Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nastěhovali jsme se před rokem do bytu, kde jsme brzy zjistili, že byt je silně závadový. Upozornili jsme firmu, kterou pověřil majitel domu správou jeho nemovitostí, ti nás odkázali na nějakého pána v domě, který toto má na starosti. Ten se vymlouval na ně a během celého roku nedošlo k jedinému řešení závady. Žádná oprava, nic, přes veškeré urgence. Při podpisu smlouvy na příští rok se dušovali, že s tím začnou něco dělat. Mám malé dítě, nechtěla jsem se stěhovat, máme blízko školku, já práci. Ale vše je ve starých kolejích. Na rok starou reklamaci nikdo nereagoval, teprve nyní nám konečně opravili elektřinu, tím stylem, že měl přijít elektrikář vyměnit něco ve zdi a s ním i zedník. Přišel jen elektrikář, vzala jsem si přitom volno v práci. Nechali nám díry ve zdi, v bytě prachu jako hrom. Urgovala jsem zedníka, přišel po týdnu, opět půldenní volno v práci. A to prý bude muset ještě přijít jednou, protože ve dvou lidech zazdívali cca 1 metr 6 hodin a teď musí zaspárovat obkladačky. Plánovala jsem dnes půlden volna v práci, musela jsem volat, že dnes potřebuju celý den, zbytek si musím nahradit v některý jiný den, dali mi je ten půlden. Takže problém. Ten druhý půlden si musím schovat na to spárování. Po tomto už chci dát výpověď, okamžitou. Jak to ale správně formulovat? Jako samoživitelka nemám peníze na konzultaci s právníkem, můj rozpočet je napjatý. Co do výpovědi napsat, prosím? A za tento měsíc bych mohla snad i požadovat slevu na nájemném, kromě tří dnů volna v práci to byl ještě i několikanásobný nemalý úklid... Děkuji za každou radu.
Nejdřív bych kontaktoval přímo majitele a upozornil bych ho na chování správcovské firmy. Pokud je rozumný (ale ano, existují), půjde se s ním dohodnout na případné slevě nájmu (a když bude extrémě rozumný, vymění onu firmu (jo, já vím...)).
Výpovědní lhůta je 2 měsíce. Okamžitou výpověď podle zákona bez skutečně vážného důvodu dát nemůžete, ale můžete se na ní s majitelem dohodnout (písemně). Pokud ale bude majitel nepřístupný (běžné), nic s tím nenaděláte. Obávám se, že se bez porady s právníkem neobejdete. Zkuste se obrátit na SON (Sdužení na Ochranu Nájemníků), mohli by Vám nějakého levného dohodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.