Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne, pokud si nechám udělat odhad nemovitosti, může se reálná cena od onoho odhadu při prodeji lišit? Mona
doplněno 19.06.15 17:04:Tak to ještě upřesním. Budou dva vlastníci nemovitosti. Jeden má 3/4 a druhý zbytek. Ten s tou jednou čtvrtinou se bude chtít nechat vyplatit - z odhadní ceny.Ten většinový ho vyplatí, ale nakonec bude nucen prodat celou nemovitost, řekněme do dvou let. Pokud bude prodejní cena nižší než odhadní, není to vůči většinovému vlastníkovi nefér? Vím, ptám se asi naivně, tak mi na to zkuste nějak jemně odpovědět. Díky
Samozřejmě ano, může se lišit i o desítky procent.
doplněno 19.06.15 17:21:Není to nefér. Když bude prodejní cena vyšší, to zas spláče s výdělkem ten 1/4 vlastník.
Každopádně bych z pozice 3/4 majitele tlačil na výplatu ceny té čtvrtky mínus 4 procenta, protože toto zaplatí vlastníci při prodeji nemovitosti jako daň státu.
doplněno 19.06.15 18:59:Nadhodnocení je dáno tím, že cenová základna pro odhadce je z roku 2008, tedy z časů, kdy byly ceny nemovitostí na vrcholu. Státu to samozřejmě vyhovuje.
A lze nějak pozdržet vyplacení až do prodeje (zhruba ty dva roky) a poté vyplatit reálnou 1/4?
Chápu li vás dobře, jeden člověk má 3/4 druhý 1/4. Je udělaný odhad a ten 1/4 je vyplacený. Současný celý vlastník domu (původně 3/4) nyní po x letech dům prodává. A Vy se obáváte, že budete muset toho bývalého 1/4 vlastníka ještě doplatit? Myslím si, že to tak není, jednou je vyplacený a má smůlu.
doplněno 19.06.15 17:45:Myslím si, že je to tak, že jednou byla udělána odhadní cena, obě strany s tím souhlasily a souhlasily s finančním narovnáním (vyplacením) jedné strany. Pokud by tedy si teď chtěla ta vyplacená strana stěžovat tak se sice může soudit, ale šance na výhru odhaduji tak 3:7 ... spíš ne, než ano, ale třeba se pletu?
Spíš jsem slyšela, že odhady se nadhodnocují. Tedy, že nemovitost je za tuto odhadnutou částku vpodstatě neprodejná a musí se s cenou dolů. Takže v konečné fázi by na tom většinový vlastník tratil. Tak to myslím. Že by prodejní cena byla vyšší, jsem ještě neslyšela. To by vlastník musel do oné nemovitosti investovat a zhodnotit ji. Tak bych to viděla já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.