Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu jet autobusem bez občanky?

Od: nemamjmeno odpovědí: 17 změna:

Může jet autobusem sama do velkého města (90km) bez občanky?:)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Můžeš jet kamkoliv v ČR bez občanky. Nosit OP u sebe není povinnost.

jmenoonevim
hodnocení

Jojo děkuju..mamka si furt myslí že musím mát občanku..

sebod*

Teď to možná maličko zamotám, on mě někdo opraví. Nevím, do kolika se kupuje "poloviční" jízdné. Na jeho prokázání je COSI potřeba. Není to přímo k dotazu, já jen aby tazatele nezaskočila výše plného jízdného.

remisak*
hodnocení

1x

Dítě od dovršení deseti let pokud žádá o slevu musí předložit jakýkoliv průkaz kde je: jméno, fotografie a datum narození.

Nestačí například průkaz pojištěnce a různé jiné kde nejsou zmíněné položky.

Ale no tak! Na průkazu pojišťence sice není fotografie, ale je tam jméno a rodné číslo, tedy datum narození. To by mělo stačit.

vilik*

Ale no tak! Fotka být prostě musí! Mají to v přepravních podmínkách.

hodnocení

0x

Občanka sice povinná není, ale může nastat situace, kdy by se náramně hodila. Někdy to může docela zkomplikovat život (ale zase se nedá ztratit :) ).

repkin*
hodnocení

0x

Můžeš jet kamkoliv, není povinností u sebe mít doklad, pro případ, že se ti něco stane, tak je to lepší, přinejmenším kartičku pojištěnce a telefon na rodiče. Představ si, že by se ti něco stalo, ty by jsi byl/a v bezvědomí a nemohla mluvit a rodiče by se to dozvěděli až za několik dní, co by tě teprve začali pohřešovat? Asi blbý co ...

buss
hodnocení

0x

? Nikde není uvedena povinnost nosit OP! Bude-li třeba, prokazuješ totožnost.
V nutném případě by to řešila policie. Tak si vyber.

doplněno 19.06.15 19:57:

Držte se otázky, je jasná.

repkin*

OK, tak jak policie prokáže totožnost, pokud bude ležet v nemocnici v bezvědomí? Probuděj jí a zeptaj se jí? Asi ne co ... otisky jí sice vzít můžou, ale budou jím k ničemu, jelikož předpokládám nikdy nebyl/a trestaná a tak nebude mít otisky v databázi. DNA? rozbor je strašně drahý a nějakou chvíli trvá a s čím porovnat? Dokud by ji/ho rodiče nenahlásili jako pohřešovaného (pohřešovanou) tak by byl klid. A kdo si pak stěžuje jako první?

doplněno 19.06.15 17:47:

;) né vždy ale tady snad ano, kartička pojištěnce a telefonní číslo na oba rodiče si myslím postačí *cteni*

lidus*
hodnocení

0x

Já jsem pochopila, že děvče nemá 15 let a tudíš OP nevlastní. Autobusem i vlakem klidně jet můžeš, jako malou mě doma maminka posadila do autobusu a v Brně si mě teta vyzvedla, v pěti letech jsem jezdila za tátou do vesnice kde pracoval, sedávala na motoru a povídala si s řidičem,někdy to maminka zjistila až ji táta telefonoval. Svojí dceru jsem běžně takto "posílala" k babičce. No tak aby to měla PČR snadnější, dej si do kabelky lísteček se jménem a adresou (Repkine, to myslím vážně vy totiž máte pravdu).

ukulele*
hodnocení

0x

TVL, rádcové, vemte rozum do hrsti ! Tady se nejedná o to, jestli může jet bez občanky, když jí má a nechá si jí doma, ale jde o to, že to je malá holka, co si nutí někam táhnout a její máma má o ní strach, tak jí nechce pustit a říká jí, že to bez občanky nejde, protože nechce najít svojí dceru někde osouloženou, nebo zabitou ! ach jo...

sebod*

ukulele. Tak matka ze sebe nemá dělat lhářku, ale má holce vysvětlit, že ji prostě nepustí, ani kdyby měla občanky třeba tři. Takovéhle výmluvy vedou pouze k tomu, že z holky dělá blbce, který se potom třeba ve škole bude hádat, že do autobusu se musí jedině s občankou.

lidus*

Souhlas se "Sebod" . Ukulele kdy byste pustila své dítě samotné autobusem? U nás v Brně jezdí MHD a to z jednoho konce na druhý je to třeba 30km, děti šestileté. Že se může něco stát, ano může ale proto přece nezavřu děcko do klece, ono se totiž může stát i když tomu mému děcku bude 30 let.

doplněno 19.06.15 21:00:

Neřešte za kolik si koupí jízdenku, prostě jednoznačná odpověď je: NE k jízdě autobusem, vlakem a výletní lodí na přehradě není potřeba OP.

ukulele*

liduš, já bych dítě nikdy nepustila samotné nikam, protože jsem kluk, sice starší, ale pořád kluk, a někde to tak je dané, že rodiče raději lžou, prostě něco řeknou a myslej, že to bude platit a basta fidli a ne že se v tom jejich mláďata budou šťourat.

ujendys*
hodnocení

0x

magdon

a co když průkaz pojištěnce nepatří děcku který se tím prokazuje? ted mluv!

fotka je důležitá!

daniel*
hodnocení

0x

Ano můžeš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]