Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím, mohu mít kopii rodného listu,od svých dětí,pro zařizovaní starobního důchodu, nebo musím mít originál?
děkuji
K žádosti o důchod doložíte originály dokladů. Referentka si je ofotí, ověří, že kopie souhlasí s originálem, protože je úřední osoba, a originály Vám vrátí.
Když nemáte originály rodných listů dětí, nechte si vystavit výpis z matriky, je to taky vlastně originál.
já měla kopie a vše bylo OK
určitě bych nejela kdovíkolik km pro originály které mají děti u sebe doma
No právě, že jeden bydlí 140 km ode mne a druhý 80 km,ale snad by to šlo poslat poštou doporučeně. Ti budou mít radost
Hned při dotazu na ČSSZ mi úřednice sdělila, že bude potřebovat opravdu originály RL dětí, že si je ofotí. Ale originály chce vidět. Nastaly těžkosti. Dcera bydlí poměrně daleko, ale je pečlivá a RL mi v krátké době doporučeně poslala. Syn nebydlí tak daleko, ale zase je tak trochu bordelář a nějaký čas trvalo, než RL našel a dodal.
Pak už to bylo bez problémů. Pracovnice skoukla, ofotila, vrátila. A já vrátila originály dětem. Nebylo to nijak příjemné, ale vzhledem k tomu, že se to dělá jen 1 x za život, nechalo se to zvládnout.
Tak ať se zadaří a máte všechno, co potřebujete. Já jsem v tom zmatku zapomněla doma jedno potvrzení, ale to stačilo na ČSSŽ zaslat poštou a vše bylo v pořádku. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.