Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomoc- hypotéka, dluhy po rozvodu

Od: strapec odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, potřebujeme poradit. Manžel má s bývalou ženou hypotéku. Přišel dopis od soudu, že banka žádá doplacení celého dluhu pro nepravidelné splácení, chtějí to zaplatit a to nerozdílně. Manžel si svoji polovinu zaplatí, ale co udělat, aby si tu druhou polovinu zaplatila exmanželka sama a nevymáhali to znovu po mém manželovi? Děkuji za odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mělo proběhnout refinanc hypotéky jedním z vlastníků, který vyplatí druhého. Nová smlouva, nové podmínky - jen s jedním klientem - ten druhý nemá dům-byt, ale má klid. Nezbude než zajít za právníkem - netušíme konkrétní vazby, částky, dluhy,...

figurek*
hodnocení

0x

hm. Hypotéka je nápsána vždy pouze na jednoho platitele. Tak se obávám, že jestli je tím jedním platitelem váš manžel, pak vás čeká tvrdý boj.

Jediné co bych vám poradil : neváhejte a jděte se dohodnout do oné banky. Tam vám řeknou více než tady na netu.

doplněno 12.06.15 07:30:

No tak pravda, hypotéku jsem si bral v životě celkem třikrát, tu třetí mám sotva pár měsíců, takže si myslím, že na rozdíl od Kovis můžu radit. Hypotéku půl na půl prostě nedostanete. Opravdu nevím, co byste bance museli navykládat, aby rozdělila hypotéku na dvě půlky. Obvykle to chodí tak, že jeden platí a druhý ručí. Ale platí vždycky jen jeden.

Tak. Přečtěme si ještě jednou dotaz tazatelky. Už má doma soudní obsílku. Teď už nezbývá nic jiného, než jít do banky a dohodnout se na nějakém řešení a s tímto řešením se ukázat u soudu. Možností už moc není, když je věc tak zanedbaná. Možná odplacení, možná refinanc. Jinak paní tazatelko očekávejte soudní rozhodnutí a exekuci na plat vašeho manžela.

Hypotéka pochopitelně nemusí být psána na jednoho.

umulo

A já jí mám s přítelkyní a máme jí přesně na půl. Ve smlouvě máme stejné postavení. Žádný ručitel.

Takže píšeš blbosti.

strapec
hodnocení

V té smlouvě jsou opravdu psaní oba dva jako hlavní dlužníci, znovu jsem se na to dívala. Mají ji z roku 2007.

Figurku, plácáte nesmysly. Mám před sebou svoji smlouvu, shodou okolností jsem řešil refinancování. Takže můžu radit. Takže, prosím, nedělejte ze sebe vola. A to, že obvykle jeden platí a druhý ručí, to je taky kapitální krávovina. Vy jste viděl hypotéku tak akorát z vlaku.

figurek*

řekněte pečovatelce, ať vás přebalí. Třeba přestanete být tak nervózní. *smich*

Nejsem nervózní, pouze mám problém, když nekdo plácá hlouposti a neumí ani uznat svoji chybu. Nehledě k tomu, že neumíte ani číst. Nikdo netvrdil, že ta hypotéka je půl na půl. Hypotéka je celá, pouze dlužníci jsou dva. Ručitele jsem u hypotéky v životě neviděl, nicméně netvrdím, že nemůže být potřeba (třeba u hypoték na 100 % ceny nemovitosti).

U nás je jeden dlužník a druhý spoludlužník. Platby si banka inkasuje sama z účtu dlužníka..

lidus*
hodnocení

0x

Chlap už se stihl znovu oženit ale ještě nestihl srovnat co je jeho a co exmanželky. To mi rozum nebere.

strapec
hodnocení

Manžel měl před rozvodem vše vyřešené, jenom na hypotéce, která ještě běží je bývalá žena. Vyvázat z toho dluhu nešla, tak proto.

Žena nešla vyvázat z dluhu? Tak kdo měl po rozvodu platit hypotéku a neplatil a kdo nadělal ty dluhy? Kdo má po rozvodu tu nemovitost?

lionka*
hodnocení

0x

Urychleně navštívit banku a domluvit se. Jinak on neměl při rozvodu sepsanou smlouvu o vypořádání společného majetku (kde by bylo uvedeno, kdo, jak etc. má hypotéku platit)? Ovšem jestli ho banka z dluhu nevyvázala, tak to má smůlu.

strapec
hodnocení

Vypořádání měli, na hypotéce se domluvili, že ji společně splatí, protože jim tvrdili, že se na to upsali oba a pokud si její část dluhu nepřevede na někoho, kdo bude pro banku vyhovující a banka náhradního človka bude akceptovat, tak to zůstává jak to je. Do banky zajdem, ale nevím, jestli už není pozdě.

pravnik*
hodnocení

0x

Na hypotéce jste oba spoludlužníci, máte stejné postavení, práva i povinnosti. Kdo bance dluh splácí resp. splatí je bance jedno, dluží jí oba spoludlužníci společně, na žádné poloviny dluhu si banka nehraje, to si mohou říkat tak nejvýš ti spoludlužníci mezi sebou. Pokud jeden ze spoludlužníků zaplatí celý dluh, nemůže po druhém spoludlužníkovi vymáhat nic, to jde pokud dluh za dlužníka zaplatí ručitel. Je nepravděpodobné, že by banka oba spoludlužníky neurgovala ke splácení, nevyzývala je k jednání, nevyhrožovala jim výkonem rozhodnutí atd.. Jediná rada zní - zajít do banky a snažit se snimi domluvit (pokud to ještě jde).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]