Nejste přihlášen/a.
bohuzel kamenny obchod v dnesni dobe funguje uz jen jako pobocka pro osobni vyzvednuti vyrobku zakoupeneho pres internet (+ mj. moznost vratit zbozi do 14 dni od koupe), bez internetu jste jen lokalni obchudek, s internetem muzete prodavat po cele CR a popr. na Slovensko.
Cili pekny, prehledny (duveryhodne vzhlizejici eshop) + placene sluzby jako Heureka + Zbozi, dobre ceny a bezchybny dopravce vam zajisti dobre hodnoceni obchodu a mnoho objednavek
nemuzu s vami souhlasit, jsem z oboru, uz jsem z par malych osvc obchudku udelal s.r.o. s velkymi obraty, o kterych se jim predtim ani nesnilo a drtiva vetsina veci je objednavana pres internet
Rozhodne zalezi na sortimentu, nicmene elektronika je supr sortiment (viz Alza)
statistika je v tomto pripade zavadejici... jde o uspech jednotlivych firem v ruznych oblastech, nemuzete to nacpat do obecne statistiky (stejne jako prumernou mzdu) a se s.r.o se dost chytate za slovo
jinak Alza je na trhu taky 20 let a podivejte se, kde jsou
myslite, ze by byli tam, kde jsou, kdyby to byla jen sit kamennych pobocek, ne opravdu ne
muze to vyznit strasne blbe, ale opravdu NEMA , jen konstatuji, kam jste to dotahl s elektronikou za 20 let vy, pokud se drzite dat ze statistickeho uradu a mate jen sit pobocek nebo jen jeden obchod s elektronikou Zkratka internet otevira dvere uspesnym
Alza je toho zarnym prikladem, uz 15 let nakupuji pouze u nich, jen ve vyjimecnych pripadech volim jinou firmu (foto nebo nekdy spotrebice do domacnosti vemu jinde podle heureky)
zkratka s internetem se da z maleho kamenneho obchodu se 2ma zamestnanci, za 10 let udelat bohatou firmu, patrici mezi 5 nejvetsich v republice v danem segmentu, true story
dalsi vec je jiz zminovana moznost zbozi do 14ti dnu bez udani duvodu vratit, kazdy prakticky uvazujici clovek se nema o cem rozmyslet... v kamennem obchode uz pripada v uvahu jen klasicka reklamace (se zbozim musi neco byt v neporadku) pripadne hoodne benevolentni prodejce mu vraceni zbozi uzna a vrati mu penize
Pro člověka, co se pohybuje na internetu se může zdát, že internetové obchody prodají více, než ty kamenné. Opak je ale pravdou.
Objednávky na dálku(internet, telefon...) činí 7,1% objemu všech prodejů v maloobchodě. 92,9% prodejů se uskuteční "klasickou" cestou.Dále je tu obrovský sortiment, kde cena poštovného je vyšší, než hodnota té věci. Proto kamenné obchody budou nadále existovat a prosperovat. I když už né v takovém měřítku, jako před nástupem internetu. Ten hlavně celkově snížil marže obchodníkům.
Problematika prodeje je natolik široké a komplexní téma, že univerzální jednoduché řešení napsané na pár řádek nebude funkční.
Jsou tu velké firmy, co na toto vynakládají obrovské částky a stejně to není nikdy ideální, protože konkurence nikdy nespí.
doplněno 23.06.15 21:17:Mé čísla pocházejí od statistického úřadu. Jinak přes 20let podnikám v obchodu s elektronikou.
Celkové tržby v maloobchodě jsou přes 1000mld.
Celkové tržby v maloobchodě na "internetu" jsou cca 80mld. (jsou to prodeje mimo provozovny)
Velký obrat neznamená úspěšná firma. Každou chvilku se objeví firma, co má sice mld obraty a stejně je řadu let ve ztrátě.Také založení s.r.o. neznamená úspěch. Těch si založím třeba deset a nebude mě to skoro nic stát.
A v případě, že se z malé firmy bez kapitálu udělá velká internetová, tak stačí i malý problém, který má fatální důsledky.
Jasně podnikáním na internetu mohu oslovit daleko více lidí. Jenže tuto možnost má také daleko více lidí. Takže ve výsledku samotný internetový prodej nemusí být vůbec přínosem, ale opak.
doplněno 23.06.15 23:11:Kam sem to dotáhl já? To je dobrá otázka.
Jsem pánem svého času a života. Na to nemusím mít měsíční obrat ve stovkách miliónů či miliard. Ono totiž více neznamená lépe. (teda aspoň pro mě)
A ohledně Alza. Zde hlavně není vůbec jasné, které finanční skupiny jí vlastní atd. Takže jestli to někam dotáhla nikdo neví. Třeba je tato firma těsně před krachem a nebo naopak. Já v této firmě nefiguruji, takže nevím. Stejně tak jako 99,9% lidí.
