Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připočítává se i invalidní?

Od: hankas® odpovědí: 22 změna:

naseduchody.cz/...

Platí ještě toto,nebo ne?

Někde jsem četla, že do starobního důchodu se připočítává jen invalidní důchod,pokud je třetího stupně a přiznán do roku 2010.

Tak co si mám vybrat?

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nejlépe by Vás informovali na důchodovém oddělení Vaší OSSZ. Můžete se objednat i přes internet na konkrétní hodinu a nebudete mít pocit, že "zdržujete" jenom s dotazem.

Objednání přes internet je velmi jednoduché, na stránce www.cssz.cz si najdete sekci Online objednávání (vpravo nahoře), kliknete na mapku Vašeho okresu, objeví se nabídka možných úkonů, na které se můžete objednat, klidně zaklikněte "žádost o důchod", dole kliknete na Pokračovat a objeví se kalendářík s volnými dny. Některý den si vyberete. Po kliknutí na něj se rozbalí políčka s hodinami (s časy), na které je možné se objednat. Pak už zadáte jen svoje identifikační údajea kliknete na Odeslat. Jak je to přesně dál, to jsem nezkoušela - nechci blokovat někomu čas.

Protože je to pro Vás důležité, zajděte a poptejte se, za Váš klid to stojí.

hodnocení

Dobrý nápad,mnohokrát děkuji :)

iz*
hodnocení

3x

Hanko, potřebujete-li informace k důchodům, hledejte v zákoně o důchodovém pojištění nebo na webu ČSSZ.

(Nehledejte informace v článcích, nejsou přesné ani spolehlivé, vč. webu NašeDůchody.

Pokud hledáte informace v článcích, pak volte články aktuální, napsané po roce 2009!)

—–—

Invalidní důchod "se do starobního důchodu nepřipočítává".

Pro přiznání jakéhokoliv důchodu je nutné splnit určitou dobu důchodového pojištění.

Do doby důchodového pojištění se započítává i doba pobírání inv. důchodu III. stupně.

Poživatel inv. důchodu I. nebo II. stupně si musí najít nějaké zaměstnání nebo být alespoň

zaevidován na ÚP jako uchazeč o zaměstnání (v případě ÚP se započte jen část doby).

hodnocení

Ivzez, v tom odkazu ,který jsem zde uvedla, po otevření, jsou články, kde jsou zvýrazněná slova a po kliknutí na ně, se objeví další články ,které se týkají už i letošního roku. Dříve jsem našla v článcích, že inv. důchod se do starobního započítává,pokud byl přiznán do roku 1995 a teď jem zase našla článek,že se bude započítávat inv.důchod, jen III.stupně,tak jsem nevěděla co platí. U nás v zaměstnání pracují invalidé všech stupňů a ti co mají III. stupeň, tak mají vyšší důchod, než důchodci I. a II. stupně. Takže je jasné, že po přičtení invalidity,ke starobnímu důchodu budou mít vyšší důchod,než ti co mají inv.nižšího stupně.Dám příklad: Pracujeme ve stejné firmě za stejné peníze, například : máme 10000 Kč čistého, plus I.a II.stupeň kolem 5000 invalidního,což je 15000 Kč. Ti co mají III.stupeň, mají kolem 8500 Kč invalidního, takže to je 18500 Kč. Po výpočtu do starobního ,budou pobírat invalidé I.a II.stupně jen něco kolem těch 10000 Kč a invalidé III.stupně kolem 18500 Kč,protože jim tam bude přičten ten inv.důchod. Samozřejmě se budou připočítávat další výdělky z předchozích zaměstnání a všechno co s tím souvisí,ale to Vy víte lépe než já.

Jinak moc děkuji za odpověď. :)

iz*

Invalidní a starobní důchod jsou dávky důchodového pojištění

a žádná dávka

nemůže sloužit jako základ pro výpočet dalších dávek.

————

Opakuji:

ID se ke starobnímu důchodu nepřipočte a nepřipočte se ani k výdělkům, z nichž se stanovuje osobní vyměřovací základ. Není to pravda dnes a nebyla to pravda ani v roce 2009, kdy vznikl web NašeDůchody a pravděpodobně i článek.

