Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práva a povinnosti spoluvlastníků

Od: marunaa® odpovědí: 5 změna:

Jsem majitelkou většinového podílu na rodinném domě, část domu je v exekuci, byla bratra, který zemřel.

V domě se nedá bydlet, je odpojen plyn. Jeho dědic se o nic nestará. Vůbec ho nezajímá, že dům chátrá a potřebuje opravy. V bytě nevětrá, poletují tam moli, na chodbě hrozný nepořádek. Bojím se, aby nějaká havěť mi nenalezla do našeho bytu. I když má menšinový podíl, obsazuje celý jeden byt a garáž. To jsem bratrovi tolerovala, dědicovi to už nehodlám tolerovat.

Moje otázka zní:

Mohu podat návrh na soud na zrušení spoluvlastnictví, když je část v exekuci? (2 roky)

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferdamravenec
hodnocení

2x

Dle obecných pravidel by to neprošlo.Může se dát návrh na cokoliv, ale zbytečné vyhazování peněz.

Počkal bych do dražby, obvykle o spoluvlastnické podíly nebývá zájem, a koupil bych ten podíl, možná až v 2.kole, neznám atraktivitu, ale když tam nejde plyn tak to nebude nic moc, dědice vypakovat a opravit k obrazu svému.Asi to chce vydržet a pevné nervy.

hodnocení

Díky za odpověď, budou to nervy, naštěstí při mně stojí moje rodina a navrhuje to i můj právník. Já jsem to chtěla trochu urychlit.

Ale teď mi jde o nutné opravy na baráku.

Mám spoluvlastníka předem upozornit (písemně?), že budeme opravovat to či ono a pak mu zaslat kopii faktury, aby svůj díl zaplatil?

Děkuji

uska*
hodnocení

2x

Na jakoukoliv opravu a poplatky domu ( týkající se i druhého vlastníka) předem písemně upozorněte. Po opravě zašlete fakturu s vypočteným jeho podílem k platbě, jako přílohu přiložte kopii dokladu za celkovou opravu.

doplněno 30.06.15 21:40:

Přesně tak, jak to popisujete. Vy mu vystavíte fakturu. Už nyní udělejte souhrnou fakturu za všechny poplatky zpětně - daň z nemovitosti, revize komína, třeba xxxx. Pak opravy mu ohlásit předem, aby se mohl k nim vyjádřit. S nezaplacenými fakturami neporadím, o exekuci nic nevím.

hodnocení

Tak teď mi to není moc jasné, to mám já sama vystavit fakturu?

Dám příklad: Oprava střechy, bude to stát 5000,-Kč

postup:

1. Oznámím mu písemně, že je nutná oprava střechy (bez ceny, to ještě nebudu vědět cenu opravy).

2. Zaplatím celou cenu faktury 5000,-

3. Já mu vystavím fakturu?, že budu chtít část zaplatit, která činí ve výši jeho podílu na nemovitosti, dám číslo svého účtu, kam to má zaplatit, datum splatnosti, přiložím kopii o zaplacení a kopii faktury firmy

4. když to nezaplatí, poslat fakturu exekutorovi nebo soudně vymáhat?

Díky

8zedolyf

Pokud má exekuce, tak určitě nezaplatí.Také asi z čeho. Exekutorovi můžeš dát až soudně uznanou pohledávku. Takže napřed žaloba a vyhrát soud.

A v tom je ten největší problém. Protože soud bude např. přihlížet k tomu, jestli spoluvlastník má dostatek peněz na takovou opravu a tedy jestli to zásadně nezasáhne do jeho práv. Takže ve výsledku můžeš po něm vymáhat jen řešení havarijního stavu, kdy např. praskne voda či uniká plyn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]