Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

E-knihy

Od: kahsa* odpovědí: 21 změna:

Zdravím mám dotaz, kupujete si e-knihy nebo dáváte přednost klasický knize?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano kupuji pravidelně

Už víc než tři roky čtu jen e-knihy. Papírových mám sice plnou knihovnu, ale postupně se jich zbavuju.

Myslím, že s čtečkou je to stejné jako s myčkou, pekárnou atd. Kdo ji nemá, tvrdí, že by si ji nikdy nekoupil. Kdo ji má, nemůže bez ní být

:)

hodnocení

1x

Ne nekupuji

Myslím si, že čtečka nenahradí papírovou knihu v rukách. To šustění listů, tu nedočkavost, kdy obrátím na další stránku, jak se děj bude vyvíjet dál.

Zkusila bych to, zatím když je někde soutěž o čtečku /většinou v Překvapení/, zaškrtávám "věcnou výhru", ovšem tato výhra je stále kdesi v mlze a nějak mě míjí. Kupovat ji nebudu.

Za mě tedy kniha. Provází mě věrně životem už 6 desetiletí. Když vzpomenu na tu nedočkavost každé Vánoce, jaká knížka bude zase pod stromečkem. Rodiče to věděli. Proto pokaždé knihy byly. Dodnes vzpomínám na verneovky - Děti kapitána Granda, či Matyáš Sandorf. To potom byly Vánoce. Dopoledne "krasobruslení" na místním rybníku, odpoledne na gauči jsem se přenesla do pralesů a pamp dálné Patagonie, nebo k horkému ústí sopky Etny.

A s koupí čtečky bych přestala být i návštěvníkem městské knihovny. Což by byla škoda. A víte, jak krásně se mi pokaždé vybírá? Ta vůně knih, to zvláštní prostředí.

Vybírám tam opravdu raději, než u řezníka. *tanec*Teď jsem našla irského spisovatele doktorských příběhů, je to něco podobného, jako pan Herriot, ale příběhy o lidech, ne o zvířatech. A knihy voní, to se u čtečky stát nikdy nemůže. ;) Jaga.

hodnocení

1x

Ano kupuji pravidelně

Hezký den, kdyby nebyly knihy tak drahé, tak si budu kupovat. Knihovnu v naší dědině mám už přečtenou celou. Stažených e-knih mám asi 1000, nevím, kdy je přečtu, možná v důchodu. Takže za mě klasika i čtečka. Hezkou novinku si půjčím a přečtu a protože jsem knihomol, tak mi to nestačí. E-knihy sháním kde se dá:)

vklus
hodnocení

1x

Já od doby pořízení tabletu čtu v podstatě jen eknihy. Papírové za prvé moc drahé a za druhé žánr, který čtu se blbě shání.

Mimochodem vedu mám stažených přes 20.000 knih. To v životě snad ani nemůžu přečíst *smich*

mot
Gratluji,ukradl jste nejvic knih!

Ano kupuji pravidelně

Neurážejte, stahování pro vlastní potřebu je chválabohu ještě legální.

vklus

Přesně tak pro vlastní potřebu není problém. A já to dál nešířím. Navíc bych řekl, že tak půlka knih je tak historická, že u ní autorské poplatky snad ani nejsou. Mimochodem je tam i Shakespeare a jiní. Komu bych měl za ně zaplatit? Tiskárnám za to, že nic nevytiskli a ušetřili les?

