Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ještě jsem nebyl na brigádě

Od: jiripetr2 odpovědí: 18 změna:
Je mi 19 a ještě jsem nikdy nebyl na brigádě. Je to také kvůli mé sociální fobii. Rodiče mi to pořád vyčítají. Jak vy? Nutili byste své "děti"?
Rád bych si něco vydělal, ale bojím se lidí, bojím se že se s nima nebudu umět bavit. Je to hrozné. :(
Prosím o nějakou radu...
doplněno 22.06.15 20:41: Jinak děkuji všem.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

4x

Přiznám se nikdy jsem nebyla.Asi jsem si tenkrát nedokázála určit jestli mám sociální fobii,ale rodiče jsem měla důchodce.Drželi mě doma,bez přátel,kamarádů...takže mi na jednu stranu vyčítali"nevydělala sis ani korunu" a na druhou stranu jsem ani nevěděla jak si brigádu najít,kam zajít...protože mě do takových věcí vůbec neuvedli.Začít pracovat byl pro mě šok,neuměla jsem se zařadit do kolektivu a na práci jsem byla levá.Svým dětem bych tohle neudělala,takže se taky zamysli a "poper se s tím"Sezením doma změna nepříjde! a jednou do práce budeš muset a bude lepší si zvykat na brigádách.

pohanka*
hodnocení

2x

Na brigádě se budete bavit hlavně o práci, správné postupy. Hlavně se ptejte, co a jak, abyste něco nezkazil. Nejlepší na sociální fobii je, skočit do všeho rovnými nohami a nefňukat. Netahejte do ničeho rodiče, s OP jste již dospělý občan. Nemyslete, každý jsme měli nějaké trable na startu života. Snažte se být ve všem nejlepší a tím si zvednete sebevědomí.

Zábavu nechte stranou, nanejvýš se zeptají, co studujete a jak tam budete dlouho a budou Vám ukazovat, co budete dělat..

mot
hodnocení

2x
Na druhou stranu, pracovat budes cely zbytek zivota, proc se okradat o mladi?

srhshwh
hodnocení

2x

Tak si najdi nějaké doplňování zboží nebo tak. Teď máš jedinečnou šanci se otrkat. Až skončíš školu a budeš hledat normální práci, tak už budeš vědět, do čeho jdeš.

webbiecz*
hodnocení

2x

Podívej se na to z jiného úhlu - věčně nemůžeš dřepět doma a omlouvat to sám před sebou sociální fobií. Takže s tím začni něco dělat. Samozřejmě, že to nejde hned a rychle, ale musíš na tom začít pracovat. Vyber si nejprve brigádu, kde nebudeš příliš v kontaktu s lidmi.

hodnocení

1x

Pardon, ale sociální fobie vyléčit nejde. A už vůbec ne tím, že začne pracovat s lidmi (takzvaně do toho "skočí po hlavě"). Pomůžou brigády, kde se pracuje v malém kolektivu a ne s lidmi (tj. nějaké doplňovačky zboží - po zavírací době, já třeba čistila displeje notebooků atd.). Osobně... nemám sociální fobii, ale není to od toho daleko. Pracuji s lidmi (recepce) a rozhodně se to nelepší, naopak člověk začne ty lidi ještě víc nesnášet (a bát se jich). Víc mi v tomhle pomáhá komunikace v rámci své komunity, to je balzám na duši, a díky tomu jsem schopna se bavit i s lidmi "mimo komunitu". Takže doporučuju rozhodně brigádničit, ale někde, kde nebudeš dělat mezi lidmi + najít nějakou aktivitu nebo komunitu, kde by ses bavil s větším počtem lidí, ale tak, že máte stejné zájmy nebo prostě něco společného (nemyslím teď nějaké ultrapravičáky nebo sekty ;) ). Časem se to zlepší. Ne tak, že se člověk vyléčí se soc. fobie, ale tak, že se naučí ji skrývat a potlačovat.

pohanka*

Kolikoli, tímto jste mu moc nepomohla. Otázka je, jestli tázající má sociální fobii diagnostikovanou od lékaře, nebo si to myslí jen on sám. Já pracuji s druhou možností, protože pokud se léčí, tak musí spolupracovat s lékařem a ne se ptát laiků na poradně. Také nepíše o jakou brigádu se jedná, takže všechno budou jenom naše hypotézy. Další varianta, jak píšete, že se jí naučí skrývat a potlačovat je, že s ní naučí žít a bude se vyhýbat situacím, které mu přinášejí psychický problém, což není prý úplně nejlepší, ale proč ne, proč si nevyhovět, když to bude fungovat a bude spokojený. Další je, že se bude postupně otužovat v jednání s lidmi a též ji lze potlačit medikamenty.

