Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuji poradit. Mám babičku, které je přes 90. Narodila se na Slovensku spolu s dalšími 10 sourozenci. Už jich naprostá většina nežije, ale dopisuje si ještě s nějakými příbuznými (od svých příbuzných). Už delší dobu jí trápí otázka, co se stalo s pozemky a nemovitostmi, které tam měli její rodiče. Měli pole, louky, stáje, domy. A ona neví. Bohužel je teď skoro nepohyblivá a nikam se nedostane. Nikdo nejeví zájem něco zjišťovat (trochu mám obavy, že jen čekají až ...).
Já bych ale chtěl sehnat někoho, kdo by zjistil víc, vlastně všechno. Koho bych mohl kontaktovat? Existuje někdo, kdo by spolu se mnou k babi zašel, opsal si třeba rodné číslo, adresu na Slovensku a cokoliv dalšího a dal se do "pátrání". Z moci úřední, že by zjistil na matrice a podobně, kdo má na co nárok?
Musí přece někdo takový existovat, když si to člověk nemůže vyběhat sám.
Kolik by to mohlo stát, když to bude osoba, která se tím živí? Na co si dát hlavně pozor? Existuje možnost, jak něco zjistit sám, třeba na internetu? Chtěl bych třeba mrknout do katastru nemovitostí, ale nemám nic .. adresu, číslo pozemku, nic.
Poradí mi někdo? Díky za cokoliv.
Babička adresu nezná? Nejjednoduší by bylo, kdybyste to oběhal vy, jako vnuk, s ní...
Jinak by to mohl vypátrat nějaký právník či notář, ale to by určitě nebylo levné...
Adresu zná. Teda adresu rodného domu. Ale už nebude znát adresu usedlosti a pozemků. Bydlí v severních Čechách a sotva chodí, takže převoz na Slovenkso by mohla být její poslední cesta, bohužel Našel jsem na internetu, že by to mohl udělat notář, kterého "získám" na úřadě v příslušném místě trvalého pobytu. Cenu jsem nezjistil.
Dobrý den, nemáte vůbec žádné údaje a to je potom těžké. Ale, něco máte - paměť, kterou má babička. Takže, řekne Vám alespoň oblast, resp. město či vesnici, kde by měl být nějaký majetek. Přes Google mapy to můžete zkusit najít - tam zjistíte např. jméno ulice a číslo domu.
Polohu parcely lze také odhadnout (číslo tam asi nebude). Vše si zapíšete a potom zkusíte KN. Doufám, že i na Slovensku je na internetu dostupný. Podle údajů dohledáte majitele nemovitostí, podle plánků a poznatků z mapy snad najdete ty parcely, jejich čísla a potom zase majitele. Matrika Vám nic (oficiálně) neřekne, ale při troše štěstí má dobré informace např. místní pošta (ta by mohla sdělit adresu). No, můžete si najít třeba soukromého detektiva, ale to už bude něco stát. Jinak je zvláštní, že babička (pokud si to pamatuje) nebyla účastníkem žádného dědického řízení. Také třeba nikdo o část majetku nezažádal v restituci. Takže, dobře vyzpovídejte babičku, zapisujte si to a zkuste zatím ten internet. Hodně štěstí a zdravím!
1) P.S. Možná by byla nějaká informace i na faře v obci nebo u starosty či zemědělského družstva (pole).
2) P.S. Otázkou je, čeho tím hledáním dosáhnete, resp. potom by zřejmě šlo o dohady o majetek.
doplněno 17.06.15 14:47:Na ten Google se podíváte jen Vy. Babička Vám třeba řekne, že byl dům na náměstí ve Zvolenu, byl vpravo od kašny (nevím, jestli tam kašna je), měl dvě patra a dole byl obchod. No, a budete hledat nebo stahovat obrazovku a uděláte obrázky, které ukážete babičce. Záleží to na Vás a co tím sledujete - možná jen informaci nebo i návrat majetku. A další možnosti jsem již uvedl.
doplněno 17.06.15 15:14:Rozumím. To je úděl starších, že se jim vracejí vzpomínky. No, někdy je lepší nevědět, protože nic už nebude jako dříve a může to být i notně zdevastované. Ale, jak jsem psal, tak babička měla zřejmě kdysi něco dědit. Možná to tak bylo nebo se toho vzdala, ale už si to nepamatuje.
Případně je o tom doma nějaký založený dokument. Pokud je to už hodně dlouho, tak už by asi stejně bylo pozdě na nějakou obnovu dědického řízení. No, uvidíte, co přinese internet.
Když bych jí ukázal googlemaps, tak nebude vědět, co jí to ukazuju. Není hloupá, jen prostě nezná počítače a mobily. Bohužel jsme na to sami. Ona nemá přímé příbuzné (bratry a sestry), ale jen jejich děti, s kterými je v kontaktu. A právě ta jedna dcera se ozvala a chtěla rodné číslo (to mi trochu zavání problémem). Já už maminku (babičky dceru) nemám od maturity, ani strejdu, ani tetu ... bohužel už nikdo nežije.
Mám jen sestru a ta se bude stěhovat do Anglie. Takže jsem tu sám, ale tohle bych nerad nechal ležet. Nikdo jiný to ale za mne neudělá.
doplněno 17.06.15 15:05:Můj otec byl předloni (když ještě žil) na Slovensku v lázních a jel se podívat na její rodný dům. Je to vesnice. Nafotil to a prý to bylo ono (okolí samozřejmě vypadá už jinak). Bydlel tam nějaký starý pár lidí (legálně). Táty už se bohužel nezeptám a babi je v tomhle trochu zmatená (ne věkem, ale strašně dlouho to neviděla a hlavně na fotce to vypadá ještě trochu jinak). Takže jedině street view a pojedu s babi na výlet.
Hledám to proto, že o tom už dlouho mluví .. kde jsou koně, krávy, pole, louky, lesy, statek? Neví, prostě neví. A taky to hledám proto, že bych nerad, aby to někdo "sebral". Dnes je hrozná doba a nejhorší kšefty jsou právě v rodině. Nehledám to pro sebe (ale popravdě mne to samozřejmě zajíma, co kdyby někde něco bylo, tak nechci být blb, co se nezeptal a pak jen kulil oči).
Moje odpověď bude velmi laická, ale popíšu, jaký první krok bych učinila já. Předpokládám, že mnoho zákonů a postupů bude na Slovensku stejných jako u nás.
Dotazem u starosty té obce bych zjistila, který notář vyřizuje pro danou obec pozůstalosti. Alespoň u nás vyřizovala a stále vyřizuje pozůstalosti stále stejná notářka. Přijíždí jednou za týden a zve si pozůstalé z města a spádových obcí. Ve vašem případě se mohlo stát, že se notáři vystřídali, ale stejně by měl mít i ten nový přístup do agendy bývalého.
Notáře bych se ptala, jak se vyřizovala pozůstalost po XY. Proč byla či nebyla mezi dědice zahrnuta i vaše babička. A pak se třeba dozvíte, že v době úmrtí už ani žádné nemovitisti nebyly, třeba to její rodiče rozdali ostatním dětem, třeba prodali cizím lidem. Nebo by se mohlo dědické řízení znovu otevřít? To už je jen můj dohad. Ale věřím, že nejvíce byste se dozvěděl právě na příslušném notářství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.