Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod 3. stupně a práce

Od: vklus odpovědí: 22 změna:

Jak název napovídá rád bych se zeptal nevíte někdo nějaké aktuální informace ohledně toho jakou nebo s jakým omezením je možné vykonávat práci při invalidním důchodu 3. stupně?

Dřív se prý po uznání důchodu posílalo něco co jako pracovní rekomandatace (doufám, že jsem slyšel dobře a dobře to píšu). Dnes už je to prý jinak a tohle neposílají. Prý si mám skočit na ČSSZ (u nás MSSZ) a tam se zeptat, ale problém je, že potom musím mezi lidi a to já hrozně nerad. Nerad s někým komunikuju osobně

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

LPK už pracovní rekomandace nevydává.

Zdravotní způsobilost zaměstnanců (i těch s ID) posuzuje závodní lékař,

který zná všechna pracoviště a pracovní podmínky u zaměstnavatele.

V odkazu z první odpovědi už některé informace neplatí, jiné neplatily ani v době (? není uvedeno datum vzniku) napsání čkánku. Např. není (a nebyla) tak docela pravda, že:

" Každý člověk se zdravotním postižením rozhoduje sám o tom, v jakém rozsahu zvládne pracovní činnosti, a to vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, pracovnímu prostředí a obsahu pracovních činností."

Žádný zákon zdravotně postiženým osobám nezakazuje ani neomezuje rozsah pracovní činnosti, není ani omezena výše jejich příjmu ze zaměstnání. Zdravotní způsobilost k výkonu té které práce ale musí posoudit (samozřejmě i s ohledem na zdravotní postiženi) lékař, který zaměstnavateli poskytuje pracovně lékařské služby – závodní lékař. Tzn., že člověk se zdravotním postižením nemůže sám rozhodovat o tom, v jakém rozsahu zvládne pracovat.

Podle zákoníku práce nesmí zaměstnavat/..., aby zaměstnanci vykonávali práci, jež by neodpovídala jejich zdravotní způsobilosti. Pracovní rekomandace je/byla pro zaměstnavatele spíše informací, jaké práce může postiženému nabídnout. Rozhodující je (a byl i dříve) posudek závodního lékaře.

—–—

Za poživatele starobních a invalidních důchodů všech stupňů hradí zdravotní pojištění stát. Tzn., že kvůli zdravotnímu piojištění nemusíte do zaměstnání ani na ÚP.

Pracovat můžete i s ID III. stupně, zdravotní způsobilost bude muset posoudit závodní lékař zaměstnavatele, u něhož se budete ucházet o místo. Nevidím to nijak beznadějně, existují i firmy, které se specializují na zaměstnávání zdravotně postižených osob.

Pokud byste práci nenašel, můžete klidně zůstat doma, doba pobírání ID III. stupně se započítává do doby důchodového pojištění (přestože stát toto pojištění nehradí).

vklus
hodnocení

Na vás jsem čekal a to myslím upřímně (hmm to už jsem někde slyšel).

No ono s těmi závodními lékaři to taky není často slavné. Zrovna do místa kde jsem doteď byl probíhala vstupní lékařská prohlídka takto: jak se cítím, jestli beru nějaké léky (zalhal jsem a řekl jen dva místo asi 10), tak se běžte vylulat a ještě přečtěte nám písmena na tabuli. Ok je to za třista a nashledanou. Ani nechtěl vidět moji dokumentaci nebo výpis od obvoďačky. I proto se ptám jak to je řešené. Ale raději jak tu zaznělo počkám doma.

Promiňte pro dnešek už budu muset skončit. Chtěl jsem se na něco ještě zeptat, ale prášky už začínají zabírat a mozek nefunguje jak má.

