Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Před časem jsem se nastěhoval do nájemního bytu a chci si zažádat o přípěvek na bydlení.
Na netu jsem se dočetl že na úřadě chtějí výpis z účtu.Problém je že mi matka do začátku přeposlala nějaké peníze na onen účet a když jim ho tam pak ukážu,tak se obávám že mi nic nedají.Jak to tedy funguje?
Dočetl jsem se názory že stačí výpis konkrétní platby nepř.nájem,elektrika atd. týkající se bytu a někdo zase oponuje že chtějí kompletní výpis.
Jak to tedy opravdu a je? a má tu někdo praktickou zkušenost?
Předem díky za ochotu.
U příspěvku na bydlení doložíte např. vodné, elektř, plyn a zřejmě to máte na účtu, tak pokud většinou ty platby odcházejí z účtu např. 17. 20. a 21. tak tyto dny si v internet. bankovnictví zobrazíte a pak zkopírujete a donesete na úřad - a např , že jste si 26. koupila brusle za půl mega - to neuvidí A ANI JE TO NEZAJÍMÁ, pokud nejste na hmotné nouzi a nežádáte o doplatek na bydlení !
Pro přiznání příspěvku na bydlení musíte prokázat výši nákladů na bydlení a jejich úhradu. Opatříte-li si potvrzení o platbách od majitele nemovitosti (o úhradě nájmu) a dodavatelů energií (o úhradě měsíčních záloh; zároveň Vám budou muset potvrdit případný přeplatek), nemusíte dokládat výpis z účtu.
Výpis z účtu se předkládá při žádosti o dávku hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení),
kde je třeba doložit i případný majetek.
Příbuzní to vyřizovali před pár lety, úřad chtěl doklady o nákladech za bydlení (inkasa, faktury za vodu a energie atd.) Výpis z účtu nechtěli (teoreticky ani bankovní účet mít nemusíš).
doplněno 18.06.15 15:57:Tak zpět, babka má pravdu, výpis chtěli, ale stačila jim kopie, kde bylo všechno zakryté kromě těch řádků, ve kterých byly ty faktury a inkasa placené.
Po mě bankovní účet chtějí, protože přes banku platím SIPO. Je to doklad o tom, že jsem nájem zaplatila. Nic jiného je na účtu nezajímá. Jen řádek se SIPO. V SIPO je plyn, elektřina, nájem, poplatek za odpad. A také dokládám rozpisový list, na kterém jsou rozepsány částky, ze kterých se skládá bydlení-nájem, vodné a stočné. Jestliže byt platíte složenkou, pak výpis nepotřebujete. Pouze ústřižek složenky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.