Vycházíte-li z chybné formulace (viz Váš odkaz), není divu, že si informaci nemůžete správně vysvětlit. Nejde o přičtení pobírání ID k výdělkům (jak chybně uvádí "Váš" web), ale o započtení doby pobírání ID do celkové doby důchodového pojištění, jež je potřebná pro přiznání starobního důchodu.

—–—–—

Důchod se vypočte z osobního vyměřovacího základu, který se stanoví z dosažených výdělků (nikoliv z ID).

Pracují-li u Vás ve firmě poživatelé ID I. až III. stupně za stejnou mzdu (10.000 Kč měsíčně), zahrnou se do osobního vyměřovacího základu jen výdělky (všem se započte 10.000, nikoliv jedněm 15.000 a dalším 18.500).

Všem se do důchodového pojištění započte doba zaměstnání, z něhož se odvádělo důchodové pojištění. Poživatelům ID III. stupně by se doba pobírání ID započetla i kdyby nikde nepracovali. Poživatelé ID I. nebo II. stupně musí někde získat další dobu důchodového pojištění – zaměstnáním, evidencí na ÚP nebo dobrovolnou účastí na důcvhodovém pojištění.

Na důchod se tu ptáte opakovaně. Neztrácejte zbytečně čas čtením nespolehlivých článků a začněte se zajímat o skutečné a kvalitní (pravdivé) zdroje informací (web ČSSZ, web MPSV, zákon o důchodovém pojištění).

Přijde mi minimálně zvláštní, že dáváte přednost informacím z článků na webu, kde nelze zjistit datum vzniku článků; webu, na kterém nenajdete jeho provozovatele (musela jsem dohledat přes WhoIs), ... před informacemi např. Inžinýrky, o níž víte, že pracuje na OSSZ (v jediné organizaci, která Vám může dát relevantní odpovědi k důchodům). S podvem je i to, že se nezajímáte o podmínky, za nichž jsou informace na tom kterém webu zveřejněny.

———

Hanko,

jestli jste informaci o přičtení ID k výdělkům našla ještě jinde, buďte prosím tak hodná a vložte sem odkaz, poslouží dalším návštěvníkům, aby věděli, kde nemají hledat informace.

Připočítává se i invalidní?
hodnocení

Já nedávám ničemu přednost, jen sháním informace dřív, než bude pozdě,protože za 3 měsíce musím žádat o starobní důchod. Informaci o připočítání ID ke starobnímu, jsem někde četla už před časem, ale nevím už kde. Proto jsem se tady ptala,jelikož jsem zase našla jinou informaci. To, že důchod se vypočte z osobního vyměřovacího základu, který se stanoví z dosažených výdělků, tak to samozřejmě vím. Možná jsem špatně formulovala své otázky. Už Vás nechci zdržovat,ani inžinýrku a tak Vám moc děkuji za vysvětlení a odpovědi :)

iz*

Hani, asi jsem to měla formulovat mírněji, ale chtěla jsem zdůraznit, že články z internetu nejsou spolehlivým zdrojem informací, což ostatně opakováním chybné formulace o "připočtení ID ke starobnímu důchodu" potvrzujete. Není to pravda a nikdy to pravda nebyla. ID se ke starobnímu důchodu nepřičítal a nepřičítá.

Pokud to někdo někde píše, mýlí se.

Za tři měsíce budete žádat, nebo byste chtěla za tři měsíce začít pobírat starobní důchod?

Jinak nezdržujete, pokud něco vím, ráda to vysvětlím.

hodnocení

Ivzez, já jsem moc ráda, že mi tady radíte a na nikoho se nezlobím. Za tři měsíce budu žádat,protože chci pracovat do konce tohoto roku, aby se mi tento rok, také do důchodu započítal, jak už mi tady někdo z vás radil :)

iz*

Ani já se nezlobím, alespoň ne na Vás.

Ale hrozně mne štvou nepřesné články,

které zbytečně matou lidi ...

iz*

Také bych doporučila dokončit celý rok,

aby se Vám započetly i letošní příjmy.

