Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jaké práva mají na praxi rekvalifikanti vůči zaměstnavateli.Zda je povinen chodit na praxi i o víkendech,když zaměstnavatel řekne že musí vyjít vstříc jinak že ho nepotřebuje a že mu nenapíše dobré ohodnocení.Děkuji.
Bud se rekvalifikovat chcete a nebo nechcete. Kdyz chodite do skoly, tak se taky obcas musite ucit i o vikendech.
Pane nebo paní co má přezdívku axus.Já do školy nechodím.Ten kurz mám protože mám nemocnou dceru a nemůžu vykonávat svou profesi.Zajímalo by mě kolik máte let že tak píšete.Asi né tolik aby jste věděl že každý člověk má svá práva.To poznáte až se ocitnete v takové situaci.Taky se nějak budete chtít bránit.
Dobrý den,
nepíšete přesně, o jakou rekvalifikaci se jedná, ale protože se ptáte na práva vůči zaměstnavateli, předpokládám, že jde o dohodu mezi vámi a zaměstnavatelem. Pokud je to skutečně tak:
Řeší to §110 zákona o zaměstnanosti, na přesné znění se můžete podívat zde: business.center.c/...
Odstavec 4 pak říká:
(4) Rekvalifikace podle zaměstnanců spočívající v získání, zvýšení nebo rozšíření kvalifikace se uskutečňuje v pracovní době a je překážkou v práci na straně zaměstnance; za tuto dobu přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Mimo pracovní dobu se rekvalifikace uskutečňuje, jen pokud je to nezbytné vzhledem ke způsobu jejího zabezpečení.
Ten kurz mám od úřadu práce.Říkali nám,že nemusíme o víkendech.Na praxi řekli když nepůjdete o víkendu tak nenapíšou dobré ohodnocení.Připadá mi to jako kdyby mi dali nůž na krk.Když jsem se ptala pověřené osoby tak jsem se nedověděla nic a nevím kde se mám tadyhle nato pozeptat,Psala jsem i na MPSV ale naúpsali mi že se zabývají všeobecnými dotazy.
V tom případě je to podle §109 zákona o zaměstnanosti. Přečtěte si řádně dohodu o rekvalifikaci mezi vámi a úřadem práce. V té dohodě musí být uvedeno, kde a kdy se rekvalifikace koná. Pokud dohoda nevylučuje víkendy, je vaší povinností se rekvalifikovat i o víkendech. Jinak hrozí i vyřazení z evidence ÚP se všemi důsledky.
Tolik zákon. Jinak myslím, že Axus má pravdu - chcete se rekvalifikovat nebo ne? Vždyť k vás tomu přece nikdo nenutí! Pak ale nemůžete stát s nataženou rukou.
Však také nic neříkám.ŠLA JSEM TAM DOBROVOLNĚ PROTOŽE NEMŮŽU VYKONÁVAT SVOU PROFESI.Do té smlouvy jsem taky koukla o praxi tam není nic napsané.Štve mě že v dnešní době se člověk nějak nemůže bránit že nemůže nic říct a musí držet hubu.Prvně říkají tak a pak zjistíte že je to úplně jinak.Já vím že v určitém smyslu musím podřídit zaměstnavateli taky pro práci dokáži udělat hodně.Dám do práce vše ale taky očekávám solidní jednání a né takhle jak jsem to zažila.Všem děkuji za rady.Zkusím ještě jednou úřad práce.
Stéjnou zkušenost nemám, ale jako zaměstnanec vůči zaměstnavateli také máte práva - a celkem dost. A jaké jsou možnosti na jejich uplatnění? Skoro žádné, zvláště v dnešní době, kdy má každý strach o práci. Ve vášem případě se informujte na úřadu práce, tam vám dají kvalifikovanou odpověď. Hezký den a hlavu vzůru!
To záleží na tom zda jde o nařízený přesčas nebo to vyplývá z charakteru rekvalifikace (některé rekvalifakce probíhají z části nebo i zcela o víkendech) Takže se podívejte do své smlouvy co tam máte přesně napsaný.
Pokladní?Jestli prominete, ale v tomto zaměstnání je práce o víkendech celkem běžnou záležitostí. Pokud si najdete následně stálou práci tak se vás taky nikdo nebude ptát zda chcete pracovat v sobotu či neděli, ale zda chcete práci anebo ji tedy nechcete.
Opravdu nechápu, proč se zlobíte na ty, kteří se Vám snaží odpovědět na Vaši otázku. Jak to vyplývá z logiky věci a podle práva - zákon o zaměstnanosti - viz dusatka, tak ten nevylučuje průběh rekvalifikace i o víkendech. Pravděpodobně zaměstnavatel, který rekvalifikační kurz provádí, nemá v pracovních dnech volnou kapacitu. Zákonu to neodporuje a tak je potřeba se podřídit. Kurzy jsou finančně náročné. Leckdo by se chtěl rekvalifikovat, ovšem nemá šanci se do kurzu dostat. Takže je třeba to vzít všemi deseti i za podmínek, které možná stoprocentně nevyhovují časem. Zase je třeba kladně hodnotit to, že v zájmu péče o nemocnou dcerku se snažíte najít takovou práci, která bude možná při této péči. Takže opravdu nevidím důvod, proč se zlobit. Ani na ministerstvu Vám neporadili a zde jste vlastně dostala kvalifikovanou odpověď díky bezplatné poradně. Takže hezký den všem!
Koukám, že jste doplnila, že se jedná o pokladní. Možná, že i zaměstnavatel si tak částečně řeší nedostatek pracovních sil o víkendech. Určitě ten kurz nebude tak dlouho trvat, takže třeba s hlídáním vypomůže manžel a nebo babičky a dědové a snad to překonáte. Hlavně, ať to pomůže dcerce.
Já se nezlobím jen mě zaráží chování.Jen jsem chtěla vědět jestli jako rekvalifikant jsem povinna podle zákona pracovat i o víkendech.Jak pak budu pracovat na hlavní prac.poměr tak to řešit nebudu protože budu mít s nimi smlouvu jako zaměstnanec a né jako rekvalifikant.To je něco jako učen.Jako zaměstnanec se budu muset pdřídit jim když tu práci chci to já vše chápu.Nechám to tak a uvidím.Všem přeji hezký den a díky.
Milá paní, váš přístup je skutečně originální. Společnost je tak laskava, že vám poskytuje zcela zdarma rekvalifikaci v řádu tisíců korun, současně vám vyplácí podporu při rekvalifikaci, platí za vás a vaši dceru zdravotní pojištění a za vás zřejmě i důchodové pojištění a pro vás je zatěžko splnit tak základní věc, jako je pár směn o víkendu. Nikdo vás nenutí se rekvalifikovat, nikdo vás nenutí pracovat, nikdo vás nenutí, abyste byla evidovaná na ÚP. Na vašem místě bych se všude odhlásil a užíval si volné víkendy - ale za své!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.