Já jsem tady svůj příběh už povyprávěla, ale vám ho napíšu ještě jednou: Vešla jsem do OK s papírkem v ruce, na kterém jsem měla vytypované televize. Než jsem k televizím došla, přišel ke mně prodavač, jakože co potřebuju. Řekla jsem mu, že chci "hloupou" televizi, do xxxx kč a mám několik typů. Okomentoval a ukázal mi ty telky, které na papírku byly. Pak se zamyslel a pravil, jak daleko sedím od obrazovky? A že si myslí, že tahle je pro mě jako dělaná. Povídal o ní, předvedl ji. Řekla jsem, že se omlouvám, ale potřebuji ušetřit, to že je o kapku větší částka, než jsem počítala, že mě to mrzí, ale kouknu a objednám z netu. Mladý vytáhl mobil, poklikal a ukázal mi ji i s cenou, jakože fakt, je levnější. Ale jestli se rozhodnu, že ji koupím u něho, vyřídí mi slevu a odveze mi ji domů. Odběhl a vrátil se s tím, že šéf povolil slevu a jestli mám čas, že mě ten kousek, cca 3km, teď hned, doveze zdarma domů, že i tohle šéf povolil. A povolil mu i čas, který bude potřebovat na zapojení a seřízení, které mi udělá za 500kč, když budu chtít. Jasně že jsem se vším souhlasila Takže za asi 45 minut od chvíle, kdy jsem vstoupila do prodejny, mi v mém obýváku hrála nová televize zn Filips. Asi mě to vyšlo kapku dráž, než jsem myslela, ale kdybych sečetla náklady na své mlaďochy, byť v naturáliíích a čekání, až v jejich nabitém programu vznikne mezírka, tak jsem to s klidným svědomím, ráda dala. A byla jsem bez pochyb a váhání a nejistoty. Veliká pohoda! OK a ten mladý prodavač mají můj hluboký obdiv a vděk. Kdyby takhle fungovali všichni, to by bylo bezva!
Zapomněla jsem napsat, že do OKAY jsem šla pro informace, ale nakonec jsem koupila. Dobře, že jsem měla bankovní kartu sebou.
bezpodmínečná znalost nabízeného zboží, aktivita při nabízení-nestát jak tvrdé Y ale věnovat se zákazníkovi od prvního okamžiku kdy vkročí do prodejny, pochopení potřeb zákazníka - umět si vyslechnout jeho přání, umění nabízet zboží.
K tomu umění nabízet, jen malý příkládeček-finta z psychologie. Nikdy se neptejte "nechcete ukázat?" Naprosto automatická odpověď zákazníka je NE. Vždy musíte začínat "pojďte já Vám ukážu..., vysvětlím, atd."
Samozřejmostí musí být nevtíravý pozdrav, navázání očního kontaktu, slušnost, nepovyšovat svoje znalosti, které se předpokládají, nad ty zákazníkovy. Aroganci zákazníci neodpouštějí, a už se většinou nevrací.
Nesnáším když příjdu do krámu a prodavači se na mě sesypou, já většinou vím co chci a sama se chci podívat, pak teprve volám prodavače a po něm vyžaduji aby měl o prodávané věci informace co si nepřečtu v příbalovém letáku. Nejraděj a nejvíce nakupuji elektroniku v Okey v Brně-Bystrc, všichni kluci velmi ochotní a dokonce pokud bylo horko a já v prodejně na invalidním vozíku nabídli mi zdarma balenou vodu k pití. Mám vybrané a mnohdy mi můj výběr rozmluví a já koupím co mi doporučí i když je to o několik stovek dražší, zatím vždy ke spokojenosti. Já sázím na nevtíravost a přesto ochotu, hlavně vědět vše o výrobku a umět vysvětlit i tak netechnickému člověku jako jsem já.
Dobrý den, já (za sebe) oceňuji, když je v obchodě přístroj zapnutý, není problém si ho "osahat" a vyzkoušet, resp. se svolením prodavače a také, když prodavač umí odpovídat na dotazy, má přehled a neplácá hlouposti. Přiznám se, že pokud mohu volit, tak volím prodavače (muže). Prodavačku zase ocením spíše např. v kosmetice. Zdravím!
To se vám nepodaří už tím, jak to sama vnímáte. Já bych asi vyměnil prvně vás, protože slovo "dokopat" byste neměla vůbec vypustit z úst.
Už jenom, že obchodník mi řekl:" Dobrá volba." Tak jsem zpozorněl v negativním slova smyslu. Jisté je, že prodavač neznající zboží je položka jenž odradí vlastního zákazníka. Prodavač, jenž dokáže nabídnout zboží stejně účinné a při tom levnější má většinou úspěch. Nutno podotknout, měl by také veřejně hovořit o kvalitách daného zboží a nebát se mluvit pravdu. Upřímě, nejúspěšnější obchodníci jsou "šmejdi", naštěstí tento druh prodeje nemíníte aplikovat.