Napadá mne ještě jedno vysvětlení:

Invalidní důchod je dávkou důchodového pojištění, jež má poživateli nahradit výpadek příjmů, k němuž došlo v důsledku ztráty pracovní schopnosti (poživatel ID již nemůže pracovat v původním povolání, nebo může pracovat na zkrácený úvazek apod.) Z důchodového pojištění lze pobírat jenom jednu dávku. Starobní důchodce je zabezpečen starobním důchodem, takže po odchodu do starobního důchodu už nemá na ID nárok. (Je to takhle srozumitelnější?)

Pokud by invalidnímu důchodci, který až do odchodu do starobního důchodu pobíral ID, byl vypočten starobní důchod nižší, než byl stávající ID, přizná a vyplácí se mu starobní důchod ve výši původního ID. (Ale většinou starobní důchod vychází o něco vyšší.)

naseduchodycz*
hodnocení

3x
Dobrý den,
jsem autorem vámi odkazovaného "článku". Informace v něm uvedená je správná a platná. @ivzez očividně důchodům vůbec nerozumí.
V článku je i uvedena citace zákona, která tuto situaci řeší. V článku se jasně píše, že k vyměřovacím základům se přepočítává pouze částečný invalidní důchod do r. 1995.
K. Mařík
vklus

Osobně budu raději věřit informacím od ivzez

naseduchodycz*

To ale děláte chybu :) Vizte, prosím, moje vysvětlení výše.

Dobrý večer, tady uvádíte "přepočítává", v článku je "připočítává", a celkově to vyznívá, jako by se částky invalidního důchodu vyplacené do konce roku 1995 měly nakonec připočíst k vyměřovacím základům a z celku se počítat starobní důchod. Skutečně to tak bylo? Z dávky se počítala další dávka?

naseduchodycz*

Dobrý den,

děkuji za vaši reakci. Vyplácený částečný invalidní důchod se k vyměřovacím základům do konce roku 1995 skutečně připočítává (předchozí odpověď jsem psal na mobilu a došlo k automatické opravě na přepočítává).

§ 16 odst. 3 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění mimo jiné říká:

Vyměřovacím základem pojištěnce za dobu po 31. prosinci 1995 je vyměřovací základ pro stanovení pojistného podle zvláštního zákona a za dobu před 1. lednem 1996 hrubý výdělek stanovený pro účely důchodového zabezpečení podle předpisů platných před 1. lednem 1996.

zakonyprolidi.cz/...

Musíme se tedy podívat do zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění účinném k 31. 12. 1995, který ve svém § 12 odst. 2 uvádí:

Hrubými výdělky jsou výdělky podléhající dani ze mzdy bez odečtení této daně; prováděcí předpis stanoví, co je hrubým výdělkem občana, jehož výdělek nepodléhá dani ze mzdy, které další příjmy a za jakých podmínek jsou započitatelné do hrubých výdělků a v kterých případech je hrubým výdělkem pevně stanovená částka a výši této částky.

zakonyprolidi.cz/... (musím odkazovat na vyhlášené znění)

Ani zde jsme se tedy odpovědi nedobrali a musíme se podívat do onoho "prováděcího předpisu", kterým je vyhláška č. 149/1988 Sb., opět ve znění účinném k 31. 12. 1995, kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení. Ta ve svém § 11 odst. 2 písm. b) uvádí:

Hrubými výdělky jsou též: částečný invalidní důchod, a to ve výši, v níž byl vyplacen.

zakonyprolidi.cz/... (opět musím odkazovat na vyhlášené znění)

Věřím, že jsem vás ve výše uvedeném přesvědčil.

K dotazu "Z dávky se vypočítává další dávka?"bych vás mimo výše uvedeného odkázal na § 19a odst. 3 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, který za jistých zákonem stanovených okolností uvádí, že k vyměřovacím základům se připočítává příspěvek na péči. Takže z dávky (příspěvku na péči) se může vypočítávat jiná dávka (důchod).

Zdroj: zakonyprolidi.cz/...

Dovolím si ještě jednu poznámku:

Já se do internetových diskusí tohoto druhu často nezapojuji, neboť téměř v každé jsou uváděny, když ne nesmysly, tak minimálně nepřesnosti. Vadí mi ale, pokud někdo dehonestuje web, na kterém se podílím, který je odborně na vysoké úrovni a ještě výkřiky typu: "Ale hrozně mne štvou nepřesné články, které zbytečně matou lidi."Ano, mě také.