Zeptal bych se ještě na jednu věc co mě napadla při čtení od ivzez. Pokud má člověk částečný invalidní důchod I. stupně tak taky nemusí na pracák a zdravotní pojištění za něj platí stát?

hodnocení

3x

Vy nevíte evidentně, co vlastně chcete. Pokud byste rád pracoval, proč jste si dal přiklepnout ID? Pracovat jste mohl i bez toho. Navíc, 3. stupeň, to už je silné zdravotní poškození a pracovat se dá jen opravdu vyjímečně.

Dost mě zarazilo, že úmyslně lžete a zaměstnavatele byste mohl přivést do problémů. Berete 10 léků, což je hodně a uvedl jste, že berete pouze 2. Pokud se Vám udělá na pracovišti zle, upadnete třeba do bezvědomí či se nějak zraníte, bude mít zaměstnavatel nepříjemné chvíle. Proč ho tedy úmyslně balamutíte? Zodpovídat by se musel následně on. A on neví, že do sebe házíte denně tolik prášků. Takže férové to od Vás vůči němu není.

Co mě rozsemálo - chtěl byste chodit do práce, ale musel byste mezi lidi, což Vy nerad. Co byste tedy chtěl dělat? V každé práci jsou kolegové, zákazníci, klienti, fakt neznám práci, ve které byste se nemusel setkávat s lidmi. Snad leda dělat poustevníka, ten je sám, bez lidí. Zase to ale asi není placené! :-D

Pokud jste tedy opravdu natolik nemocný, že musíte mít ID 3. stupně a navíc nerad chodíte mezi lidi, seďte doma. Nemyslím to zle, vážně, ale je to tak. Navíc po kontrole u lékaře Vám mohou ten důchod následně odejmout. Proto si nekoledujte a buďte doma. I doma je práce dost, pokud třeba máte zahrádku či zvířátka a ti lidé, co nemusíte, Vás navíc nebudou otravovat.

Je to zajímavé - všimla jsem si, že kdo chodí do práce, touží po ID. Kdo dostane ID, touží jít do práce. My lidé jsme zvláštní tvorové, nevíme, co chtít. *ee* Jaga.

Jago aj., není to tak jednoznačné, jak píšete. Nemůžete přece odsuzovat někoho, kdo ač nemocný, tak chce pracovat. Invalidita 3. stupně se přiznává, když se sníží pracovní výkonnost o 70%. To znamená, že tu je ještě 30 %, kdy je člověk schopen pracovat. A jak je známo, práce dělá dobře pro duši i pro tělo, nejen pro peněženku... Autor zdejšího dotazu, pokud mu nedělá dobře pracovat mezi lidmi, může provádět např. ranní či pozdně večerní úklid kanceláří - je spousta firem, které se zaměřují na zaměstnávání invalidních důchodců. Moje spolužačka, která má invalidní důchod 3. stupně - je schizofrenička, a je již léta stabilizovaná - je zaměstnaná v neziskové organizaci, a pomáhá lidem se stejnou diagnózou na zakladě vlastních zkušeností...

fakus*

Můj názor je jednoznačný. Jaga má pravdu. Buď jsem nemocný a beru ID nebo nejsem až zas tak nemocný a můžu brát částečný ID a jdu do práce. Pokud je nemocný, bere ID a chce dělat, tak chce očůrat systém, což se mi jeví jako nejpravděpodobnější a doplácíme na to všichni.

vklus
hodnocení

- Ano úmyslně jsem lhal při nástupu do tohoto zaměstnání, protože jsem ho nutně potřeboval. Bez peněz bych nezaplatil nájem. A kdybych řekl, že beru 10 léků a co mi všechno je tak mě nevezmou. Špatně mi zatím naštěstí nikdy nebylo spíš jsem po těch lécích oblbý a pomalejší (i v myšlení).

