doplněno 04.08.09 14:58:ČSSZ počítá důchod až "načisto", takže ne informativně... Pro informativní výpočet jste odkázaná opravdu jenom na dobrou vůli referentek na OSSZ nebo na kalokulačky na netu.
Evidence na ÚP je taky náhradní dobou. Doba, po kterou se pobírá podpora, se započítává plně. K tomu lze započíst až 3 roky evidence (80 %). Kdyby byl občan na pracáku třeba 5 let, započte se mu plně pobírání podpory (100 %) a k tomu maximálně 3 roky, zbytek nic, jako by nebyl pojištěný.
doplněno 04.08.09 15:22:Nevím, jak vypadá kalkulačka, kterou používáte k výpočtu, ale měla by tam jít rozdělit doba od - do na zvláštní řádky a mělo by jít vyznačit, která náhradní doba se započte plně a která zkráceně.
Není to přímo pro mě..Já mám do důchodu ještě hodně dalekoJe to pro mého tatínka..Bohužel těmhle věcem nějak zvlášť nerozumím, takže teď se cítím jak Alenka v říši divů...Můžete mi prosím poslat odkaz na kalkulačku, se kterou máte zkušenost vy?Zkusím vaše informace předat dotyčné osobě a snad tomu bude rozumnět víc než já..Kdyby něco, ozvu se..Děkuji moc Vám všem...
Je mi líto - podrobnou kalkulačku jsem na internetu nenašla, zřejmě ji mají k dispozici jen důchodářky na OSSZ. Tam jsem ji viděla a doufala jsem, že něco podobného je třeba na stránkách ČSSZ.
Možná by to šlo spočítat na této kalkulačce, je tam normální i předčasný důchod. Já už zapomněla, jak jsem si to počítala, tak asi už moc nepomohu. Podívám se ještě do mého archivu, jestli jsem si výpočet, který jsem sestavila, ještě nehodila do koše. To by byl ještě poslední pokus něco najít. Tak všem příjemný večer!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.