Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Budu mít vůbec nějaký důchod?

Od: caligula* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,je mi 42 let,moc roků momentálně nemám obdělaných,tak zhruba kolem6let,nevím jestli se započítává i mateřská,,,?kolik musím mít obděláno roků,abych měla nárok na důchod,?A když mi budou nějaké roky,což určitě budou,znamená to,že budu bez příjmu-důchodu,?DĚKUJI JH

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Uvádíte málo údajů, aby bylo možné Vám konkrétně odpovědět - třeba data narození dětí a jestli jste v té době byla v pracovním poměru nebo ne... Obecná odpověď by byla velmi obsáhlá. Jenom zhruba: zatím platí důchodový zákon č. 155/1995 Sb., kde jsou stanoveny 2 podmínky, které musí být splněny současně: dovršení důchodového věku a pojištěná doba alespoň 25 let, nebo dovršení 65 let věku a pojištěná doba alespoň 15 let. Důchodový věk se stále prodlužuje. Chystá se novela, v níž má být podmínka 25 pojištěných let prodloužena na 35 let, což je v době dnešní nezaměstnanosti děs běs.

Na každé dítě se započtou maximálně 4 roky, ale nesmíte si to představit tak, že vynásobíte počet dětí čtyřmi a máte ohledně let vyhráno. Máte-li např. děti 2 roky po sobě, na starší se započtou 2 roky a od narození mladšího se započtou maximálně 4, pokud byste nebyla zaměstnaná. Dobu "mateřství" a zaměstnání, pokud se překrývá, nelze sčítat, započte se jenom jednou.

Doporučila bych Vám, abyste si našla jakoukoliv práci (třeba úklid na pár hodin denně), ze které se bude odvádět sociální pojištění, čili tato doba se Vám bude započítávat na důchod.

Skutečně se může stát, že Vám nárok na výplatu důchodu nevznikne.

caligula*
hodnocení

Dobrý večer,moc děkuji za odpověd´,potřebovala jsem mít aspon´trošku jasno,mám dvě děti-r -1988,1991,započítává se i čas na ÚP,opravdu mě děsí a nedovedu si představit,že bych byla na stará kolena bez jakého koliv příjmu-vždytˇto ani nejde,i když v tomto státě je možné vše.děkuji

lidka*

Je pravda, že jsem měla jenom jedno děcko, ale finanční situace mi nedovolila být s ním déle než rok a půl a potom šla dcera do jeslí. Je fakt, že jsem začala pracovat pouze na 5 hod a prakticky v ulici, kde jsem bydlela. Vzala jsem vedoucí závodní jídelny a závodních bufetů, abych v případě nemoci dcerky mohla vlastně pracovat i doma a nebo z domu. Nechci Vám ublížit, ale nechápu to, že ve věku 42 let máte odpracováno pouze 6 let. Já jsem pracovala celkem více než 40 let a navíc tři roky po nároku na důchod. Takže není fér kritizovat, že můžete na stará kolena být bez příjmů a obviňovat z toho stát? V žádném případě nejsem zastánkyní toho, jak to naši politici vedou. Jestli jste ale pečovala o děti nad rámec započitatelné doby, tak by Vám to na stáří měly vrátit. Kdyby jste byla nemocná, že jste nemohla vykonávat žádné zaměstnání, tak byste měla asi invalidní důchod. Nechci Vás zpovídat, to v žádném případě. Ale nemůžete se divit a dávat vinu státu, že můžete být na stará kolena bez příjmu. Omlouvám se, jestli jsem se Vás dotkla. Když si tak promítnu, kolik peněz jsem odvedla státu na daních a pojištění, tak bez jakéhokoliv studu pobírám svůj zasloužený důchod.

doplněno 03.08.09 20:26:Kolik let v evidenci ÚP se počítá pro důchod?

Pro přiznání základního starobního důchodu je potřeba splnit dvě hlavní podmínky:

• důchodový věk

• potřebnou dobu pojištění (25 let)

Do doby pojištění se počítá především doba zaměstnání v pracovním poměru či výkon samostatné výdělečné činnosti. Dále se však započítává mimo jiné i zmiňovaná evidence na úřadu práce a to v délce 3 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]