Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Koncem prosince jsem v zaměstnání nastoupila do pracovní neschopnosti kvůli zánětům žaludku a žlučníku, kdy jsem poté po delší léčbě v březnu podstoupila operaci. Kvůli špatnému hojení a objevení se navíc dalších ženských zdravotních problémů jsem v pracovní neschopnosti do nynějška. Léčím se tedy u obvodního i ženského lékaře. V zaměstnání jsem s platností od 1.dubna dala po domluvě výpověď dohodou z důvodu oznámení mé nadřízené o přeřazení na mně zcela nevyhovující místo. Protože jsem byla v době ukončení PP v neschopnosti, vztahovala se na mě ochranná lhůta, díky které mi bývalý zaměstnavatel dodnes platí. Našla jsem si nové zaměstnání a měla jsem tento měsíc nastoupit, ale před 14dny mi ženský dr oznámil, že budu muset na další operaci. Do práce jsem tedy nenastoupila. S firmou jsem se ale dohodla, že můžu nastoupit po uzdravení. Včera jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Nevím tedy, co teď dělat. Zítra jdu na kontrolu k ženskému dr. s tím, že si mám dohodnout termín operace. Budu mu muset o mém těhotenství tedy říct. Druhý den bych měla jít k mému obvodnímu dr s informacemi s tím, že by mi měl po půlročním trvání zřejmě ukončit neschopenku. Zajímalo by mě, jestli je možné, aby mi obvodní lékař neschopenku neukončoval a prodloužil mi jí místo ženského lékaře, který by mi nařídil rizikové těhotenství? Nadále by mi měl platit bývalý zaměstnavatel, je to tak? A v případě, že tuto neschopenku musí vydat sám ženský lékař a obvodní jí musí ukončit, jak by to tedy bylo, když by se to takto přeřušilo a začala nová neschopnost zase od znova? ¨Kdo by mi platil, jestli by vůbec platil? Nebo by bylo lepší ukončit neschopenku a zaevidovat se na ÚP? Mockrát Vám děkuji za odpovědi!
Váš základní omyl je, že nemocenskou vám neplatí zaměstnavatel, ale vaše zdravotní pojišťovna. Jaká varianta vaší další neschopnosti je nejlepší se dozvíte u vaši pojišťovny, nebo počkejte až na váš dotaz narazí paní Lidka - tam se dočkáte kvalifikované odpovědi.
Váš omyl, toni, je, že nemocenskou platí zdravotní pojišťovna. To není pravda - nemocenskou platí správa soc. zabezpečení a nemocenskou tzv. velkých organizací, která začala před 1.1.2009, platí zaměstnavatel. Pochybuji ovšem, že by někdo ze správy byl schopen paní poradit, jak má nejlépe marodit nebo přecházet od lékaře k lékaři... To je věc medicíny, v tom laici neporadí. Pokud je paní skutečně nemocná, těžko s ní bude lékař diskutovat o tom, že bude pro ni výhodnější úřad práce...
doplněno 04.08.09 20:36:Pokud by neschopenka rizikového těhotenství navazovala na původní neschopenku, jednalo by se o pokračování nemoci a vyplácel by dál zaměstnavatel. Nesmí tam být přetržka - musí navázat hned dalším dnem.
Dobrý den, paní inzinyrko! Mockrát Vám děkuji za informaci. Hledala jsem všude možně na internetu, jak to s onou neschopenkou je, a nikde jsem se nedohladala. Jestli je to tak, jak píšete, tak se mi hrozně ulevilo. Hned zítra si s ženským lékařem promluvím a doufám, že to dopadne tak dobře, že budu moci navázat novou neschopenkou dalším dnem, jak jste psala. A až jí odešlu bývalému zaměstnavateli, budete mít u mě pořádnou bonbonieru) Vážne mockrát děkuji!
Ještě bych se chtěla zeptat, jestli je nějak omezena doba trvání pokračující neschopenky. Momentálně jsem doma již 7. měsícem a pokud vím, maximální možnost trvání je jeden rok. To by znamenalo, že mám nárok už jen na 5 měsíců? Ale to je jen má domněnka, proto bych byla velmi vděčná, kdybyste mi poradila ještě s tímto. Předem děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.