Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřebovala bych poradit, resp. znát Váš názor.
V současné době pracuji na pozici pokladní v jednom hypermarketu, kde beru cca 11 tis. Kč v čistém. Dostala se mi nabídka - práce, kde bych mohla brát v prvním roce 15tis. Kč v čistém a v následující 17 tis. Kč v čistém, ale:
byla jsem zde na pohovoru a k financím mi bylo řečeno, že papírově se bere cca 10 tis. Kč v čistém a zbytek se dostává na ruku ,,bokem".
Manžel mi říkal, že by toto nevzal, že potom bych byla ,,bita" při nemoci a výplatě nemocenské, dovolené, či také ve výpočtu důchodu.
Firma existuje cca 1 rok a dělá nějaké díly pro Škoda Auto.
Jinak sháním práci na ranní směnu - manžel děti obstará ráno a já odpoledne.
Jak byste se k této nabídce postavili v mém případě vy?
Prosím o radu, děkuji mnohokrát.
záleží kolik máte do důchodu. pokud je vám okolo 30 tak bych nehleděla na důchod a hleděla jen na peníze kde víc dají.Záleží jestli ta nová firma bude mít práci i třeba za rok. Velké společnosti co dělají pro automobilky toto nepraktikují. A malé firmičky dnes jsou a zítra ne. Máte jistotu těch peněz na delší dobu? Já bych to vzala a šetřila si cca. 500/měs. na důchod. Na to že je to protiprávní se vyprdni,každý kdo může si pomůže. Brát 11 nebo 17 je podstatný rozdíl.
Manžel má pravdu.
Ale na druhou stranu, oproti současnému stavu byste si pohoršila "jen" o tisícovku. To vám podle mě v té nemocence a důchodu, tak velký rozdíl neudělá a budete mít 4-6tis. navíc, ze kterých si část můžete spořit na ten důchod. Případně dávat něco např. na spořící účet, kdyby vám pochybělo při nemoci.
Samozřejmě je to protiprávní. Ale to vám tady vytmaví jiní
Myslíte, že podvádějící zaměstnavatel bude jednat se zaměstnanci korektně?
Teď Vám může slíbit leccos, nárok však budete mít pouze na to,
co si sjednáte v pracovní smlouvě, nebo na mzdu stanovenou mzdovým výměrem.
"Část mzdy bokem" znamená část práce na černo, za niž hrozí pokuta zaměstnavateli i Vám.
Zaměstnanci hrozí pokuta od 10.000 do 100.000 Kč.
Já bych do toho nešla hlavně kvůli tomu podvodu. Všichni zaměstnanci by chtěli, aby s nimi zaměstnavatelé jednali slušně/korektně, ale zároveň jim uvedeným přístupem dávají najevo, že nám o korektnost až tak moc nejde (=jsou ochotni pomáhat zaměstnavateli s podvodem)...
Kdo nedodržuje pravidla v jedné věci, nebude je dodržovat i jinde a kdo šidí na jedné straně, bude šidit i tebe. Pro mě je to známka, že zaměstnavatel je neseriózní, a pro takového bych pracovat nechtěl.
To já bych taky nechtěla a naštěstí nemusím. Kdybych ale neměla na výběr a nedokázala sehnat stejně placenou práci legálně, tak bych do toho šla. Kvůli principům obětovat 4000-6000 měsíčně a vyžívat z 11 čistého (to si teda vůbec neumím představit, to je sotva na nájem a jídlo), to je trochu drahá sranda.
Nešel bych tam. Jednak má manžel pravdu a jednak, ať si @sebod myslí, co chce, ten zaměstnavatel je podvodník a předpokládám, že tedy podvádí i zaměstnance. První měsíc-dva ti třeba něco bokem dá, abys hned neutekla, pak už nic a jak si pomůžeš, když ve smlouvě bude psáno 10? Nijak. Budeš brát míň a vrátit se už nebude kam.
