Nejste přihlášen/a.
Zdravím,od 5.5.jsem byla zaměstnána ve zkušební době ,dostala jsem 31.7.výpověd´Je možné marodit a kdo a kolik mi bude platit nemocenskou.Moc díky za odpověd´.
Pokud stihnete omarodit (nebo najdete doktora, který Vám vystaví neschopenku) do 7 dnů po ukončení pracovního poměru, je to nemoc v ochranné lhůtě.Prvních 14 dnů nedostanete nic (zaměstnanec dostane od zaměstnavatele náhradu mzdy, ale Vám žádná mzda neujde) a od 15. dne vyplácí OSSZ nemocenské dávky. Jejich výše je závislá na výši Vašich hrubých příjmů od 5.5. do 31.7. Částka se podělí počtem kalendářních dnů za toto (rozhodné) období (RO)(pokud jste v této době byla nemocná, odečtou se dny nemoci od počtu dnů za RO). Vyjde denní vyměřovací základ, zaokrouhlí se na celé koruny nahoru, vypočítá se z něho 90 %. opět se zaokrouhlí a z této částky se vypočte za 16 dnů 60 % (to je od 1. do 30. dne nemoci), za dalších 30 dnů 66 % a od 61. dne nemoci je to 72 %.
Nevím, proč při ukončení pracovního poměru se většina lidí snaží omarodit a být co nejdéle na neschopence. Osobně v tom nevidím žádnou výhodu ani z finančního, ani z jiného hlediska.
Úřad práce - podpora od prvního dne registrace. A větší naděje na vyhledání nového místa než na nemocenské.
Zdravím,před tím jsem byla na ÚP,rok a půl,brala jsem podporu při rekvalif.-zubní instrumentářka.,tak si myslím,že nemám na další nárok::?,!?
To máte bohužel pravdu. Musela byste mít odpracováno alespoň 6 měsíců.
§ 49 zákona o zaměstnanosti:
1.Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpisem nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání (§ 39 odst. 1 písm. a).
2. Do doby 6 měsíců podle odstavce 1 se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání ( § 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.