Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potrebuji pas?

Od: vecernicek* odpovědí: 12 změna:
Chci vzít děti letecky k moři. Protože čekám na last minutě nevím kam přesně poletíme.
Ale možné je Turecko, Recko, Italie, Španělsko, Chorvatsko, Bulharsko... proste někam kam našinec muže vyrazit (žádné Maledivi. ..)
Potřebuji pro děti pas? (8,11let) nebo stačí když je mám zapsané v občance?
Dekuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Děti musí mít do zahraničí VŽDY vlastní doklad (pas, OP), nestačí je mít zapsané.

ctenar*

Me spise zaujalo, jak chtela tazatelka cestovat do Turecka jen na obcanku *ee* *zed*

doplněno 14.06.15 22:11:

Ceska republika neni zapadni Evropa, aby ji Turecko dovolilo prijet jen na obcanku.

vecernicek*
hodnocení

nikdy jsem nikde nebyla, tak nevím... Ušetřila jsem peníze a chtěla jsem vzít děti k moři...

V tom případě doporučuji urychleně řešit jejich doklady. Na občanku pouze v rámci EU, jinak pas, na ten to jde kamkoliv. Jednu dobu bylo možné cestovat s dětmi zapsanými ve svém pasu, ale to už nelze.
ctenar*

Jen upresnim: Cestovat na obcanku lze i mimo EU, ale pro Cechy to myslim povolily jen nektere staty byvale Jugoslavie (Makedonie, Srbsko, Bosna a Hercegovina) a mozna i Albanie. Nechce se mi to ted hledat pro kazdou z tech zemi zvlast na strankach ministerstva zahranici.

Není potřeba to hledat zvlášť, mají tam souhrn:
V případě cesty do zemí Evropské unie a dále Islandu, Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Albánské republiky, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Chorvatské republiky, Makedonské republiky a Srbské republiky lze jako cestovní doklad použít platný občanský průkaz. (Kosovská republika rovněž uznává platný občanský průkaz jako cestovní doklad opravňující ke vstupu do země, avšak pouze občanský průkaz se strojově čitelnou zónou a biometrickými údaji, který ČR zatím nevydává. Proto musí občané ČR k cestě do Kosova použít platný cestovní pas.)

Máte recht, kromě EU to jsou ostatní státy v Schengenském prostoru plus pár výjimek na Balkáně.
ctenar*

Nepocital jsem EU a EFTA (Island, Norsko, Svycarsko, Lichtenstejn), ale zbytek jsem trefil skoro na 100% :) Zapomnel jsem na Cernou horu :(

Jen mi nesedi to Chorvatsko. Mel jsem za to, ze k volnemu pohybu staci obcanka. Nebo je to starsi seznam?

eulalie*
hodnocení

1x

Dnes už nestačí mít děti zapsatné jen ve svém občanském průkazu. Každé dítě při cestě do zahraničí musí mít vlastní doklad... občanský průkaz v EU, do jiných států pas...

mp*
hodnocení

0x

Pas vozím vždy, i děti, mě se líbí, když mohu v cizině předložit pas Česká Republika, občanka je taková obyčejná. Prostě jsem přijel z Czech Republic.

:) to si ale moc neužijete, kromě půjčovny aut na dovolené jsem v cizině nepředkládal žádný doklad snad deset let

bublinaunosu
hodnocení

0x

Holce (14 let) se stal před 2 roky v Chorvatsku úraz kolene,špitál,šití.Chtěli pas,vždy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]