doplněno 30.05.15 00:17:Já snad pro @joudic (a pro @sebod) ještě něco připíšu:
1) Zaměstnavatel přece tím, že vyplatí něco bokem, neušetří nic. Zaměstnavatel si řekne, že na nového zaměstnance věnuje např. 20000 Kč. To bude ta superhrubá, nebo jak se tomu říká. Takže zaměstnanci slíbí 14 hrubého, ten pak dostane 10 čistého a zbytek jsou odvody (za zaměstnance i zaměstnavatele). Zaměstnavatele to celkem stojí těch plánovaných 20 a je mu celkem fuk, kolik z toho se dohromady odvedlo. Kdyby dal oficiálně zaměstnavatel hrubou jen 12, zaměstnanec by dostal oficiálně 9, s odvody to je celkem 17 a zbývající 3 dostane zaměstnanec bokem. Zaměstnavatel neušetřil nic. Ale má možnost o ty 3 zaměstnance obrat, když se mu zachce. A kromě toho je hodně zvláštní, kde ty "peníze bokem" vezme. Prošly účetnictvím? Nebo jsou špinavé a je potřeba je vyprat? Jakpak to je?
2) Ano, zaměstnancům jde jen o mzdu a dělají to, co mají určeno. Tak je to správně. Kdysi, jako mladému nadšenému, se mi zdálo, že by zaměstnavatel mohl ušetřit za drahé nákupy (čehosi). Ovšem vůbec nebylo jisté, zda je možné, aby se to povedlo, tak jsem se pokusil vytvořit náhradu "tajně" doma (aby případně nebyla ostuda) ve svém volném čase. Výsledek byl nakonec poměrně výrazně lepší, než originál. Chtěl jsem z toho úspěchu taky něco mít (ne jen jednou hezké prémie) a v tom smyslu jsem se pokusil dohodnout se zaměstnavatelem (zaměstnavatel by ušetřil asi polovinu ceny za každý kus). No, samozřejmě katastrofa. Od té doby vím, že už nikdy víc nic podobného! Práce mi začíná vstupem do objektu zaměstnavatele a končí, když vyjdu ven. Ve svém volnu se ničemu "pracovnímu" nevěnuji. Zaměstnavatel ode mne může chtít jen plnění pracovní smlouvy a já od něj očekávám totéž. Tečka. (už se dávno jedná o zaměstnavatele jiného)
Také bych do toho (zase) nešel. Kdysi před lety jsem dělal za 10+5 na (nenárokových) odměnách a po pár měsících si šéf zdůvodnil, že vlastně moc nedělám a byl jsem bez odměn
Dej si bacha na to, aby ti těch 10+7 nevyplácel jen po zkušební dobu a až se pracovní vztah protočí do běžné 2 měsíční výpověfní lhůty, tak ti těch 7 hned sebere. Většina lidí ještě tak měsíc až 2 otálí, pak teprve podají výpověď a to jsou další 2 měsíce. Takže v lepším případě tak budeš dělat za 3x17 + 4x10. Jestli ti ještě odloží výplacení výplaty o ten měsíc a půl, jak mu umožnuje zákon, tak klidně můžeěš být na 3x17 + 6x10 Jak jsem psal, nešel bych do toho.
Byť je to ,zejména u malých soukromníčků co zaměsnávají pár lidí,běžná praxe,ale Váš manžel má pravdu!Osobně jsem z takového zaměstnání utekl nebopt tehdejší šéf ,poté co jsem mu toto odmítl mi neustále snižoval peníze.Nakonec když jsem raději odešel i stím že místo 65%podpory jsem měl jen 45% (almužna),ale naštěstí jen jeden měsíc.
Jinak nevím výši postihu,ale zaměstnavatel (pokud se na toto přijde) dostane ,může dostat,pokutu tuším až 2,5 milionu a zaměstnanec 100 000kč
doplněno 29.05.15 19:31:Luice ano je rozdíl brát 17 a 11 tisíc ale počítejte z kolika asi tisíc bude nemocenská když základ + bokem x tisíc?Skončíte s prací a podpora-v prvním ppřípadě bude podpora necelých 6000kč (+- nepočítám ,odhadem) ve druhém přes 7500.
doplněno 29.05.15 21:34:Ještě poznatek-u minulýho zaměstnavatele kluci co brali jen základ a bokem x peněz s tím měli jen problémy.stalo se že já měl stabině min.12 000 (než začal tlačit abych přistoupil na jeho system!)ale oni nekdy dostali "bokem jen 1000,pak se stalo že dostali jen dvojku,výjímečně slíbených 5000kč!