Moje hypotéza brigády byla nějaká výroba, nebo doplňování zboží, které jste zmínila, s tím se shodujeme.

doplněno 22.06.15 18:59:

Všimla jste si, že má berličku - rodiče mě nutí -. Takže ne já, ale rodiče, já jsem ten nemocný. On utíká do nemoci již teď. A když s tím nebude něco dělat, tak bude utíkat celý život..

jiripetr2
hodnocení

Mělo by se jednat o pomoc s balíky na poště.
U psychologa jsem nebyl..
Ale díky za reakci.
pohanka*

Jejda, tak kolego, vůbec se toho neboj, dostaneš školu života. Doufám, že se rád hýbeš /skákat do auta a z auta/, a rychle Ti to myslí. Budeš pořád v akci a buďto budeš hledat balíky v autě, nebo budeš zvonit na zákazníky, k tomu nějaká administrativa.. Protože jsou dovolené, tak jsou mnohde rozšířené okrsky a jezdí se déle, tak si hlavně vezmi sebou pití a jídlo a hlavně nějakou energetickou tyčinku, na sebe kraťasy a pohodlné bavlněné tričko. Já jsem ve vedrech chodila i s mokrým hadrem na krku /to teď nehrozí/. Záleží, ke komu Tě přiřadí, většinou jsou kluci ukecaný.

Ale je to dobrá práce, stále je co dělat, nenudíš se, utíká to rychle, a nemáš myšlenky na nějaké blbiny. Peníze za to jsou také dobré.

Jestli jsem to pochopila dobře, vlastně můžeš jít i do depa?

jiripetr2
hodnocení

reakce na pohanka:
Ano, asi to bude v depu.
Díky za motivaci :)
jiripetr2
hodnocení

Díky za radu. Zkusím ještě hledat něco vhodného

ohneta*
hodnocení

0x

Nutili nenutili, a přemýšlel jsi někdy nad tím, že jednoho krásného dne ti skončí škola a ty budeš muset jít pracovat? Nebo máš v plánu se i po vystudování nechat živit od rodičů? Rodiče mají pravdu, jak jinak se té fobie chceš zbavit, než si na okolí začít postupně zvykat?

majsterjoe*

Většina podobných lidí nepracují, jsou uzavřeni doma.

vilik*
hodnocení

0x

Ano, nutil jsem své děti od 16ti. Chtěl jsem, aby poznaly hodnotu peněz. Za ušetřené peníze si pak mohly koupit, co chtějí. Navíc je to skvělá motivace k učení, protože poznaly dřinu na nekvalifikované pozici. Myslím, že to zvládly skvěle. Zajímavé je, že si přestali kupovat zbytečnosti, jako před tím z kapesného.

mp*
hodnocení

0x

Já Vás beru, pokud jste z okolí Prahy. 70 na hodinu, na DPP, je to mytí nádobí, pomoc v kuchyni, nic moc, ale víc sami nevyděláme. Pokud máte zájem, napište Adminovi, on kontakt na mě určitě má. A u nás je někdy i sranda (někdy ne).

jiripetr2

Děkuji za nabídku, ale bohužel jsem z Plzně..

hodnocení

0x

Na brigádu jsem chodila od 6. třídy. Bylo mi nějakých 12 let, možná se divíte. Plela jsem stromky v lesních školkách. Mamka ve školkách pracovala v účtárně, tak to asi psala na sebe. Už nevím. Asi ani tenkrát děti nesměly pracovat. A byla to 60. léta. Pokaždé jsem byla ráda, když mi přimesla ten pověstný pytlík s výplatou.

Fobii jsem neměla. Práce nebyla těžká /jen záda zpočátku bolela/, plít umí každé venkovské dítě, školky byly oplocené, většinou jsem byla na záhonu úplně sama. Nevadilo mi to. Zpívala jsem si u toho! /dneska bych asi lomila rukama/ :-D, udělala jsem si na záhonu značky a naplánovala si, kdy se ke které propleju. Prostě jsem si to snažila zpříjemnit. Opálila jsem se u toho. A občas jsem pracovala i v místech, kde byl nablízku rybník. Tak jsem si udělala pauzu a zaplavala si. Práce byla úkolem. Ale snažila jsem se. Jednak jsem si chtěla vydělat /tehdy tolik vytoužené rifle, kolo/, jednak by mi bylo velice trapné, kdybych své matce udělala ve školkách pověst, že má líného potomka, který ani neumí vyplít stromky.

Na SŠ jsem pak chodila na brigádu do velkého podniku. S ostatními studenty. Natírali jsme na šedo ohromné konstrukce, na 2 směny. Od té doby nemusím šedou barvu. Měla jsem ji snad všude. Už jsme byli starší, poznala jsem tam hodně nových lidí, studentů, kteří tam brigádničili, stejně, jako já.

Takže - peníze vydělané na brigádě jsou dobrá věc. Bavit se s nikým nemusíš, někde dokonce ani nesmíš. Nejdeš tam kecat, ale pracovat. A v těch školkách jsem se ani neměla s kým bavit, když jsem na celých lánech byla sama. Tak nechápu, proč to nezkusit. Uvidíš sám. A jistě mi pak dáš za pravdu. Pokud budeš slušně a poctivě pracovat, jistě nebudeš mít čas na nějaké řeči. Trochu si pleteš práci a zábavu.

Klidně to zkus, horším se proto nestaneš a získáš aspoň další zkušenosti. Jednou stejně budeš muset začít chodit do práce- jak to budeš řešit? Ta brigáda je takovou přípravou na budoucí povolání. I když jsou to třeba různé obory. Ale získáš dovednosti, zkušenosti, jak to v práci chodí. Jestli nebudeš chtít strávit svůj dlouhý produktivní život na pracáku, pusť se do brigády. Poznáš, co Tě čeká v životě. A vyděláš si. Uvidíš, že budeš spokojený. Ať to dobře zvládneš. Jaga.

jiripetr2
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]