Dobrý den. Mám kamarádku, které je 20 a ted v červnu dokončila SŠ. Je z poměrně dosti sociálně slabší rodiny, má 4 sourozence ještě. Nedávno byla se mnou na brigádě, ale jí nepřišla výplata. Po zjištění všeho zjistila, že ji byla exekučně zabavena za poplatek za komunální odpad. Nevzpomenu si kolik řikala, že dluží celkem, ale prý ho za ní rodiče nikdy nezaplatili. Pro ní to bylo uplně strašné, strašně špatně to brala. Neveděla, že to za ní rodiče neplatí a ted ví, že se o to bude muset sama nějak postarat, protože rodiče ji s tím nepomůžou, mají co dělat sami ze sebou a sami mají dluhy všude. Ona se však těšila, že taková nebude a že si po škole pěkně najde práci a začne s čistým štítem, ale ono toto... Nevíte jak by měla postupovat? Dozvěděla jsem se, že by se snad někdy v budoucnu měla situace změnit a dluhy se převedou na rodiče, ale to už ona asi nestihne, že? Navíc dítě je asi jen do 18 a ne do doby kdy dokončila SŠ, že? Kdyby měla ale platit jen ty 2 roky, určitě by to bylo něco jiného jako platit let 12 :/ Díky za odpověď
Problém je v našem právním systému. Opravdu děti platí dluhy za své rodiče. Zašek bych asi na MěÚ a zlusit se domluvit na sociálním odboru, zda je možno získat nějakou podporu. Je to individuální situace. Případně podat žádost o prominutí poplatků, případně penále. Pokud jsou na radnici rozumní lidé, tak by penále mohli prominout. To je totiž větší než vlastní poplatky.
Dluh je, a je na Vaší kamarádku. Ta ho musí uhradit, přesně dle zákona. Že se to kamarádce nelíbí je možné, ale určitě za posledních 5-3 roky zpětně věděla, že se neplatí za svoz komunálního odpadu..
At zajde na Městský urad ve městě kde je trvale přihlášena a zjisti jaka je opravdova část dluhu.Domluvit se na platbach aby se ji uz takova nepříjemnost nestala.Pokud bydli jinde tak si sehnat Evidenční list, bytove družstvo atd.kde je jasne napsano ze plati Služby jinde a od ktereho data.Plati ro pouze rok dozadu.Vetsina Krajů to ma nastaveno jinak.Nekde staci doložit platby i o vic jak rok zpet.Kdyz jsem nekde najemce nebo mam trv.bydliste jsem vedena jako osoba ktera musi platit komunalni odpad.
Píše, že rodiče neplatili, vy byste jako školák, student, v rodině, která na to evidentně dlabe, se zajímal, jestli rodiče platí vaše dluhy? Když máte štěstí, tak vás k zodpovědnosti vedou rodiče, když to sami nedokážou, je to složitější. Neomlouvám to, ale tohle není rada. Zkusil bych jít na město,prolezl bych poštu, kde by se mohlo objevit ještě něco jiného, jinak asi hned pryč z domu, pokud je možnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.