- Ano všude jsou lidi, ale jak už jsem psal tam kde jsem doteď dělal to bylo v pohodě. Nová hala vedle mě jen jeden kolega. Na vedlejší hale sice další lidé, ale ti jsou dál a ne v mojí blízkosti. Promiňte, ale vy nevíte jaké to je. Jaké to je tramvají, pohybovat se po městě a mít z těch lidí strach, nenávist, nutkání jim něco udělat, ... Ale taky se nechci zavřít doma. I když taková cela na samotce má taky něco do sebe. Prosím nekomentujte už tohle.

Chtěl jsem se jen zeptat na možnost přivýdělku (částečný uvázek) a jak to je omezené od komise jestli to je nějak dané.

A ještě k tomu proč lidé touží po ID či jiném důchodu a kdo ho má chce pracovat. Proč tedy pracuje x starobních důchodů?

Nechci Vám ublížit a vysmívat se Vám. Každý máme své problémy. Ale zamrazilo mě, když čtu Vaše vyznání: "pohybovat se po městě, mít z těch lidí strach, nenávist, nutkání něco jim udělat".

V poslední době je snad módou mít k lidem nenávist, nutkání něco jim udělat. Kdysi v 70 letech to byla mladičká Olga Hepnarová. Mluvilo a psalo se o tom dlouhou dobu.

Ovšem dneska je to naprosto běžné. Jen v poslední době:

1/ Orlová zabila 17 letého učně ve Žďáru n. S.

2/ vrah 8 lidí v restauraci v Uherském Brodě

3/ vrah mladé knihovnice v Horní Bříze

4/ lesní vrah Kalivoda, který zabil v Nedvědicích starší manžele, kteří v lese sbírali klestí a pak na Kladensku muže, který venčil psa

Všechny tyto oběti byly pro své vrahy cizí a nic jim neudělaly. Nevinní lidé se jen stali oběťmi něčí zvrhlé povahy. /nenávist k lidem/ Byli prostě ve špatný čas na špatném místě.

Pokud máte takovéto myšlenky a nutkání, měl byste opravdu být doma, nebo ještě lépe v ústavu a léčit se. Neposmívám se. Ale nedovedete si představit, co je to za bolest pro pozůstalé, když jim nějaký janek jen tak pro nic za nic odpraví dceru, syna, manžela...Jen proto, že nenávidí lidi.

V práci Vám někdo něco vytkne, ve Vás bouchnou saze a neštěstí bude hotové. Berete zřejmě utišující léky, jste malátný, pomaleji reagujete. Jednou si ty léky můžete zapomenout vzít. A neštěstí bude hotové.

Proto se nesnažte lámat to přes koleno. Poslední dobou bylo už tolik neštěstí, tolik bolesti. Zdá se mi, že magoři mají dneska zelenou. Oni byli v době činu nesvéprávní, nemohou být trestáni...*ee*

Tak se nezlobte, ale měla bych strach s Vámi pracovat. Člověk nikdy neví, co může být spouštěčem u tvora, který nenávidí lidi a má nutkání jim ublížit. Jaga.

vklus
hodnocení

Promiňte měl jsem něco napsané, ale raději jsem to smazal.

lidus*
hodnocení

1x

Já zas budu za tu zlou babu ale nezlobte se, mít ID III. to značí poměrně velké zdravotní problémy a nechápu co vás nutí jít pracovat. Můžete ale počítejte s tím, že při prvním přezkoumávání vás posudkář pošle do práce a bez důchodu nebo vám tu III. sníží na I.

doplněno 01.06.15 21:55:

Uska vám to krásně vysvětlila a přesně tak to je.

vklus
hodnocení

Proč za zlou? Taky názor. V rozhodnutí píší o snížení pracovní schopnosti o 70% jestli jsem ten dopis dobře pochopil a na základě toho a čehosi mi byl přiznán invalidní důchod 3. stupně.

