Nejste přihlášen/a.
Mohu požádat o podv nezaměstnanosti dodatečně? Např. po měsíci npo reg. na ÚP?
Pokud Vám na podporu v nezaměstnanosti vzniká nárok, tzn. v posledních dvou letech máte alespoň 12 měsíců odpojištěných, pak si o podporu zažádat samozřejmě můžete.
doplněno 02.06.15 20:43:Můžete si zažádat i dodatečně.
Mě jde o to, jestli můžu až dodatečně, jsem od 1.6. nezaměstnaný, ale mám šanci mít od 15.6. novou práci. Nesnášim papírování, proto se mi nechce, kvůli 14 dnům řešit milion papírů. Ale kdyby ta práce nevyšla, tak by se mi ta podpora šikla
Ještě jednou dobrý večer přeji a dovolím si upřesnění. Nejsem si jistá, zda jsem pochopila Váš dotaz správně, za což se omlouvám. Takže pro jistotu upřesním - pokud nejste zaevidován na ÚP, nemůžete si o podporu v nezaměstnanosti zažádat. To můžete učinit, až se zaevidujete a bude Vám i od toho data přiznána. Na zdravotním pojištění však nebudete dlužit nic, jestli-že se zaevidujete na ÚP do 30 Června, kdyby Vám plánované zaměstnání nevyšlo (zdravotní se počítá na měsíce, nikoliv na dny). Pouze pokud byste celý měsíc nebyl ani v evidenci ÚP, ani jste neměl zaměstnání, musel byste si za ten měsíc zaplatit zdravotní pojištění sám, aby Vám nevznikl na pojištění dluh. Pokud v evidenci ÚP jste (tak jsem to pochopila já) a pouze jste si nezažádal o podporu v nezaměstnanosti , protože počítáte s brzkým nástupem do práce, pokud by Vám to nevyšlo, o podporu v nezaměstnanosti si požádat můžete dodatečně.
doplněno 03.06.15 00:09:PS: Není pravda, že se musíte dostavit na ÚP hned první den nezaměstnanosti. Na ÚP nemusí nikdo, je to právo občana, ne povinnost.
Pochopila jste to správně,v evidenci již jsem, ale o podporu jsem nežádal. Potřeboval jsem vědět, jestli mohu zažádat o podporu, např. až po měsící v evidenci...
Kvůli 14 dnům ale budete muset řešit a za dny nezaměstnanosti bez evidnce na ÚP zaplatit zdravotní pojištění, jinak vám třeba za rok přijde výměr včetně penále. Pokud nejste v evidenci ÚP nebo nepracujete, nikdo za vás toto pojištění neplatí. Zeptejte se u své zdravotní pojišťovny.. Podpora náleží ode dne evidence na ÚP, nikoli zpětně. Bohužel nejde se registrovat ani dopředu, kdy víte, že např. od 1. následujícího měsíce budete nezaměstnaný. Na ÚP se musíte dostavit první den nezaměstnanosti.
Nic nevnucuji, ale prodělal jsem to též - vše, co jsem popsal, tak asi něco o tom vědět budu ... - když to víte "správně", proč to nenapíšete?
Honzo, projděte si tady dotazy na zdravotní pojištění.
Píšu zde opakovaně, že kvůli 14 dnům se na ÚP nikdo hlásit nemusí.
Pročtěte si zákon o veřejném zdravotním pojištění a pak teprve raďte...
Samozřejmě, že se hláit nemusíte, ale podporu dostanete jen za dobu, od kdy jste v evidenci ÚP. Tím, že se "musíte" hlásit (od 1.dne), jsme myslel, aby jste dostal plnou podporu, čili hned od prvního dne nezaměstnanosti.
Další omyl.
Pro zaevidování a přiznání podpory od prvního dne nezaměstnanosti
stačí na ÚP přijít do tří dnů po skončení zaměstnání.
doplněno 04.06.15 02:18:Viz
zákon o zaměstnan/... (§ 26, odst. 1)
Prac.poměr mi skončil 31.12.2005. V r.2006, 4.ledna jsem se evidoval na ÚP (Praha 10), a podpora mi začala být vyplácena až od 4.1.2006 (o ty 3 dny zkrácena) - z toho jsem při psaní odpovědi vycházel. Dále pak, po skončení podpory a přiznání soc. dávek (3.120,-) mi bylo oznámeno po nějaké krátké době snížení těchto dávek na 1.670,-. Zdůvodnění: váš výdělěk: 0,00 Kč, vedlejší příjmy: 0,00 Kč, z těchto důvodů dochází ke snížení vyplácených dávek - SSZ Ocelíkova, Praha 11. Mám to černé na bílém, mohu naskenovat a doložit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.