Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím má někdo podobnou zkušenost mohl by přispět radou? Jedná se o nemovitost domek jeden ze spoluvlastníků kdysi slovně rozhodl o jeho budoucnosti takto. Až tady nebudu, dělejte si s tím co chcete, ale to už je hlubší minulost. V té době již byl starší a k investicím do domku se vyjadřoval to stačí a podobně. Ale k věci jeden ze současných spoluvlastníků hradí daň z nemovitosti a poplatky, druhý ten o kterém je zmínka je bohužel již dlouhodobě umístěn v zařízení se speciálním režimen z důvodu 24 hod péče a zbaven svéprávnosti. Druhá polovina domku bude v budoucnosti předmětěm dědického řízení. Budoucí dědička se o nemovitost nezajímá a budou ji akorát tak zajímat utržené peníze. Když se zdravotní stav majitele domku začal zhoršovat byla uvě,doměna, že její otec je na tom tak jak je. Takže strava, hygiena, zajištění lékařské péče ji nezajímalo. Chodila inkasovat důchod.Nyní k věci nemovitost chátrá prasla v objektu voda a plyn si žádá také rekonstrukci a spousta dalších věcí sloupky u vrátek a mohu pokračovat dále...
Nenapadá mne vůbec možnost jak zajisti nemovitost, aby dál nechátrala dědička investovat nebude tahavá také není a mé samozhodnocení mi nepřijde do spoluvlastnictví reálné. Nikdo nemovitost v současné době neobývá, ani to není technicky možné.voda odpojená, za elektrické hodiny se platí za pronájem vše vedeno na majitele, který je ve vegetativním stavu.
Jediné co mne napadlo, je možnost zkusit pronajmout za úlevu od poplatků, úhrada pouze za spotřebované služby, pokud by nájemce byl ochotem práce na domě provést?
Další otázkou, zda by pak bylo možné přihlásit znovu vodu a elekřinu?
Děkuji a přejí příjemný den
Snad to chápu dobře tak, že nesvéprávný spoluvlastník a Vy jste vlastníci a jeho dcera vstoupí do druhé poloviny až po smrti nesvéprávného majitele? V tom případě máte jen jednu jedinou možnost. Že v případě že nemovitost někoho ohrožuje třeba zřícením klenby, stropu, zdi a podobně, tak zajít na obec a požadovat, aby ve spolupráci s Vámi objekt zajistili proti zřícení. Vynaložené náklady bude vymáhat na Vás a na opatrovníku soudně. Víc dělat nemůžete. Elektro a podobně může podepsat jen vlastník a Vy. Je pravda, že za nesvéprávného majitele to může podepsat na návrh soudu jeho opatrovník, ale těžko na sebe vezme povinnost platit elektřinu, kterou majitel nespotřebovává, protože je v ustavu. A pronajmout můžete jen svou polovici a nejsem si jista, že můžete bez svolení i druhého vlastníka. Protože jste povinnen zajistit aby Váš nájemník nepoužíval a nezničil jeho majetek. Ostatně prostudujte NOZ, hodně věcí se změnilo. Možná můžete požádat soud, aby souhlasil s prodejem druhé poloviny Vám pro záchranu celého domu. To ale není tak jisté. Pokud něco nikoho neohrožuje na zdraví či životě, nechá soud tomu volnou ruku.
Je neštěstí,když původní majitel nedokáže přepsat nemovitost darem nejvhodnějšímu vlastníku.Před cvou smrtí vystaví dědice do nezáviděnihodné situace.
JABRAKA
Naděje umírá poslední a tak každý věří že bude líp. Jak potom odhadnout, že tomu tak není a nebude? A zbavit se naděje, že se vrátím domů? I když si dá podmínku o věcném břemenu, kde je psáno, že ho nešoupnou zpátky protože nebude kdo, kdo by o něj pečoval. Tohle nemá řešení předem. Kdo si přizná, že je uplný konec?
wasube chápete naprosto správně. Bohužel majitel již vůbec nekomunikuje takže je takříkajíc na problémy zaděláno mám již docela čarstvě zkušenosti se spoluvlastnictvím. Navíc byl vtipálek v mládí navštěvoval Junáka později Skauta, byl v kontaktu s Jaroslavem Foglarem takže jeden z bezva nápadů. U domu je vcelku dobře vybavená po technické stránce garáž, jeden z protichůldných důvodu nepřepsání majetku. Majitel nechtěl , aby někdy v budoucnu došlo k prodeji takže si vlastně protiřečil.
Uvedu jen pro pobavení inspirován Rychlými šípy vymyslel extra bojovku... Na staří lidi z dlouhé chvíle blbnou. Jednou mě zavedl do garáže a řekl, jednou hledej modrou barvu. Měl z toho nesmrnou radost. Je tam spousta těžkých šuplat padnout to někomu na nohu nevím, nevím. Nějaká označená místa bylo vidět nic víc neřekl jen že někde po modré uschoval nějaké finanční prostředky. Nejde mi o ně na upřesněnou, navic se domnívám, že pokud někde něco bylo už tam asi není. V době, kdy už mu docházela kondice tak byla u něho zahlédnuta kovová krabice s petlicí na zámek prázdná, kterou nikdy nikdo neviděl.Byl velice manuálně zručný krabička byla z jeho rukodílny. Pouze v té době zintenzivněly návštěvy budoucí dědičky a tu na stole jedno jablko , jeden pomeranč, jeden perník, který už si bohužel nebyl schopen otevřít oloupat. Takže asi úlitba Bohům
Na včerejšek se mi o něm zdálo, byl ve skvělé kondici...
Nenapsala jste, v jakém poměru jste k vlastníkům nemovitosti a proč se vůbec o tu nemovitost zajímáte?
Alois jsem polovičním vlastníkem, ale to je díky řešení jiného spoluvlastnictví, kde se nevhodně investovalo.nechci nemovitost aby nadále chátrala, to snad je normální. Ovšem být samoinvestorem si nemohu dovolit a zhodnocovat nemovitost, která bude předmětem dědictví.
Očekávám kloudnou radu od povolaných. Jak již bylo uvedeno v garáži je například ohybačka na plech , bruska, svářečka a jiné...pro majitele měly stroje nezaměnitelnou hodnotu. Stačí takto? A nyní prosím rady...děkuji Zatím nejlépe radila wasube
Ahoj. Jenilko, já to dobře poradím jen ve věci elektroměru. Ten se dá odebrat a po zaplacení a získání revize, se dá do 5ti let od odejmutí zase namontovat a obnovit odběr. Mám to taky tak. Už jsem to taky jednou obnovoval. Vodu mám pořád přihlášenou a že není odběr, vodárnám z Teplic nijak nevadí. Dokonce už měnili jednou vodoměr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.