No a proč pracovat? Nechtěl bych úplně zůstat doma nebo chodit na lavičku do parku krmit holuby. Na druhou stranu nechci taky přijít o důchod (ano prachy). Navíc když bych měl důchod plus nějaký přivýdělek tak jak se říká každá koruna dobrá. No a taky když budu bez práce budu muset na pracák a docházet tam za nima. Ano já vím nemusím se tam registrovat, ale kdo za mě pak bude platit zdravotní pojištění že.

uska*

Invalidé 3. stupně se nechodí hlásit na pracák. Na pracák jdou lidí, co hledají práci a chtějí pracovat. Vy pracovat nemusíte (také se to nepředpokládá) a pojištění je vám hrazeno státem. Jinak si vydělat můžete kolik chcete. Pokud máte čerstvě uznaný invalidní důchod, počítejte s tím, že za rok jdete ke komisi znovu. Budete-li pracovat, není důvod, aby vám byl invalidní důchod 3. stupně ponechán.

doplněno 01.06.15 22:12:

LIdé vás děsí, telefonovat s cizími také, tak jakou práci byste chtěl dělat? Poprvé zdravotní stav přezkoumávají po roce, dále po dvouletých intervalech. Ani zvát si vás nemusí, jen si vypůjčí vaši zdravotní kartu od lékaře a rozhodnou i bez vás.

opakuji - zdr. pojištění za vás hradí stát

vklus
hodnocení

Nemusím na pracák? A co to zdravotní pojištění? Určitě to hradí stát? Já si jen našel, že při invalidním třetího stupně, že se počítá jeho doba do starobního. Na prdlačku je to, že co si člověk najde nemusí být pravda, protože se to pořád všechno mění.

No relativně čerstvý. Teď v květnu mi prvně došla záloha, následně začali chodit dopisy i s uznáním od 19.2.2015. A já do konce května pracoval sice s utrpením a trpěním, ale co jsem měl dělat.

Mimochodem jak je to s tou komisí tam si opravdu člověka zvou za ten rok? Já totiž osobně nebyl ani u toho letošního uznání. Jen jsem vyplnil žádost následně mi došel formulář a ten jsem vyplnil odevzdal a zbytek si zařídili a poslali doktoři na žádost ČSSZ

doplněno 01.06.15 21:57:

Promiňte jsem v tom fakt laik a nevím kam se normálně obrátit. Osobní setkání nebo i telefonické mě hrozně děsí a mám z toho až fóbii. Jen tak ještě přes mail to přežiju.

lidus*

Máte ID III. nechodíte na ÚP, neplatíte zdravotní a sociální. Komise si vás pozve hned jak uzná za vhodné, zpravidla po roce od přiznání důchodu a pak třeba za 2-3-4-5 a pozděj třeba za 10 let, prostě jak uzná za vhodné. Je na vás abyste měl v pořádku veškerou zdravotní dokumentaci, pravidelné kontroly u lékaře, nevynechte i sebemenší problém a vše si nechte napsat do lékařské zprávy. Pokud se cítíte tak dobře, že si troufnete pracovat, minimálně ten první rok bych to nedělala.

Pokud máte ROZHODNUTÍ o přiznání ID III. nemusíte dělat nic, prostě vyčkáte až vám důchod začne chodit.

doplněno 01.06.15 22:56:

Já si trochu rejpnu, jste nemocný člověk, tolik nemocný, že mu byl přiznám ID a dokonce III. předpokládá se, že tak nemocný člověk je rád, že je rád a nedere se do práce. Chápu, že může jít o peníze ale zdraví je snad víc. Jsem v ID III. , místo holubů krmím na chalupě slepice a hraju si s vnučkama. Nevím co vás trápí ale sedět doma a koukat z okna nemusíte, je spousta spolků invalidů co sportují, chodí do divadla...i když dnes už sedím na vozíků nemůžu říct, že bych se nudila a musím říct, že TV zapnu minimálně.

vklus
hodnocení

Takže chodit po doktorech, chodit krmit holuby a hotovo co?