V odkazu, který tazatelka uvedla v prvním dotazu, jsem odpovídal na dotaz naší čtenářky v důchodové poradně. Odpověď je uvedena ve staré části webu a tak není odatumovaná (to je jediná výtka, kterou mohu přijmout). Odpovědi zveřejněné od r. 2013 již datum zveřejnění obsahují. Článek na toto téma je na hlavním webu - nemohu sem vložit odkaz, ale je snadno dohledatelný.

Nikde v něm neuvádím, že by se všechny invalidní důchody připočítávaly k vyměřovacím základům (výdělkům). To není pravda – platí to pouze pro částečný invalidní důchod do konce roku 1995 (vysvětleno výše). V původním dotazu se také nevyjadřuji k hodnocení dob pojištění. Pouze vysvětluji princip tzv. STOP OVZ výpočtu, který zaručuje, že i v případě poklesu příjmů po přiznání invalidního důchodu, nebude další přiznaný důchod spočítán z nižšího OVZ (zjednodušeně průměrného měsíčního výdělku) přepočteného na současnou hodnotu peněz. STOP OVZ je velmi komplikovaně uveden v § 19 zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění.

Zdroj: zakonyprolidi.cz/...

Děkuji za podrobné objasnění, o vyhlášce č. 149/1988 Sb. jsem nevěděla. Je toho samozřejmě mnoho, co o výpočtu důchodů nevím.

naseduchodycz*

Důchodová oblast je nesmírně složitá a ani já netrvrdím, že všechno vím. Naopak jsem si vědom toho, jak je vše komplikované, že existuje mnoho záludností. Co si občas čtu vaše odpovědi, patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co se oborné stránky týče, s čím se zde můžeme setkat.

Pokud si s něčím v budoucnu nebudete vědět rady, bude rád, pokud se na mě obrátíte.

lidus*

Ivzez mi poradila vždy dobře.

naseduchodycz*
Uznávám, že moje hodnocení, že o důchodech nic neví, bylo zbytečně konfliktní a příkré a omlouvám se za něj. To ale nic nemění na tom, že neměla pravdu.
Díky za omluvu.
Díky za informace.
Myslím, že nejlepší bude, když se budou informace od ivzez a naseduchodycz a ďalších shodovat. Pokud ne, vhodnější bude na nesprávné části upozornit a hned je uvést ve správném znění, i s poukazem na normu.
Rádi vítáme na poradně nového fundovaného rádce. Tím jen stoupne kvalita.
Snad jen při budoucí registraci zvolit vhodný všeobecný Nick, naseduchodycz se mi zdají příliš specifikované.

pohanka*
hodnocení

1x

Věimněte si, že grafika tohoto odkazu, lépe řečeno odpovědi, je zcela jiná, než odpovědi v současné době.

Nenašla jsem nikde ani datum vložení odkazu. Já bych si zrovna z téhle odpovědi nedělala velkou hlavu. Všimněte si, že se hovoří o částečném důchodu. Ale při odpovědích týkajících se invalidních důchodů pan Mařík většinou upozorňuje na nové dělení důchodů na stupně.

Předpokládám, že dotaz byl položen v šeru dávných věků před rokem 2009.

Do konce roku 2009 se dělily důchody na plný a částečný.

doplněno 27.06.15 20:19:

Také Vám Hanko doporučím mít všechny potřebné doklady a dostavit i v předstihu na pracoviště ČSSZ a nechat si to vše vysvětlit. Pracovníci tam, co chodím /Praha - východ/, jsou velmi příjemní a ochotní.

Je důležité mít informační list důchodového pojištění. Na něm si zkontrolujete vždy konec pracovního poměru a jestli Vám navazuje začátek toho nového, nebo registrace na ÚP. Pokud Vám někde něco nenavazuje, je potřeba chybějící dobu dohledat. Někdy člověk byl na brigádě. Já jsem takhle našla tři měsíce a to přímo výplatní pásky, kde jsou i odvody, ale na informačním listě tato doba není zaznamenána.

Nezapomeňte si vzít rodné listy dětí, výuční list, maturitní vysvědčení.

hodnocení

Také Vám pohanka moc děkuji ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]