Nejste přihlášen/a.
Zdravím...mám dotaz.
Můj kolega si koupil dům a platí hypotéku.Oženil se a chci se zeptat,jestli jeho žena má nárok při prodeji domu na podíl.A také jak je to s platbou na děti.Dohodou? Nebo určení soudem.Pokud prodá dům ,,manželka musí odejít ne?Musí jí zajistit byt,?děkuji všem
Přiznám se, že se mi ten zákoník už nechce číst ale bacha na to, je tam cosi o tom, že manželku s dětmi nemůže z bytu vyhodit i když je byt jeho.
Manžel, manželka a jejich děti bydlí v bytě, se kterým má právo nakládat jen manžel (protože je jeho vlastníkem). Manžel pak nesmí bez písemného souhlasu manželky byt prodat nebo k bytu zřídit právo, jehož výkon by byl neslučitelný s bydlením rodiny. To je možné jen v případě, zajistí-li manžel rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním. ZDROJ: obcanskyzakonik.justice.c/... Pročtěte NOZ,¨budete moudřejší, já nemám čas musím číst sama "dědictví".
V dnešní době se oženit znamená, v budoucnu o vše přijít a platit. nemusí být vůbec problém v manželovi. Manželka se zblázní do mladého hřebečka a je vymalováno. Než se oženil, měl to pořešit předmanželskou smlouvou. V 90 % jsou ženy hodně úspěšné zlatokopky. jestli manžel ztratí práci a nemůže platit dříve stanovené alimenty vesměs rozvedenou manželku absolutně nezajímá. Když je to opačně, je manžel sobec ! Divná doba přeje divným lidem.
pepe,,když mu jeho žena dá dokument,že jsou vyrovnání po všech stránkách,,platí to?Platí to po všech stránkách? Kdo ví...Musí to mít ptvrzené od notáře?
Manželství není holubník. Dokument nemá absolutně žádnou právní relevanci i s potvrzením 8 notářů, královského šaška a Liduš. SJM trvá do formálního ukončení manželství, kdy se oba
a) buď domluví (na majetku, dětech atd) a soud posvětí dohodu a rozvede je
b) nebo se nedomluví a rozhodne soud a rozvede je.
Pokud se nerozvádí, tak nechápu dotaz. Pokud ano, tak v tom lítá za několik milionů = ať si najme právníka a nečeká na rady z anonymního fóra. Takové rady zdarma totiž můžou být nejdražší v jeho životě.
Obecně záleží kdy koupil dům, z čeho ho platil, jak dlouho trvalo manželství, jak prokáže původ peněz, kdo platil opravy a provoz atd. Platby na děti a vyrovnání záleží na jejich dohodě, pokud se nedohodnou, rozhodne soud. To samé s domem.
PS: Nezlobte se za nevyžádanou radu, ale nepleťte se jim do manželského života víc než je nutné. Nakonec můžete být za tu nejhorší vy. Znáte to - pro dobrotu na žebrotu...
doplněno 09.06.15 10:25:Já si nic o vás nemyslím, beru dotaz jak je položen. Ani mě nezajímá, jestli manželka pracuje, co dělá manžel nebo kdo byl komu nevěrný, váš kolega je dospělý chlap a především on musí vědět, co chce.
Jen jsem vás chtěl (právě ze zkušenosti) varovat, tyhle věci bývají ošklivé a mohla byste to odnést i vy, třeba tak, že na vás bude zbytečně naštvaný. Rozvádějící se člověk je samozřejmě extrémně citlivý a nebude uvažovat příliš racionálně, proto je potřeba být velmi opatrný a diplomatický. Právník mu zajistí střízlivý nadhled a hlavně relevantní informace, protože tak jak jste to napsala může být dům zcela součástí SJM stejně jako zcela mimo SJM.
Já se vážený pane do ničeho nepletu..A nic mu neradím..Ano rozvádí se.A nakonec více hlav více prožitků a tudíš zkušeností..Je to osoba nejvíce blízkámmasi si myslíte ,že já jsem ta druhá NE to nejsem .Jen se rozvádí protože jeho žena si našla jiného muže co on pracoval od vidím do nevidím a ona stále nebyla spokojená ..že není doma stále.Tolik mužů chodí za prací..Ona ještě nikdy nepracovala..
doplněno 09.06.15 09:37:On nečeká na anonymní rady z fora,,,,ptám se snad já..Pochopitelně ,že se zajde poradit s právníkem..Toť vše..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.