Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pobírám invalidní důchod III. stupně, ale chtěl bych si něco přivydělat ještě navíc. Zajímá mě, jestli přijdu o důchod, když budu pracovat na místě, které je vyhrazeno zaměstnavatelem jako pracovní místo pro OZP. děkuji
Jedna věc je, že pracovat můžete a druhá je ta, že nejpozděj do roka si vás pozvou na přezkoumání a důchod vám minimálně sníží nebo odeberou úplně. Mám-li III. je to proto, že na práci nemám sílu a jsem tolik nemocná, že pracovat nemohu (zbývá vám 30% sil to jsou lidi rádi, že se obstarají, umejou a třeba uvaří) soudím podle sebe a spousty svých invalidních přátel. Můžete-li pracovat nechápu proč máte ID III.
No zase tak jednoduché to s tou prací opravdu nemám, ale jen mi připadá podezřelé rozhodovat o někom podle toho jestli pracuje za 5 nebo 15 tisíc. Když má někdo ID tak ho má třeba proto, že se v práci nevyrovná zdravým lidem a když jde někdo na místo pro OZP, tak sebrat mu důchod je fakt vražda.
Můžete mít ivaliditu 3. stupně a zároveň pracovat, pokud to fyzicky zvládnete. Žádná zákonná překážka tam není. Ale je dost možné, že když se na příště posudkový lékař dozví, že pracujete, tak vám invaliditu sníží na 2. stupeň nebo na 1. stupeň (nebo vám ji zcela odebere).
doplněno 09.06.15 14:47:lidus: Ale no tak, neberte tu invaliditu tak radikálně. Když je někdo invalidní ve 3. stupni, tak to nezanemená, že musí být úplný ležák, který se pomalu ani nezvládne pohnout. Invalidního člověka do normálního zaměstnání nikdo většinou zaměstnat nechce, když je na výběr dost zdravých uchazečů, kteří tu práci mohou dělat. Proč by si měl někdo zaměstnávat invalidu, který bude co chvíli na nemocenské nebo u doktora, bude potřeba mu přizpůsobovat pracovní podmínky etc.? Každý si raději zaměstná zdravého. Taková je realita na pracovním trhu. Když už má invalida ve 3. stupni práci, tak se jedná většinou o něco jednorázového na DPP nebo na částečný úvazek, nebo je to lehká práce za minimální mzdu (v chráněných dílnách dokonce ani neplatí hranice minimální mzdy a ti lidi tam dělají i za 30 Kč/hodina). Jsou různá onemocnění, kdy ten člověk má chvíli období, kdy se cítí dobře a může pracovat, ale kdykoli se mu zdravotní stav může zhoršit a musí v práci skončit a lehnout, takže ta práce může být jenom dočasná. Takový člověk prostě nemůže mít normální práci jako zdravý, proto má invaliditu 3. stupně a když má štěstí, tak si k tomu najde třeba jednoduchou práci na částečný úvazek, aby byl schopen nějak rozumně žít. Někteří lidi si to ale představují tak, že aby mohl být někdo invalidní ve 3. stupni, tak musí trvale ležet v bezvědomí na přístrojích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.