Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na DPP a sociální pojištění

Od: bartonkova odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

jsem na úřadě práci a chystám se vyřadit z evidence...a také chystám se přijmout DPP, bohužel nevím, jak mi práce půjde a zda vydělám nad 10 000tis, je to trochu risk. A prvotně mi jde o to, neplatit si zdravotní pojištění.

Pokud by mně propustili a já měla pod 10 000, jaký by byl postup s placením ZP a s Úřadem práce. A dále pokud by si k této práci sjednala ještě další práci na DPP, ale příjem obou zaměstnání by byl menší ..ale celkový příjem dvou zaměstnání by přesáhl 10 000. Vyhnu se placení zdravotního pojištění?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jestliže pracujete na tzv. nepojištěný poměr, což znamená, že se neodvádí sociální a zdravotní pojištění, můžete mít takových nepojištěných dohod kolik chcete současně, ale jste povinna si zaplatit zdravotní pojištění.Pouze jestli by DPP byly sjednány s jedním (tímtéž) zaměstnavatelem, v tom případě by se zúčtované odměny z dohod sčítaly a pokud by součet přesáhl 10.000, vznikla by v tom měsíci povinnost odvést pojistné z obou (nebo více) těchto dohod. ZP by tak srazil a odvedl zaměstnavatel.

doplněno 30.05.15 12:53:

Nahlásit se na ÚP není povinnost, je to právo, je to na Vašem rozhodnutí.

bartonkova
hodnocení

Díky a chápu už... Ale nechápu, proč je to tak těžce nastavené... každopádně je škoda, že ta částka je tak velká. Já už nemohu být studentem( a proč je to zvýhodněné u studenta, kterého většinou podporují rodiče ( a také pro zaměstnavatele, kteří mají peníze dost) a ne pro nezaměstanné lidi) a chci si vydělat a jednoduší je pro mně takhle na DPP.. nebo nejrychlejší ..ale tím, že je tam tak velká hranice 10000 zpětně myslím na další výdaje s docházkou do práce, se zdravotním pojištěním, to je dost velká položka.. a tím, zda se to mi to vůbec vyplatí a neprodělám na tom, ale asi to chce risk. Mám chuť do toho jít i s proděláním, jen je chuť pracovat. Naštěstí mám ušetřené finance z předchozí práce, žádné děti, apod. tak to jen risknu a nebude to pro mne tak zátěžové..Ale v situaci druhých lidí by pro mne bylo jednoduší zůstan na úřadě než si vydělat na DPP, ale která je docela jednoduše získatelná smlouva, nebo možnost si přivydělávat. takže třeba kdo má závazky, nebo nemá odvahu, nemá našetřené, tak to má těžké dosti..

A hlavně zda mně nevyhodí v práci, což už by byl problém, protože z další práce asi nezískám hned nad 10 000,jedině jít zpátky na úřad práce a tím by neplatila Zdravotní pojištění?
Pročítala jsem si zákony na netu, ale je to tak těžkopádně napsané a většinou tam jsou údaje na studenty nebo jiné věkové skupiny.. tak si to potřebuji ujasnit a s někým si o tom promluvit..díky moc, moc si toho cením

a škoda, že nemohu mít dvě zaměstnání a aby se mi to sčítalo, to by bylo vše ještě jednoduší.. Přijde mi, že zákony dělá někdo, kdo nežije životem běžného člověka :(

Vaše poslední věta by se měla tesat do kamene.

iz*

DPP by měla být spíše výjimkou, na nárazové práce.

Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele v jednom kalendářním roce odpracovat

maximálně 300 hodin (při souběžných DPP u jednoho zaměstnavatele se hodiny sčítají).

300 hodin odpovídá necelým dvěma měsícům.

Zaměstnavatelé ale dávají přednost DPP, protože z nich až do 10.000 Kč nemusejí odvádět

sociální ani zdravotní pojištění.

Pro zaměstnance je DPP nejméně výhodná, pro zaměstnavatele naopak nejvýhodnější.

Při práci na DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně se budete muset přihlásit u své zdravotní pojišťovny a hradit si zdravotní pojištění (1.242 Kč měsíčně).

Zdravotní pojištění budete poprvé hradit za měsíc, kdy od 1. do posledního dne včetně nebude zdravotní pojištění odvádět stát nebo zaměstnavatel. Pokud byste se z ÚP odhlásila 2. června a 31. července nastoupila do zaměstnání, z něhož bude zaměstnavatel odvádět zdravotní pojištění, nebudete si muset zdravotní pojištění hradit sama ani za jeden měsíc.

bartonsikova
hodnocení

díky moc za radu, nakonec ta práce není tak dobrá, a hledám ještě jinde.a doufám, že najdu práci, kde dostanu více, protože v téhle práci to uričitě tolik peněz nebude. plus je to opravdu špatný druh práce... ale chtěla jsem zkusit různorodé práce, tak jsem ráda, že mám tu možnost.. akorát si opravdu nechci platit zdravotní a nechci na tom prodělat až moc.. Ale zase nechci sedět doma na zadku..

Byla jsem na úřadě práce.. od 28.5. mám smlouvu na DPP, zítra jdu potvrdit, že tam jsem.. to si ještě za ten měsíc nemusím platit zdravotní, za květen... ale nevím kolik přece dostanu teoreticky peněz.. takže až když bude výplata z tohodle zaměstnání které budu mít po dobu června..tak teprve potom půjdu zaplatit zdravotní? nemusím hned teď? Každopádně si jdu hledat práci, kde mi dají více, protože tady to nejspíše tolik nebude :(( Díky moc za radu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]