Ne nekupuji

To máte všechny v češtině?

mot
A knihu byste si v obchode taky vzal bez placeni? Kdyz je to jenom pro vasi potrebu...
Takze kdyby vas kamarad pozadal,jestli mu nejakou knihu nenahrajete, tak byste odmitl? :)

Ano kupuji pravidelně

- nevzal, protože to není legální, narozdíl od stahování

- ano, odmítl (ale dal bych mu odkaz, odkud jsem si ji stáhnul)

mot
Ale ne vsechno co je legalni, charakterni clovek dela...stahovat software legalni neni,ale rozdil v tom neni.
Ale notak, tomu sam neverite,ze byste odmitl. Navic pochybuju,ze si pamatujete,odkud jste ji stahl.
pavel56*

stahovat software legální není protože pozměnujete spouštěcí kód a u knih nebo filmu nepozměňujete nic:)

Už pro čtení papírových knih vymysleli kdysi sovětští vědci elektronickou rychločtečku, která vloženou knihu prolistuje rychlostí tisíc stran za vteřinu a optickýmčidlem ji přečte, A aby z toho něco bylo, současně vytiskne její kopii. (Tenkrát ještě nevěděli, že se tomu bude říkat scanování.)

eulalie*
hodnocení

1x

Dávám přednost klasické knize. Mám ráda šustění papíru při obracení stránek, ráda si v knize listuji, celkově mám z toho čtení z papíru větší zážitek.

hodnocení

0x
Do práce si stahuju audio kniy. Jinak knihovna - papír vítězí.

hodnocení

0x

tak nejak pul napul, novinky v papiru, mam velkou knihovnu

ale na cesty stahnu kde co do kindlu a mam zasobu cteni pri minimalnim objemu :oD

hodnocení

0x

V zásadě souhlasím s #babajaga. Můj současný problím s papírovou knihou je v současnosti ten, že můj zrak má potíže se čtením malých písmenek v papírových knihách (nezměnily se nějak typografické míry?) , se kterými mi možnost ve čtečce zvětšit typy výrazně pomáhá.

A ke koupi čtečky: já ji dostal od vnuka k Vánocům, ale existují i softwarové čtečky (Wooky, třeba), které je možné zdarma nainstalovat do počítače. Pravda, číst si na ní v posteli před spaním má také svá negativa.

esme*
hodnocení

0x

Čtu hodně, a to opravdu hodně, a od té doby co mám Kindle tak jen elektronicky. Nedávno jsem vzala do ruky papírovou knihu a s nelibostí zjistila, že je neforemná, těžká a nemá nastavování velikosti písma. *smich* Navíc se čtečka pěkně vejde do kabelky když vím že někde budu čekat, a na dovolenou je to nedostižné zařízení.

Jo, a pokud někomu opravdu zásadně chybí ta "knížková vůně", tak jsem ji onehdy kdesi viděla ve spreji. *slunce*

eknihyzadarmo
hodnocení

0x

ak si chcete niečo stiahnuť skúste tu: eknihyzadarmo.unas.cz

hodnocení

0x

celý život jsem byla nadšený návštěvník knihoven, i doma mám množství knih, pro které už jen těžko hledám místo *ee* ...ale čím dál víc se přikláním k e-knihám - je to úžasně pohodlné a těch knih, co máte k dispozici, prostě paráda... už mi přestává chybět i ta vůně papíru... ;)

hodnocení

0x

Ne nekupuji

Jak sem mladej, tak sem staromodni.

U e-knih mi vadi, ze vlastne neexistujou. Co kdyby treba Kosmas napsal Kroniku ceskou na PC? Existovala by dnes vubec jeste? Nebo dokonce kdyby Chammurapi nechal jeho zakonik vytesta do Cloudu misto do kamene...

Je pravda, ze knihovna muze shoret - Alexandrijci by mohli vypravet - a nebo ji muzou sezrat mysi, ale jinak kam knihu polozim, tam ji za nekolikset let zase najdu. A prectu si ji, i kdyz bude treba trochu plesniva.

Kdo dnes ale precte treba 20 let starou disketu? A nejenom z duvodu uz temer neexsistujici techniky, ale i z duvodu sebemensiho poskozeni? 0 a 1 se casem proste vypari (v uvozovkach).

A co az se jednou ta kniha pri prechodu na novou technologii nezkopiruje?

U romanku pro divky zrejme zadna skoda nevznikne, knihy ale obcas obsahuji i mnohem zajimavejsi veci.*nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]