Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Potřeboval bych poradit s mým problémem. Je mi 55 let a jsem invalidní II. stupně. Příčinou mé invalidity jsou psychické problémy, přesněji somatická porucha a deprese. Léčím se již řadu letu psychiatra. A dále pak mám problémy s páteří a úbytkem svalové hmoty. Mám středoškoské vzdělání (OA s maturitou). Při hledání práce mám s ohledem na tyto zdravotní problémy velké problémy. Jsem evidován na´ÚP již osmý rok a jelikož bydlím na vesnici poměrně daleko od města nepodařilo se mi práci sehnat. Pracovní úřad mi za tu dobu nabidl několik příležitostí, ale ty byly vždy s ohledem na můj zdravotní stav nepřjatelné. Žádné sociální dávky nepobírám, pouze za mne stáít platí zdravorní pojištění. Nyníi mi pracovnice ÚP vyhrožuje, že mou evidenci ukončí a bude ze mně osoba bez zdanitelných příjmů. Vím, že bez důvodu to nemůže udělat, ale čistě teoreticky by mne zajímalo co by bylo dál. Podle zákona mám právo znovu po 6 měsících se hlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání Budu zaevidován jako nový uchazeč? Budu dostávat nějakou podporu v nezaměstnanosti po určitou dobu (jakou) a z čeho se výše podpory vypočítá, když oněch 6 měsícú nebudu mít žádný příjem, jen invalidní důchod, který činí měsíčně cca 6.000 Kč.?
Děkuji vám za vaše odpovědi..
Budete se asi divit, ale pracák vás může vyřadit z evidence pokud :
- jste odmítl několik pracovník příležitostí a neměl potvrzení od lékaře, že nabízená práce je pro vás nevhodná.
Po 6 měsících vyřazení a znovu přihlášení na pracák budete bez podpory neboť nesplňujete podmínky - 12 měsíců pojištění za poslední dva roky. Jen se mi nechce věřit, že za 8 let jste nenašel vhodné zaměstnání, i z vašeho bydliště jistě jezdí autobus do města. Jen připomenu, že těchto 8 let se vám nezapočítává do starovního důchodu neboť se předpokládá, že u 1. a 2. stupně invalidity budou lidé pracovat. Pokud je má odpověď nepřesná, jistě mě někdo doplní či opraví.
Pro Vás by byla velmi vhodná domácí práce na počítači. Hledal jste něco ve Vašem kraji?
Nebo se prostě něco naučit nového, co je právě v tuto dobu žádané. Nesetrvávat v tom oboru, v jakém máte maturitu.
Na druhou stranu, ale kontakt s lidmi při vašich potížích je mnohdy žádoucí, přece jenom člověk potřebuje i sociální vazby a být užitečný. Hledáte zaměstnání vhodné pro OZP, a též bych se ptala i v chráněné dílně? Jak napsala Uška, 1. a 2. stupeň ID se nepočítá do starobního důchodu a toho bych se bála nejvíce, je Vám ještě málo let.
Zamyslete se nad ,,dlouhodobou pomocí,, jako dobrovolník, tato doba je u akreditovaného pracoviště počítána jako odpracovaná. Tím, že budete někomu pomáhat, tak třeba pomůžete i sám sobě. Později lze přejít z dobrovolnictví na pevný pracovní poměr.
Zdravím, a nemůžete získat III. stupěň invalidity? Přece jen vám je už 55 let... Pak byste měl už klid.
To je jediné co mě napadá - "zaútočit" na lékaře, že se vaše problémy zhoršily - což s přibývajícím věkem je logické. Zeptejte se psychiatra, zda je možné přezkoumání vašeho zdravotního stavu.
Jak podat podnět posudkové komisi nevím - možná vám zde někdo poradí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.