Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod a ÜP

Od: kobliha* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Potřeboval bych poradit s mým problémem. Je mi 55 let a jsem invalidní II. stupně. Příčinou mé invalidity jsou psychické problémy, přesněji somatická porucha a deprese. Léčím se již řadu letu psychiatra. A dále pak mám problémy s páteří a úbytkem svalové hmoty. Mám středoškoské vzdělání (OA s maturitou). Při hledání práce mám s ohledem na tyto zdravotní problémy velké problémy. Jsem evidován na´ÚP již osmý rok a jelikož bydlím na vesnici poměrně daleko od města nepodařilo se mi práci sehnat. Pracovní úřad mi za tu dobu nabidl několik příležitostí, ale ty byly vždy s ohledem na můj zdravotní stav nepřjatelné. Žádné sociální dávky nepobírám, pouze za mne stáít platí zdravorní pojištění. Nyníi mi pracovnice ÚP vyhrožuje, že mou evidenci ukončí a bude ze mně osoba bez zdanitelných příjmů. Vím, že bez důvodu to nemůže udělat, ale čistě teoreticky by mne zajímalo co by bylo dál. Podle zákona mám právo znovu po 6 měsících se hlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání Budu zaevidován jako nový uchazeč? Budu dostávat nějakou podporu v nezaměstnanosti po určitou dobu (jakou) a z čeho se výše podpory vypočítá, když oněch 6 měsícú nebudu mít žádný příjem, jen invalidní důchod, který činí měsíčně cca 6.000 Kč.?

Děkuji vám za vaše odpovědi..

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Budete se asi divit, ale pracák vás může vyřadit z evidence pokud :

- jste odmítl několik pracovník příležitostí a neměl potvrzení od lékaře, že nabízená práce je pro vás nevhodná.

Po 6 měsících vyřazení a znovu přihlášení na pracák budete bez podpory neboť nesplňujete podmínky - 12 měsíců pojištění za poslední dva roky. Jen se mi nechce věřit, že za 8 let jste nenašel vhodné zaměstnání, i z vašeho bydliště jistě jezdí autobus do města. Jen připomenu, že těchto 8 let se vám nezapočítává do starovního důchodu neboť se předpokládá, že u 1. a 2. stupně invalidity budou lidé pracovat. Pokud je má odpověď nepřesná, jistě mě někdo doplní či opraví.

pohanka*
hodnocení

3x

Pro Vás by byla velmi vhodná domácí práce na počítači. Hledal jste něco ve Vašem kraji?

Nebo se prostě něco naučit nového, co je právě v tuto dobu žádané. Nesetrvávat v tom oboru, v jakém máte maturitu.

Na druhou stranu, ale kontakt s lidmi při vašich potížích je mnohdy žádoucí, přece jenom člověk potřebuje i sociální vazby a být užitečný. Hledáte zaměstnání vhodné pro OZP, a též bych se ptala i v chráněné dílně? Jak napsala Uška, 1. a 2. stupeň ID se nepočítá do starobního důchodu a toho bych se bála nejvíce, je Vám ještě málo let.

Zamyslete se nad ,,dlouhodobou pomocí,, jako dobrovolník, tato doba je u akreditovaného pracoviště počítána jako odpracovaná. Tím, že budete někomu pomáhat, tak třeba pomůžete i sám sobě. Později lze přejít z dobrovolnictví na pevný pracovní poměr.

hodnocení

2x

Zdravím, a nemůžete získat III. stupěň invalidity? Přece jen vám je už 55 let... Pak byste měl už klid.

To je jediné co mě napadá - "zaútočit" na lékaře, že se vaše problémy zhoršily - což s přibývajícím věkem je logické. Zeptejte se psychiatra, zda je možné přezkoumání vašeho zdravotního stavu.

Jak podat podnět posudkové komisi nevím - možná vám zde někdo poradí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]