Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,babička má průkaz ZTP a povezeme ji za dcerou na návštěvu do nemocnice,musíme mít dálniční známku?Děkuji za odpověď.
Vozím každý den postiženou dceru do školy a pokaždé když jedu bez ní musím mít kartičku z okna sundanou.Řekli to tak na dopravním odboru ,kde se tyto karty vydávají.
Cesmíno-pokud používáte zpoplatněný úsek komunikace pak platí jak psali nahoře /např. p.Milan/ -nemusíte sundavat a můžete použít i bez postižené!Nemůžete však použít vyhrazené parkoviště!
Toto ale není dobře nemusí ji sundat, ale pokud neukáže průkaz ZTP nebo ZTP/P, kde je fotka postiženého, může policie pokutovat. A platí pro parkování, vjezdu do zákazu s dodatkovou tabulí i pro použití dálnice bez známky. Dřív dostávali postižení dálniční známky zdarma a bylo to jasné. Teď mají příspěvek na provoz motorového vozidla a v tom je obsažena i cena dálniční známky. V případě cesty do a nebo z nemocnicenebo do lázní, pokud tato vydá potvrzení, tak se dá jet i po dálnici... ale nevěřím, že Vám dá někdo potvrzení, že jste jeli na návštěvu nebo vezli babičku na dovolenou. Já takto jezdím několik let a pokaždé, když jedu zpět sama, jedu po okreskách. Nebudu se dohadovat s policajtama. A tazatel píše, že má označení - O7, což je na parkování. Na dálnici by měl mít označení O1 nebo O 2.
ZTP+ZTP/P
tato kartička platí pouze! pokud převážíme osobu která má průkaz ZTP nebo ZTP/P. Tímto průkazem se prokazujeme pokud nás kdekoliv zastaví policie a my vjedeme kam bychom neměli. Mezi toto platí i dálnice bez dálniční známky. Lze takto vjet i do zákazu vjezdu,ale pouze na nezbytnou dobu/výstup a nástup pro postiženou osobu.Pokud jedu odkudkoliv už bez postiženého tak jsem účastník silničního provozu jako každý jiný a správně kartu z auta bych měla mít v "šupleti". Ověřeno u policie a několik let se tohoto držím.Že vezu postiženého kdekoliv tak můžu na dálnici jen s kartou pro postižené a dotyčný musí mít průkazku u sebe.Karta v autě je shodná se jménem na průkazce.. Pokud jedu zpět bez něj platí pro řidiče že musí mít normální dálniční známku nebo jet po okrskách.Cesmína má pravdu. prosím pište rady jen ti co mají takto označená auta a tyto osoby v nich vozí.
Co jsem se před léty ptal, tak osoba, která má to ZTP nebo na kterou je značka óčka napsána, musí být ve voze. Tchýně jednou jela pro dceru do lázní a musela si známku kupovat - prý cesta s ní je ok, ale cesta bez ZTP (byť jedete pro toho člověka) už není v rámci osvobození...
Taky by mne tedy zajímal nějaký právní verdikt - toto mi řekl "jen" policajt před pár lety.
doplněno 12.06.15 11:17:aha, takže jde o způsob prokázání... předpokládám, že na místě to nelze prokázat, takže bude nějaké to řízení...
doplněno 12.06.15 14:15:Za mne díky - předal jsem info tchýni, která mne trochu překvapila. Prý její dceru dvěma lety vyléčil úřad. Zhodnotil, že ZTP/P jí odebere, neboť nemá 100% daného postižení. Částečně vidí, částečně se pohybuje, částečně komunikuje,.. takže nikde nesplňuje nějaké nové tabulky pro danou "výhodu".
Moc tomu nerozumím - nicméně to je už OT...
Není to tak, ale musít zdůvodnit že jste vezl osobu ZTP tam, nebo pro ní jedete.
Příklad, povezete osobu ZTP na letiště a obě cesty pojedete po dálnici. Když jedete bez osoby ZTP, musíte prokázat, že jste jí vezl, nebo pro ní jedete.
Pravdu má Milan. I když vezu osobu se ZTP na letiště, tak si doma ofitím letenku. Na zpáteční cestě mám doklad pro případnou kontrolu. I paní co vozí dceru do školy si může vyžádat nějaké potvrzení ze školy a nemusí sundávat kartu.Za 9 let jsem s policií neměla problémy. .
Pokud jste své dítě zavezli například do lázní, na respitní pobyt či do nemocnice v jiném městě a podobně a vracíte-li se zpět bez dítěte, pak doporučujeme požádat v daném zařízení o vystavení potvrzení. Zastaví-li vás při cestě zpět policie, předložte jí toto potvrzení a doklad o tom, že dítě je držitelem průkazu OZP, a právo na osvobození budete mít, i když dítě již nevezete.
Usko, to o lázních a nemocnici vím, že dávají potvrzení. Ale to letiště se mi nezdá. Ofocená letenka přece není žádný doklad o tom, že jste osobu s průkazem ZTP vezla. Já jsem teda asi připos... a raději na takové cesty jezdím mimo dálnici...
usko,zajímalo by mě jestli už Vás púolicie zastavila bez toho člověka co má u sebe ZTP.Asi by jste se divila.
tázající001 - nedivila bych se. Zastavili mne několikrát. V autě mám na skle parkovací průkaz (nebo jak oficiálně se značka nazývá), ofocenou průkazku ZTP a např. při návratu z letiště ještě ofocenou letenku. Není problém pro policajty zvednout telefon a zavolat si, zda postižená osoba letí letem xxx. Policajtům to vždy stačilo, nic si neověřovali.
