Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
prosim o radu, jsme s pritelkyni nesezdany par a cekame prirustek. Pritelkyne nemela hrazene socialni pojisteni, takze nedosahne na vyssi rodicovsky prispevek, proto bych dokladal svoje prijmy, aby jej dostala - udajne to takto jde. Nevim ale, zda je podminkou, abychom zili ve spolecne domacnosti? Pritelkyne bydli u rodicu, ja mam pronajaty byt, na ktery bych rad zazadal o prispevek na bydleni (jsem osvc, takze to nebude zadna velka slava, ale aspon neco). Pro prispevek na bydleni tedy budu figurovat jako samostatna jednotka, pritelkyne v byte bude jen obcas, nebude mit trvaly pobyt.
Nemuze to spolu nejak kolidovat? Abychom se nedostali do problemu s tim rodicakem, pokud bychom uvedli, ze zijeme ve spolecne domacnosti, i kdyz to tak fakticky neni? Nebo se pro priznani vyssiho rodicaku posuzuje rodina bez toho, aniz by spolu museli bydlet v jednom byte?
Diky moc za kazdou radu, Honza
0x
Mám dojem
(ale pro jistotu si to ověřte na kontaktním místě úřadu práce),
že společná domácnost není podmínkou.
Pro možnost volby výše a délky výplaty rodičovského příspěvku je potřeba stanovit výši vyměřovacího základu (míněno pro peněžitou pomoc v mateřství – PPM) alespoň u jednoho z rodičů dítěte.
Pokud jste byl v posledních dvou letech (počítá se zpětně od data porodu) účasten na nemocenském pojištění (OSVČ se musí k nemocenskému pojištění přihlásit zvlášť, protože u OSVČ není na rozdíl od zaměstnanců nemocenské pojištění zahrnuto v sociálním pojištění), bude podle mne možné výši RP měnit.
Jestli jste si nemocenské pojištění nehradil, bude mít přítelkyně nárok na RP od porodu do 4 let věku dítěte bez možnosti změny. Prvních 9 měsíců půjde o 7.600 Kč měsíčně, potom o 3.800 Lč měsíčně.
Více informací získáte v odkazu a na kontaktním místě ÚP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.