Na jednu stranu si říkám není to špatné to co mi vyměřili jako důchod jsem teď cca 3 měsíce bral jako výplatu (plus asi dvě tisícovky navrch). Na druhou stranu je ta představa ubíjející.

A děkuji za radu. Na kontroly budu chodit a třeba si najdu i čas a chuť řešit další problémy, které jsem poslední roky přecházel (záda, alergie, játra, astma)

doplněno 01.06.15 22:28:

A děkuji za to, že nemusím na pracák kvůli zdravotnímu to jsem rád.

A k otázce co bych chtěl dělat. No asi takhle začal jsem teď dělat ve fabrice jako montážník. Práce ušla. Málo lidí a vedení netlačilo na pilu s množstvím. To se teď mění takže jsem i rád, že odcházím. Ale práce kde je minimum lidí, není tlak a zdravotně to zvládám. Hmm takový poslanec to by mi mohlo jít. Jen neumím tak blbě kecat a lhát takže zase nic. A nebo by se mi líbila práce milionáře

j*

Tady si zas dovolím rýpnout já. Přestože jsem také v invalidním důchodu 3. stupně, jsem velice ráda že mohu chodit do práce - neříkám - plný úvazek to není - to bych ani nezvládla... Chodím do práce jen na 1/3 úvazku. Přesto jsem za to ráda. Ono ve 30ti letech kdy vlastní děti mít nemůžu, jsem ráda že nemusím někde bezcílně bloumat po městě či sedět doma a koukat z okna. To prostě pro mladého člověka není... A to musím říci, že tím čím jsem prošla během těch 10ti let co jsem v plném ID, žádná procházka růžovou zahradou nebyla. Teď pracuji poslední rok. A všichni co tady píší, jak invalidé 3. stupně mají být doma a nechodit do práce, nechť si to zkusí...

lidus*

"j", já si to zkusila a přesto si myslím, že pokud má někdo ID III. nemá v práci co pohledávat, důchod bere proto, že jeho zdravotní stav mu pracovat neumožňuje. Pokud ještě na něco stačí, najde si spoustu zábavy jiné.

fakus*

Pokud máte 70% zdravotního omezení, tak vám zůstává 30%. Ze 160 hod měsíční pracovní doby 30% dělá 48 hod. To můžete dělat. Pokud Vás někdo neudá. Jestli dojde na ČSSZ oznámení, tak jej musí řešit. Tím hrozí, že Vás budou volat k lékařské komisi, kde budou znovu hodnotit váš zdravotní stav. Pokud potřebujete peníze a chcete pracovat, v tom vám nikdo nemůže bránit, potom lale očekávejte změnu zdravotního posouzení. Plná ID Vám seberou a hodí třeba do II. stupně s částečným důchodem. Hooodně bych si to rozmyslel.*cteni*

00000*

Známí má taky 3. stupeň a normálně chodí do práce na 8h denně a žádný problém s čssz.Ale asi to bude malinko jiné než u Vás on nemá celou ruku.

hodnocení

0x
Kolegyně viz výše Vám poslala dobrý odkaz.
Kdybyste třeba něčemu nerozuměl a nemůžete moc mezi lidi,tak si tam prostě zavolejte.Úřednice Vám vše vysvětlí ;)

vklus
hodnocení

Děkuji, ale beztak se tam budu muset asi vypravit nebo zkusit napsat mail. Pochopil jsem to z tohoto: Tyto faktory vzhledem k výkonu pracovní činnosti jsou uvedeny v pracovní rekomandaci, kterou vydává poživatelům invalidních důchodů, pro účely pracovního uplatnění lékařská posudková komise České správy sociálního zabezpečení.

hodnocení

0x

Myslím,že vykonávat práci můžete podle toho, co sám zvládnete,pokud vám lékař,nebo komise nezakáže pracovat.

U nás v podniku také pracují invalidé 3 stupně. Kolegyně mi říkala,že jejímu invalidnímu muži, lékař zakázal pracovat, tak snad je to pravda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]