Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nevíte čím se dá platit v Chorvatsku? Konkrétně Makarská? euro nebo kuny?
A co je pro nás lepší? Rozměnit koruny na eura nebo kuny?
Děkuji
Je možné platit tím i tím. Pro mne vyšlo nejlevněji nakupovat v supermarketech kartou. Kuny na tržiště - na ryby... ale dá se i eurem (to vyšlo dráž). Na 10 dnů jsem si proměnil 2000,-Kč na Kuny a polovinu přivezl zpět.
Jedete autem? cestovkou -busem? Plánujete odpočinek u pláže nebo diskotéky, bary a hernu?
Musíte si to naplánovat sami - nikdo vám nedokáže říct, že vám stačí 3000,-, pokud jste zvyklí utratit za večer 1000,-. Já byl s rodinou - 2+2. Cesta autem (min. 1 tankování plné nádrže je 2000,-), poplatky na dálnicích (lze kartou), jídlo s sebou, jen sem tam chuťovku na tržišti, zmrzku,... - ceny jsou podobné v hyper-super jako u nás.
Vezměte si třeba kreditku s limitem 10tis. jako zálohu - pro strýčka příhodu.
doplněno 12.06.15 11:53:Dnešní mail z banky: pokud se letos chystáte na dovolenou do zahraničí, máme pro Vás výhodnou nabídku. Nemusíte již před cestou hledat způsob, kde a jak si vybrat hotovost v cizí měně.
V průběhu celého léta si totiž můžete v kterékoli pobočce xxxxxxxxxx banky pohodlně a bezpečně vybrat nebo vložit bankovky v cizí měně prostřednictvím svého osobního účtu v českých korunách nebo v jiné cizí měně zcela BEZ poplatku (např. výběr eur z korunového běžného účtu). Chorvatské kuny u nás máte takto k dispozici také až do konce října 2015.
To nejde moc říct, záleží na tom, co všechny si hodláte koupit, zážitky, výlety a tak.
Pivo na Makarske bude stát tak 20 KN bych řekl. Obecně je to tam všechno draží, ale zase záleží co od toho očekáváš.
Když já byl před pár lety s přítelkyní v Chorvatsku, tak jsme tuším měnili za 6000 Kč kuny a pak nějaké ty Eura do zálohy.Vždycky je lepší si vzít více, kdyby něco.
Kartou se v cizině snažím platit minimálně, protože mě to přijde vždy dráž (tak cca 0,6 až 1 kč za Euro, podle banky), než když si vyměním ve dobré směnárně v Česku Eura (porovnejte si vždy kursy s kursem směnárny v Praze v Kaprové a za Kotvou - legálně jsem lepší kurz nikdy nenašel) a ty pak zase v Chorvatsku vyměním v té nejvýhodnější, hlavně bezpoplatkové, směnárně. Stačí si první den dovolené udělat procházku a spojit příjemné s užitečným. Platba kartou se Vám zobrazí na účtu obyčejně až později. Dejte si tu práci, propočítejte kurs a zjistíte, co je výhodné. Jenže, kdo z nás si pamatuje, kolik kde v zahraničí zaplatil a nakolik to přišlo v českých. Já jsem si několikrát dal tu práci, a nejen v Chorvatsku, ale i Rakousku či Německu. A proto vždy hotově. Je to samozřejmě časově o hodně náročnější. Podotýkám, že je to z účtu vedeného v korunách. Při platbě z účtu vedeného v Eurech to bude asi zase jinak.
doplněno 10.06.15 21:49:Jinak ubytování chtějí obyčejně v Eurech. Za ostatní je lepší platit Kunami. Obvykle Vám vezmou i Eura, ale v nevýhodnějším kurzu.
No já tedy nevím, ale pokud vyjdu z dnešní situace, tak ve směnárně poblíž prodávali 1 Euro za 27,73 Kč. Platím-li kartou, účtuje si banka kurs "střed", tj. aktuálně 27,33 Kč a pokud vybírám z bankomatu, tak "devizy prodej", tj. 27,89 Kč. Vyběr z bankomatu vychází o něco hůře, ale není to nijak zásadní, abych kvůli tomu bral s sebou větší hotovost. Jak už jsem navíc psal, snažím se především kartou přímo platit. Takže počty jsou velice jednoduché.
Teď jsem to malinko studoval na internetu a zatím mě vyšlo Naprostá většina bank účtuje klientům dle svého kurzu deviza-prodej, na čemž samozřejmě vydělá víc. Některým je i to málo a tak účtují další přirážky (Citibank, mBank, Diners Club). Sám to ale v nejjbližší době zkusím a poreferuji.
ja si do chorvatska brával eura a tam je měnil na kuny vycházelo to líp než si brát sebou rovnou kuny ale sou to již tři roky
Souhlasím, v tomto směru závisí situace velmi podstatně na vaší bance. Stejně tak si musíte u některých bank započítat i extra poplatek za výběr v bankomatu. V takovém případě se pak použití karty ještě dále prodražuje. Nicméně to takto naštěstí není u všech bank.
mp,
nevím jak to vychází Vám, ale u mne je to asi takto:
Eura v Pardubicích koupím 28Kč, pod rukou za 27,40. Platil jsem kartou minulý týden na Slovensku, kurz u jedné banky 27.60, 27.76, 27.91, během tří dnů. Druhá karta mi strhávala podobně. Takže se domnívám, že se kartou vyplatí platit, pokud nemám Euro pod rukou..
Tuším, že v příloze Test v úterní MFDnes o tom psali podrobně, kde projeli Chorvatsko, Rakousko, Maďarsko,...a okolí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.