Nejste přihlášen/a.
Kde přesně (ukažte na mapě, nebo pošlete GPS) se nachází, byl jsem ve Fojtovicích a tam o něm nikdo neví, jeden říkal, že u bývalé Mohelnice, cca 4km, pěšky, neboť je tam kamenitá cesta a nedá se tam jet autem. Co jsem ale viděl fotky, tak tam je nějaký dům a normální asfaltová silnice a stály tam auta. Pokud na mapy.cz najedu nad Fojtovicemi na fotomapě směrem k bývalé Mohelnici, tak až k hraničnímu přechodu v podstatě od pomníku pochodu až po pomník vysídlení tam nic takového není.
Děkuju
Po proklikani asi 50 hranicnich kamenu jsem myslim nasel ten tvuj sloup. Dokonce k nemu vede i polni a pak lesni cesta z Fojtovic.
Tvuj (a ze zacatku i muj) problem byl, ze jsme to hledali za pomnikem pochodu smrti. Tohle je ale v "horni"Mohelnici na konci silnice, ktera z centra Fojtovic smeruje ze zacatku na sever. Koukni na prvni obrazek. Fojtovice jsou tesne pod spodni hranou obrazku, jak ukazuje sipka.
Druhy obrazek ukazuje i GPS souradnice.
Odkaz na Mapy.cz
Dalsi obrazky
Porad jen jeden kluk
Stale mi vrtalo hlavou tech nekolik Mohelnic. Tak jsem se podival na turistickou mapu a je to trosku jasnejsi. Mohelnice je potok (nemecky [Weisse] Mueglitz), ktery v dane oblasti v delce asi 3-4km tvori statni hranici. V oblasti, kde opousti CR a kde se nachazi ten hranicni sloup, obteka take kopec nazyvany Mohelnice.
Kde presne byla ta zborena vysidlena nemecka obec Mohelnice jsem jeste nezjistil. S velkou pravdepodobnosti to nebylo tam, kde je ten hranicni sloup. Je tam les a je to na upati te hory Mohelnice.
V kazdem pripade az tam pojedes, tak udelej spoustu fotek, nekam je placni a sem pridej odkaz na ne (nebo jich sem par rovnou pripoj).
Zatracene, ja se na ty mapy musim koukat lepe. Ta obec Mohelnice (Muegliz) je v Nemecku hned na druhe strane hranice po te ceste, kde je ten hranicni sloup
Kde presne byla ta zborena vysidlena nemecka obec Mohelnice jsem jeste nezjistil.
Napadlo me se prepnout na mapu z 19.stoleti a tam je videt, ze ta "ceska" Mohelnice byla podel cele te cesty k tomu hranicnimu sloupu. Bylo tam hodne domu. Stejne jako na te spojce do Habartic.
(Fojtovice = Voitsdorf, Mohelnice = Mueglitz, Habartice = Ebersdorf)
Uz jsi se tam byl podivat a mas fotky?
Pri brouzdani na Google mapach jsem si tam najel a maji tam odkaz na hezky obrazek toho sloupu. Vedle te fotky jsou odkazy na dalsi fotky z teto GPS souradnice. Libila se tahle - je tam videt zacatek te lesni cesty [je to opravdu lesni cesta] na ceske strane (a jeste pohled z ceske strany do Nemecka).
Ve Fojtovicích jsem zatím stále ještě nebyl, asi až na jaře. Každopádně jsem si koupil super knihu o hraničních sloupech databazeknih.cz/..., jeden byl dokonce i na Cínovci. Kdo bude chtít, můžu poslat kontakt na autora (cena 150,- + pošta). Kdo by chtěl vidět originál, tak doporučuji navštívit muzeum Policie České republiky muzeumpolicie.cz/....
Zrovna jsem si tento tyden rikal, jestli jsi tam uz byl. Pak jsem si rekl, ze kdybys tam uz byl, tak by ses sem ozval a jestli jsi tak jeste nebyl, tak stejne nema cenu vytahovat tuto diskuzi.
Prekvapilo me, ze ten sloup je mnohem vzacnejsi a zajimavejsi, nez jsem si puvodne myslel. Mam proto o mnoho vice duvodu se tam jednou sam vypravit.
Ty uz se tam, koukam, chystas vypravit pres 4 roky. Alespon to uvidis uz opravene.
Tu knizku mam v planu si casem koupit. Mozna vyuziji i tveho kontaktu. Jinde je ta knizka i vyrazne drazsi.
Budu te vyhlizet na jare!
Já jí kupoval za 150,- aukro.cz/...
JJ, tohle je přímo od autora dojít mi to dřív, řekl jsem si o napsání "věnování".
Tak dneska jsem tam konečně dorazil. Jeli jsme autem přes Německo. Cesta OK, úplně jiný svět. Cesta lesem by šla taky, alespoň prvních cca 500m z Německé strany bylo OK. Domy na německé straně jsou v rekonstrukci, takže stav nic moc. Barva na sloupu nevypadá v nejlepší kondici, ale jinak OK, jsem rád, že jsem to viděl a vím už kde to je. Dobrý výlet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.