Nejste přihlášen/a.
Jsem majitelkou většinového podílu na rodinném domě, část domu je v exekuci, byla bratra, který zemřel.
V domě se nedá bydlet, je odpojen plyn. Jeho dědic se o nic nestará. Vůbec ho nezajímá, že dům chátrá a potřebuje opravy. V bytě nevětrá, poletují tam moli, na chodbě hrozný nepořádek. Bojím se, aby nějaká havěť mi nenalezla do našeho bytu. I když má menšinový podíl, obsazuje celý jeden byt a garáž. To jsem bratrovi tolerovala, dědicovi to už nehodlám tolerovat.
Moje otázka zní:
Mohu podat návrh na soud na zrušení spoluvlastnictví, když je část v exekuci? (2 roky)
Děkuji
Dle obecných pravidel by to neprošlo.Může se dát návrh na cokoliv, ale zbytečné vyhazování peněz.
Počkal bych do dražby, obvykle o spoluvlastnické podíly nebývá zájem, a koupil bych ten podíl, možná až v 2.kole, neznám atraktivitu, ale když tam nejde plyn tak to nebude nic moc, dědice vypakovat a opravit k obrazu svému.Asi to chce vydržet a pevné nervy.
Díky za odpověď, budou to nervy, naštěstí při mně stojí moje rodina a navrhuje to i můj právník. Já jsem to chtěla trochu urychlit.
Ale teď mi jde o nutné opravy na baráku.
Mám spoluvlastníka předem upozornit (písemně?), že budeme opravovat to či ono a pak mu zaslat kopii faktury, aby svůj díl zaplatil?
Děkuji
Na jakoukoliv opravu a poplatky domu ( týkající se i druhého vlastníka) předem písemně upozorněte. Po opravě zašlete fakturu s vypočteným jeho podílem k platbě, jako přílohu přiložte kopii dokladu za celkovou opravu.
doplněno 30.06.15 21:40:Přesně tak, jak to popisujete. Vy mu vystavíte fakturu. Už nyní udělejte souhrnou fakturu za všechny poplatky zpětně - daň z nemovitosti, revize komína, třeba xxxx. Pak opravy mu ohlásit předem, aby se mohl k nim vyjádřit. S nezaplacenými fakturami neporadím, o exekuci nic nevím.
Tak teď mi to není moc jasné, to mám já sama vystavit fakturu?
Dám příklad: Oprava střechy, bude to stát 5000,-Kč
postup:
1. Oznámím mu písemně, že je nutná oprava střechy (bez ceny, to ještě nebudu vědět cenu opravy).
2. Zaplatím celou cenu faktury 5000,-
3. Já mu vystavím fakturu?, že budu chtít část zaplatit, která činí ve výši jeho podílu na nemovitosti, dám číslo svého účtu, kam to má zaplatit, datum splatnosti, přiložím kopii o zaplacení a kopii faktury firmy
4. když to nezaplatí, poslat fakturu exekutorovi nebo soudně vymáhat?
Díky
Pokud má exekuce, tak určitě nezaplatí.Také asi z čeho. Exekutorovi můžeš dát až soudně uznanou pohledávku. Takže napřed žaloba a vyhrát soud.
A v tom je ten největší problém. Protože soud bude např. přihlížet k tomu, jestli spoluvlastník má dostatek peněz na takovou opravu a tedy jestli to zásadně nezasáhne do jeho práv. Takže ve výsledku můžeš po něm vymáhat jen řešení havarijního stavu, kdy např. praskne voda či uniká plyn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.