Nejste přihlášen/a.
Hrabu se ve starých věcech jedné chalupy a nacházím různé věci. Někdy starší i více jak 100 let. Občas mi někdo vykládá jak prodal to či ono za velký peníze a jak je co vzácné. Já jako amatér nemám možnost rozpoznat co by hodnotu mohlo mít a co ne. Např. jsem našel několik olověných placiček - předpokládám, že bezcených.
Jak mám poznat co vyhodit a co ne?
Pár osobních zkušeností z poslední doby:
Když nevíte, k čemu věc sloužila, ptejte se tady. I nejprapodivnější předmět většinou některý z rádců pozná. Nedozvíte se, jestli to má cenu 10, 100 nebo 1000 Kč, ale důležitá je i informace, co to vlastně je. Další informace o ceně už můžete sám hledat třeba na aukru nebo ebay. Nebo to nabídnete na Bazoši s poznámkou "Nabídněte".
Zatím nevyhazjte nic. Nejdříve se zbavte velkých předmětů, malé se dají dát na čas do zásuvky a můžete o nich hledat informace. Možná vás mile překvapí třeba současná cena prvorepublikových mincí. Samozřejmě podle roku ražby a opotřebování, ale nevyhazujte ani jeden nalezený desetník.
Méně povzbudivá slova jednoho starožitníka: "Všechno je to neprodejné. Dnes nikdo nenakupuje. Malé kousky vůbec ne. Jen pár podnikatelů občas přjide. A ptají se, co je nad deset tisíc. Cokoliv, ale nad deset tisíc. To pak koupí."
Jakousi představu o ceně mají i majitelé větších bazarů.
xxx
Předmět na fotce. Nevím co to je, ale moc nevěřím, že by byl z olova. Olovo je příliš měkké, než by se z něj něco odlévalo nebo razilo. Refiéf by se rychle setřel. K určení předmětu by napomohly rozměry. Nejlépe je fotit to s platnou mincí, s pravítkem, krabičkou sirek... A než do popelnice, to už raději do sběrny kovů (pokud je toho víc).
hm. Já bych řekl, že na obrázku je do formy odlitý kousek olova, tak jak se to dělávalo kdysi dávno o vánocích. Má cenu materiálu.
S ostatními věcmi vám neporadím. Jen bych připsal, že moje babička měla představy, že děda vlastnil velmi cenné album známek. Když jsme řešili pozůstalost, vzal jsem toto velmi cenné album k jednomu velmi známému filatelistovi a ten mi řekl, že sice je v něm pár lepších kousků s katalogovou cenou kolem 100-200 KČ, ale že zbytek má cenu skoro nula nic. Takže asi tak. Obávám se, že na nějakou skutečně cennou raritu asi nenarazíte.
frame. Jsem již stará babka,takže na nostalgii mám právo,ale klidně bych Vám řekla vyhodit vše,co překáží.Můj syn,když přistavoval patro,tak bylo nutno vyklidit půdu,kde byla všehochut.Staré noviny,hrnce,nářadí,skříně,vše co už nebylo k upotřebení,nebo se koupilo novější,ale co kdyby se to ještě hodilo,že?Nejdříve to skladovali moji prarodiče.Pak moje rodiče,protože to všechno bylo památka po rodičích.Pak i já z toho samého důvodu.Když syn začal vyklízet půdu,doporučila jsem mu,aby vše vyhodil.Hlavně,aby se v tom nepřehraboval.Co udělal?Každou věc prohlížel,čistil a ukládal do velkých beden.Když dostavěl,vše přemýstil opět na půdu.Ted to tam vypadá jako v muzeu.Skříně,postele,kuchynské potřeby,zemědělské potřeby.Vše co se používalo na statku a bylo jen trochu možné to dát dohromady,tak to je na půdě vystaveno.Syn tam chodí a občas něco přemístí.Určité věci jsou po opravě skoro jako nové.Jestli budou i moje krámy,takto schovávat a vnoučata budou v tom pokračovat,pak pravnoučata,tak na půdě bude hotový rodokmen ze dřeva,železa,skla,obrazů,stará truhla s oblečením,krojem,vojenský dřevěný kufr s vojenskou uniformou od pradědečka a jiné věci,buhví do kolikátého kolena.O jiné starožitnosti nemá zájem, neobdivuje,nekupuje,jen co se používalo v rodině.Jeden jeho kamarád mu řekl,že má poklad,at to prodá.Ale syn nechce.Má to jako památku,kterou občas utře od prachu,oblečení vyvětrá.Posadí se do starého semišového křesla,přečte si staré noviny a saje dobu,kterou nezažil.
Frame,požádejte nějakého starožitníka,ten Vám řekne,zda věci mají nějakou hodnotu.Jestli toho máte více,tak by nějaká koruna mohla být,ale nečekejte,že z těch krámů zbohatnete.Nebo to nabídněte do muzea,jestli to jsou pěkné kousky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.