Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora nebo nic?

Od: romana* odpovědí: 8 změna:

Zdravim, v práci mi skončila smlouva,neprodloužily mi ju tudiž me vyhodily..:/ na pracáku již se byla,ale zapomela sem se zeptat, mám nárok na podporu? Mela bych ji mít ne? Daly mi tam papír aby mi v práci vypsaly neco,i co se týče podpory, a zas jit na uřad s tím,asi to mám poslat zamestnavateli a oni mi to pošlou zpet že? To i když budu mít podporu si nemužu přividelat na brigádách? Jinak me vyškrtnou z evidence, To mám žít s peti tisíci na mesíc?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Jestli jste v posledních dvou letech odpracovala 12 měsíců (jestli za Vás zaměstnavatel alespoň 12 měsíců odváděl sociální pojištění), budete mít nárok na podporu.

Zaměstnavatel Vám musí formulář pro ÚP potvrdit, ale není povinen Vám jej zaslat. Proto bych doporučila zaměstnavateli zatelefonovat a zajít si pro potvrzení osobně (přinejmenším to urychlíte).

—–—

Od roku 2010 (nebo 2011) není možný souběh podpory a přivýdělku (v době pobírání podpory si nemůžete přivydělat). Pokud byste si našla brigádu s odměnou do 4.600 Kč měsíčně, mohla byste dále zůstat v evidenci ÚP, stát by za Vás dále hradil zdravotní pojištění, ale výplata podpory by se pozastavila. Výplata podpory by pokračovala až po skončení brigády.

Při registraci na ÚP jste obdržela informace o právech a povinnostech uchazečů o zaměstnání a podepsala jste, že jste byla o svých právech a povinnostech poučena. Doporučuji informace dobře pročíst, dozvíte se z nich více i o podpoře, nekolidujícím zaměstnání apod. (Přidávám odkaz na internetovou verz/..., ale tištěné poučení obsahuje více informací.)

Nebude-li Vám podpora nebo příjem z brigády stačit na živobytí, můžete požádat o některou dávku státní sociální podpory (příspěvek na bydlení) a/nebo o pomoc v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí).

—–—–—––

Poznámka:

Zaměstnavatel Vás nevyhodil. Vaše zaměstnání skončilo uplynutím doby, kterou jste si se zaměstnavatelem sjednala dobrovolně (nikdo Vás nenutil podepsat smlouvu na dobu určitou). Zaměstnavatel nebyl povinen smlouvu prodloužit ani s Vámi uzavřít smlouvu další. Totéž samozřejmě platí i pro zaměstnance – ani on není povinen pokračovat v zaměstnání, jež mu z nějakého důvodu nevyhovuje (zaměstnanec není povinen přistoupit na návrh zaměstnavatele a podepsat dodatek k pracovní smlouvě nebo novou smlouvu).

romana*
hodnocení

TAK DEKUJU aspon vím že brigádu si hledat nemusim:/ ješte mám poslat nejaký papír na zdravot pojištovnu vubec nevim jak se to delá,mám jit na poštu aby to poslaly za me ale adresu nevim kde mám vzít a kam poslat/

uska*

Když jste našla poraďte.cz, tak jistě najdete i adresu vaší pojišťovny. A co tak jeden den oběhat potřebné instituce a vše vyřídit. Půjdete-li osobně i na zdr. pojišťovnu, mohou vám opravit případné chyby v tiskopise atd. Vždyť to děláte pro své peníze.

Vy se mi asi zdáte. Co by pošta za vás měla posílat? S vaším myšlením se nedivím, že vás nechtějí dále zaměstnat.

doplněno 02.06.15 11:09:

romano, začněte uvažovat. Ano, na poštu se chodí s dopisem nebo se háže do schránky. Ale jít na poštu s dopisem bez adresy, aby to za vás poslali? Tak jste to napsala vy a ještě se čertíte.

romana*
hodnocení

tak normálne když chci poslat dopis se chodí na poštu ne? schránku nikde nevidim

iz*

U které jste zdravotní pojišťovny a z jakého města

(podívám se na kontakty)?

honzajm

Při evidenci na ÚP také uvedete svoji zdravotní pojíšťovnu, oni po dobu nezaměstnanosti budou pojištění platit za vás (stát). V nezaměstnanosti jsem jednal jen s ÚP - a sám s firmami, kde jsem práci hledal, a pracáku jen dokládal podniky kde jsem práci hledal a s kým jsem tam jednal.

hodnocení

0x

Tak když ti DALY papír aby ti ho vypsali v práci, tak ho tam asi zanes, ne? Jo, brigády dělat můžeš, ale systém chce, abys to hlásila pracáku. Jak se ohledně toho zařídíš, je tvoje věc. Nechci navádět...

romanaj
hodnocení

jo,ale když budu mit brigády nebudu mit podporu..to je celkem na nic páč na brigáde si vic nevydelám jak pet tisic co me ted bude chodit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]