Nejste přihlášen/a.
Bývalý manžel dostal již druhou exekuci,první na zdravotní pojištění mu pomohla vyřešit rodina.Nyní po 9 letech vyšťárali,že když podnikal jako řemelsník nedoplati sociální daně.I když je v tom celkem nevinně může ho rodina zbavit svépravnosti v podpisování nějakých finančních půjček,protože se čeká,že se k nim uchýlí ze zoufalství.Potřebuji fundovanou odpovědˇnejlépe od právníka neb ze zkušenosti.Děkuji.
doplněno 13.06.15 13:49:Tato společnost ve které, kdo nic nedělá nic nepokazí (na sociálku se cestu naučí hned) a člověk,který celý život dřel na kolenách a dýchal lepidla jako parketář,gumař,stolař a přišel o prst má na stará kolena jen kvůli tomu,že někto to nechal 9 let záměrně zakonzervované,aby z tisícového nedoplatku byl statisícový - hanba jim!
Omezení nebo zbavení svéprávnosti je poměrně vážný zásah do postavení dané osoby, takže to není jen tak. Svéprávnosti se zbavují osoby závislé na alkoholu, duševně nemocné etc., Daná osoba musí být vyšetřena znalcem a na základě znaleckého posudku pak může být omezena ve svéprávnosti. Strach rodiny, že si pán ze zoufalství bude brát půjčky, sám o sobě není dostatečným důvodem proto, aby soud tuto osobu omezil ve svéprávnosti.
Ne, manžela svéprávnost z tohoto důvodu nezbavíte.
K dotazu - hanba komu? Jen vašemu manželovi. Kdo zavinil první exekuci? Stát - my? Píšete , že se dřel, tak měl také výdělek a měl si platit povinné pojištění. Kdo to nechal 9 let zakonzervované až došlo na druhou exekuci? Opět váš manžel. Exekuce nespadne z nebe. Pokud někdo nereaguje na výzvy, upomínky, tak co s takovým dlužníkem?
Při ukončení podnikání si manžel jistě obešel zdravku i sociálku a FÚ, takže o dluhu věděl a čekal, že to nějak vyšumí do ztracena. To se přepočítal. Což si myslím, že je v pořádku.
doplněno 13.06.15 21:24:gra - je možné, že jsem dotaz nepochopila, můžete mi vysvětlit, kdo může za dluhy vašeho manžela?
nic proti, ale kde vidite nejakou nevinnost, jaka hanba, pravidla jsou pro vsechny stejna... navic ze socialky chodi 2x rocne vyuctovani (nejmene 1 vzdy po podani priznani) a samozrejme naskakuje penale, stejne tak zdravotko, ani za mak neverim tomu, ze o dluhu nevedel, zkratka se na to vykaslal, vyuctovani vyhodil a myslel si, ze se na to zapomene...
podnikam 13let (v unoru jsem posilal 80tisic na socialku a dobre jsem o tom vedel, ze to tam roste... ja si z toho udelal "pujcku" a penale jsem bral jako uroky)
Existuje instituce odpusteni dluhu z duvodu tvrdosti zakona, ale to lze pouze po zaplaceni dluzne castky uplatnit pouze na penale
doplněno 13.06.15 17:39:@strait asi tak... ja jen 15 protoze jsem mladsi a u zubare se uplne vsechno plati...
na druhou stranu americky system by byl v nasem pripade sice supr, ale jen do te doby, kdy by si clovek musel vzit pujcku na operaci slepeho streva
Tak jděte k doktorovi, když si platíte zdravotní. Za to přece nikdo nemůže, že nevyužíváte ani svého práva jednou za 2 roky na bezplatnou preventivní prohlídku u praktického lékaře a že 2x ročně byste měl chodit k zubaři, (nemluvě o nutném přeočkování proti tetanu po 10 letech).
Zdravotní si platíte na poslední rok před smrtí. Jako všichni. Zdravotní péči čerpají děti a důchodci.
No jo ale kdo za to může ,že jste nezodpovědný a přecházíte všechny chřipajzny a nejdet k lékaři? Tak jsem znal jednoho takovéhouž dýchá fialky odspodu!Tvrdil to samé,pak jedno ponděli zavolal že nepřijde do práce a za 14 dnů jsme se dozvěděli o jeho smrti!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.