Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co bude dál?

Od: monika312 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, omlouvám se pokud se tu tato otázka již objevila :)
Chtěla bych se zeptat...Pracuji v jedné společnosti, kde nám nedávno oznámili že pobočka na které pracuji se k poslednímu červnu uzavírá s tím že jsme zaměstnáni do 31.7. Celý červenec se budou vybírat dovolené a bude překážka v práci skrz zaměstnavatele.Dostala jsem nabidku prestoupit na jinou pobocku ale tu jsem odmitla, radeji si vezmu odstupne a zkusim neco jineho nekde jinde. Od 18.6 jsem onemocněla a nevyhne se mi možná ani operace. Jak to bude dál? Personalista nam tvrdil ze ti co maji neschopenku ke dni ukonceni pobockyjsou rovnez vyhozeni a musi se evidovat na uradu prace a dostanou odstupne podle odpraacovanych let. Mnozi zase tvrdi ze podle zakona v dobe neschopnosi nemuzou cloveka vyhodit, az po ukonceni neschopenky, ale prece clovek nemuze byt evidovan na pobocce ktera jiz nebude zanedlouho existovat ne? A jak to bude s odstupnym kdyz jsem nemocna? Dostanu ho az po ukonceni neschopnosti nebo s posledni vyplatou v srpnu? Dekuji za nazory :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Ochrana před výpovědí se vztahuje jenom na některé výpovědní důvody, např. na výpověď pro nadbytečnost.

Výpověď z důvodu zániku zaměstnavatele nebo jeho části (pobočky) Vám zaměstnavatel může dát i v době pracovní neschopnosti. V takovém případě pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby bez ohledu na nemoc.

I po skončení zaměstnání budete mít nárok na nemocenské.

V době pobírání nemocenského za Vás bude stát hradit zdravotní pojištění, jenom budete muset své zdravotní pojišťovně doložit, že pobíráte nemocenské (potvrzení od OSSZ).

Evidence na úřadu práce bude možná až po skončení nemoci.

Odstupné obdržíte spolu s poslední výplatou po skončení zaměstnání.

———

Co znamená: "...nám nedávno oznámili že pobočka na které pracuji se k poslednímu červnu uzavírá s tím že jsme zaměstnáni do 31.7." ?

Výpověď musí být písemná a zaměstnavatel Vám ji musí doručit. Jestli tak zatím neučinil (v dotazu to neuvádíte), začne (minimálně) dvouměsíční doba běžet až prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi. [Pokud byste písemnou výpověď obdržela do 30. června včetně, začala by výpovědní doba běžet 1. července a zaměstnání by skončilo až 31. srpna.]

Nebo jste se zaměstnavatelem uzavřela dohodu o rozvázání pracovního poměru k 31. červenci t.r.?

doplněno 23.06.15 11:26:

Odkazy na zákoník práce:

výpověď z pracovn/... (v tomto případě by mělo jít o § 52 písm. a)

ZP, § 54 písm. a → výpovědní důvody, na které se nevztahuje zákaz výpovědi v ochranné lhůtě (v době nemoci)

monika312
hodnocení

Dekuji za odpoved..ano ano vypoved jsme dostali k 31.7 tudiz od 1.8 jsme bez prace. Tudiz pokud to chapu dobre..pokud budu nemocna dele jak do 31.7 tak na urade prace se budu hlasit az po skonceni neschopnosti? :)

iz*

Ano, v době pracovní neschopnosti Vás ÚP nemůže zaevidovat/...

(viz zákon o zaměstnanosti, § 25, odst. 2 písm. a).

Další informace najdete v právech a povinno/... uchazečů o zaměstnání na portálu MPSV.

monika312
hodnocení

Zdravím Vas, mám výsledky sveho zdrav. stavu a potrebovala bych poradit. V praci nam uz bezi dovolenev(zbyva mi cca 7 dni) a prekazka v praci ja mam tedy neschopenku, chci se zeptat co delat..bylo mi zjisteno zloemene zebro, mam si nechat ukoncit neschopenku aby mi bezela dovolena a prekazka nebo pokracovat v neschopence? Diky moc mozna za hloupy dotaz ale chci udelat spravne rozhodnuti :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]