Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zaměstnavatel mi nabídl dohodu s tří měsičním odstupným. V dohodě není uveden důvod ani žádný paragraf, odstupné mi nemusel dávat. Z odstupného co dostanu musím ještě zaplatit dan z příjmu, zdravotní a socialní pojištění?
Jestli jsem to pochopila dobře když mám v dohodě odstupné formulované ve výšši tří měsičních platu, muj plat dělal asi 14000.- čistého, tak dostanu tří měsíční plat nebo bude zaměstnavatel z toho srážet ještě zdr. a soc.?
Jestli není uveden důvod rozvázání pracovního poměru, je to hlavně problém pro zaměstnavatele. Ten je povinen z takového "odstupného", které vlastně není odstupným podle zákoníku práce, odvést daň, sociální a zdravotní pojištění.
Zaměstnavatel si nemůže ani ve vnitřním mzdovém předpisu určit, že vyplatí odstupné i v případech, které nezmiňuje zákoník práce. Přesněji řečeno může si stanovit co chce, ale není to odstupné, které je podle § 5 odst. 2 písm. b) zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na soc.zabezpečení, vyloučeno z odvodů. Ne každá částka, kterou si zaměstnavatel nazve odstupným, je skutečně odstupné podle zákoníku práce.
doplněno 25.06.15 21:21:Jinak se z odstupného platí jen daň - opět srazí a odvede zaměstnavatel, Vy dostanete v čistém.
doplněno 26.06.15 15:52:Odstupné (skutečné) se vyplácí ve výši průměru, ne měsíční mzdy. Ale ve Vašem případě je to spíš odměna ve výši trojnásobku částky, kterou máte ve mzdovém výměru, samozřejmě v hrubém. Zaměstnavatel by z toho měl správně srazit daň, sociální a zdravotní pojištění.
Inžinýrka má pravdu, pokud v písemné dohodě není uveden důvod ukončení zaměstnání,
který zakládá nárok na odstupné (viz ZP, § 67), nepůjde o odstupné,
ale o odměnu (jakési "odchodné"), z něhož zaměstnavatel musí odvést daň, sociální i zdravotní pojištění.
[Jde o hrubou částku, od níž se ještě odečte zdravotní i sociální pojištění a daň.]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.