taktéž platí: Nemůžu parkovat na parkovišti pro postižené pokud jedu bez tohoto člověka. S tímto nešvarem se velmi často setkávám u marketů a nikomu bych nepřála vytahovat vozík z kufru když musíte parkovat na normálním místě(je menší,užší a kratší) a potom vidím mladou mamku jak si šine do auta kde má kartu a nikoho postiženého.Toto je velký nešvar a již 2x jsem k tomu volala policii. Taktéž mi nikdo nesmí zaparkovat na mém vyhrazeném místě u domu kde mám na tabuli SPZ vozu a tudíž toto místo jsem si zaplatila při zařizování částkou 2000kč.Pokud odjedu např. na měsíc a auto tam nebude parkovat můžu zakrýz značku a lze tam parkovat kdokoliv. Praktikuji to takto léta.Bydlím v ulici kde jezdí policie často a toto dělám dle jejich pokynů.
jasně tam píše že s tímto potvrz. lze použít průkaz ztp bez dáln. známky.A průkaz ztp asi by měl každý majitel mít u sebe i v lázních nebo v letadle ap. Já to chápu tak že má pravdu ten co tvrdí že průkaz a karta v autě musí být spolu když je postižený v autě. Jinak proč by jen šofér když vysadí babičku někde tak měl využívat kartu v autě co mu nepatří. A potvrzení od lékaře aj. lze sehnat velmi lehce. Ale zeptám se bráchu.,také tak vozí dědu.Asi případ od případu a záleží na jakého poldu narazíme. Zajímavý dotaz...
Ještě jednou!
Vezu-li osobu postiženou,ZTP,ZTP-P,do lázní na léčení ... můžu na cestu tam (s touto osobou) a zpět (bez této osoby) využít bezplatně komunikace,které jsou zpoplatněny!Totéž jedu-li vyzvednout takovou osobu a dovézt ji donů-můžu opět na obě cesty využít placené úseky bezplatně!
Ono vyjádření policisty nebo nějakého úředníčka nemusí být směrodatné,nakonec ani policisté nemůžou a ani neví vše!
doplněno 13.06.15 16:25:JJ Kytko-žel je to tak někdo svých práv nevyužije (odveze ZTP do lázní a z5 jede po obyčejných cestách) a druhý i když se ZTP nebydlí tak má od něj příspěvek na auto holt to jsme my češi -vydrbat kde to jde ,zneužít všeho co jde zneužít a chudáci co to opravdu potřebují -nanají mnohdy nárok!
Tam píše o cestě do nemocnice. To chápu, ale už vidím, jak vysvětluju policajtům, že syn sedí v letadle do tramtarie a ať si zavolají na letiště Přece jenom ty výhody jsou pro postižené a ne pro ty, co je nevozí. Dle mého názoru se výhody zneužívají. Příbuzná má ZTP, její dcera bydlí od ní 35 km a bere na ni příspěvek na provoz motorového vozidla, příspěvek na automobil, příspěvek na péči a jednou za měsíc ji odveze k lékaři... Nikomu nic nezávidím, ale když si vybavím, jak mě na sociálce tepali, když jsme chtěli příspěvek na úpravu bytu je mi ještě teď špatně. Ale to už je OT
Je to všechno o lidech, úřednících i policajtech...
Jsem majitelkou osobního vozidla, manžel má průkaz ZTP vydaný v r. 2015. Manžela vozím, chtěla bych se dotázat,
zda je potřeba na os,. vozidle mít dálniční známku. Děkuji za odpověď Faltysová Marie
Marie,pokud pročtete diskuzi nad Vaším dotazem tak zjistíte že nemusíte DZ mít!Pokud povezete "na léčení" (lázně atd) nemusíte mít stejně jako na zpáteční cestu-to ale musíte doložit případné kontrole potvrzeném že jste danou osobu na léčení atd odvážela!
Dobry den, jak je to na dálnici na Slovensku, taky platí jízda zdarma po dálnici pro ZTP?
Je to zajímavé. Máte zdarma dálnici, zdarma parkování, může být i vjezd do jinak zakázané zóny, ale musíte:
1/ mít ve vozidle vystavenou modrou kartičku.
2/ osoba, na kterou je karta napsána, musí být pokaždé přítomna ve vozidle. Majitelem tohoto vozidla by měl být přímo držitel ZTP, či jeho nejbližší rodinný příslušník /manželka/. Pokud dotyčného veze nějaký strejda či soused, mohou nastat problémy. Záleží, na koho narazíte.
Pokud vezete držitele ZTP po dálnici do nemocnice, lázní, léčebny...je to v pohodě. Pokud pak jedete zpět po dálnici sám, měl by Vám ústav vystavit potvrzení, že jste pacienta XY na místo skutečně vezl.
Problém je v tom, pokud vezete držitele ZTP na pobyt třeba k příbuzným. Protože ti by podobné potvrzení napsat nemohli. Jak poznat, zda je to pravda, nebo jen bouda? Proto se při zpáteční cestě bez držitele ZTP dálnici vyhnout. Jaga.
Vše je o doložení zájmu, použít dálnici pro ZTP.
Na místě to policie nevyřeší, postoupí to do správního řízení a tam se rozhodne, kdo má pravdu a kdo lže.
Jen se domnívám, že policista na dálnici koukne na ZTP průkaz za sklem, a víc nebude zkoumat, sepisovat dlouhý zápis atd.
Počká na jiné vozidlo, které nebude mít známku...
Id znánka na sklo se již cca2 roky nevylepuje! je elektronická! Naopak na to aby udělil pokutu za jízdu bez DZ MUSÍ zastavit.
skoro všichni pochopili, že nejde o známku, ale o značení ZTP, která má tu fotku z druhé strany, jak správně píše id.
Jen drobný překlep..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.