Většina lidí nakupuje přes internet, takže chování k zákazníkům ze strany prodavačů není zrovna to, co by v tomto případě bylo klíčové. Já s prodavačem přijdu do kontaktu pouze když si zboží vyzvedávám na pobočce. Nejlepší je mít nějaký pěkný a přehledný e-shop, dobré ceny, krátké dodací lhůty, dobré reference zákazníků a kladně vyřizovat reklamace. Problém s reklamací je většinou to, co mě dokáže u prodejců elektroniky v kamenném obchodě kvalitně naštvat.
Dokopat nelze, jen stát za pr... Stále opakovat a vtloukat to, co považujete za samozřejmé. Motivace finanční - jak odměny, tak postihy. Nebát se podávat informace, přestože zákazník odchází, aniž by koupil. Zapamatuje si to a přijde příště znovu (možná pro další info, možná koupit-hlavní je, že přijde). Dávat vizitky, že pokud budou cokoli potřebovat, ať se nebojí ozvat. Já jako zákazník oceňuji především příjemné chování a informovanost o daném zboží. Pokud se prodejce tváří, že ho svou přítomností obtěžuji, mizím a koupím jinde, třeba i dráž. Stejně na mne působí nátlak, ze strany prodejce. Mona
doplněno 24.06.15 10:59:Jen bych chtěla dodat, že v dnešní době je těžké podnikat. Viděla jsem vznikat nové obchody, aby je za míň než rok nahradily jiné. Můsíte se něčím lišit, aby se tržby nesnižovaly. Najít skulinku v trhu (někdy jen v dané lokalitě), kterou je třeba zaplnit. Pokud se bavím s obchodníky, kteří již mají ten svůj krámek patnáct dvacet let, říkají, že rok od roku je to horší. Spoustu zákazníků stáhnou obchoďáky a internet. Zůstávají jen stálí zákazníci, ale ti také ubývají. Odrůstá nová generace, které slovo tradice zní jako sprosté slovo. A pak v tomhle hledejte něco, co vám zvýší prodej.
Dobrý den. Úspěšný trik je tzv.nabídkový prodej, kdy si zákazník něco koupí a Vy mu nabídnete ještě jiné zboží s tím související. Ve Vašem případě, já si u Vás koupím bezdrátovou klávesnici a Vy mi nabídnete ještě stejnou myš. Nebo foťák a Vy mi nabídnete beterky, pouzdro a tak dále. A samozřejmě přístup k zákazníkům
Já bych řekla, že nejúspěšnější obchodní strategií je opravdový zájem prodavače pomoct zákazníkovi. Ten prodavač musí mít zájem na tom, aby podal co nejrelevantnější odpověď na dotazy a aby poradil tak, aby zákazník dostal to nejlepší. Ale myslím, že to nejde penězi nebo nějakými odměnami či tresty - to je o vychování a přístupu k druhému.
Já budu svou práci dělat dobře, ať už je jakákoliv, protože mám zájem na tom, aby se lidé něco ode mě naučili. Nehledě na peníze a jiné podmínky. Když je tam přístup "neplatí mě dobře, tak nemusím dělat pořádně" a "co mě je do toho, co si ten člověk koupí", tak to nepůjde.
Asi bych jako šéf volila dobrý výběr kandidátů na pracovní pozici a pak třeba i více propouštěla ve zkušební době, popř. první půlrok/rok na smlouvu na dobu určitou.
Málokdy nakupuju v kamenné prodejně (kromě potravin bohužel), ale nedávno jsem se zajímal o jeden notebook. Měl jsem o něm pár věcí přečtených, ale říkal jsem si půjdu se podívat do jednoho elektra u nás (mají i eshop) a věděl jsem jaká tam je cena a že se moc neliší od jiných obchodů a že tam tedy případě i ten notebook koupím.
Příjdu tam, procházím, rozhlížím se a pak se ptám prodavače kde to co chci mají. Nasměruje mě a že za chvíli příjde. Kromě toho, že mi nedokázal říct pořádně ani jednu věc ohledně vyhlédnutého zboží tak noťas nešel ani zapnout a ještě mě nutil do vedlejšího, ale dražšího modelu. Ano vypadal líp, ale proto jsem do obchodu nepřišel. No měl nakonec smůlu rozloučil jsem se s tím, že si to ještě rozmyslím než nakoupím vedle v hobby marketu, ale už jsem tam nepáchl.
Takže abych to shrnul: znalosti, možnost předvedení zboží bez něj je lepší eshop, nevtíravost.
Děkuji, odpovědi jsou zajímavé Já sama nemám ráda , když jdu nakoupit a během okamžiku je u mě prodavač , ale oni to tak dělat musí, tedy alespon ve větších elektrách, typu Euronics, Okay atd. Mají přesně stanovené, jak se mají chovat a co mají říkat, a že ke každému výrobku musí vnutit to a tohle. Když se jim to nedaří, tak je průšvih. Každý den chodí statistiky z hlavního vedení s procenty, na kolik se plní a kolik do toho chybí tomu a tomu prodavači procent. Milý pozdrav, úsměv, příjemné vystupování a znalost produktů je samozřejmostí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.