Je potřeba se na to dívat z více úhlů.
1. je to nelegální, to je asi třeba říct jako první věc.
2. pokud máte blízko do důchodu (což asi ve vašem případě nemáte), tak čím vyšší jsou ofiko peníze, tím lépe (samozřejmě do určité míry, pak je lepší si spořit bokem...)
3. z ofiko peněz se počítá nemocenská, ošetřovačka, náhrada za dovolenou - takže ším menší jsou ofiko peníze, tím menší jsou i tyto částky
4. jakmile je něco neofiko, tak se klidně může stát, že vám ty eníze jednoho dne prostě nedají a vy nemáte dovolání
5. 11 a 17 tisíc je značný rozdíl a pokud tedy akutně ty peníze potřebujete, budete možná ochotná risknout výše uvedené "komplikace".
Domníváte se, že za cca 20 let bude velký rozdíl mezi důchodem, který se bude počítat z 11.000 nebo 17.000,- Kč?
Oboje to bude naprosto minimální částka, která se skoro nebude lišit. Berte teď 17.000,- Kč, Nemocenská? Dejte si za 500,- Kč pojištění a jste ne tom stejně. Dovolená? Za jeden odpracovaný měsíc jste na tom stejně.
doplněno 29.05.15 20:09:Když vydržíte v práci jeden rok, tak máte "navíc" 72.000,- Kč. I když skončíte na pracáku, tak pořád na tom ještě vyděláte
sebod
Jděte do toho, do důchodu daleko, zda nějaký a jaký bude je ve hvězdách. Místo v pokladně dostanete vždy pokud by firma krachla.
Z hlediska důchodu, nemocenské a ošetřováku na tom pořád vyděláte - sice bude o něco nižší, ale ty peníze navíc to vykompenzují. Mimochodem co zkusit je ukecat, ať vám papírový příjem o 1000 navýší - tím byste na tom byla stejně.
Nebezpečí je - ty peníze vám jednou nemusí dát a nic s tím neuděláte (což se může klidně stát, už takhle je vidět, že firma vyhledává podobné praktiky).
A můžete dostat pokutu, pokud by úřady/policie přišly na to, že berete peníze na černo - až 100 000. Ale zase - jak vám to dokážou, když vám to dají v hotovosti na ruku - nijak.
Já kdybych nedokázala sehnat nějak normálně placenou práci legálně (a 11 tisíc není důstojná výplata za měsíc práce - ta začíná min od 15 čistého výš), tak bych to vzala - do supermarketu se můžete vrátit vždycky, předpokládám.
Vážení. Pročpak hned hovoříte o tom, že onen zaměstnavatel je podvodník, nebude platit atd. Vy ho snad znáte? Vemte si laskavě mzdovou kalkulačku a spočítejte si, jaké odvody má ZAMĚSTNAVATEL. Většina z Vás, co tady dotyčného zaměstnavatele odsuzujete nemáte ani ponětí o tom, jaké to je PODNIKAT ! A půjdeme dál - kam jdou všechny ty odvody ze superhrubé mzdy? Oni jdou do pr...zadele ! To je další problém. No, možná ten dotyčný zaměstnavatel udělá líp, když OFICIÁLNĚ bude platit 9.000,- Kč. I za to mu dnes lidi utrhnou ruce. A on ušetří na odvodech. A nezkoušejte mi tady psát něco v tom duchu, že co ušetří dá tak leda do luxusní dovolené nebo nového baráku. Představte si, že se v tomhle absurdistánu najdou ještě takoví poctivci, co takhle ušetřené peníze dají do firmy. Do firmy, která přinese další pracovní možnosti.
asi tak...
uplne stejne by se dal rict protiklad, ze vsichni zamestnanci jsou tupe hovada, co se jim nerekne sami od sebe neudelaji, kteri se zajimaji jen o to, kdy skonci pracovni doba, kdy je obed, a kdy prijdou penize na ucet, kdo vsechno z kolektivu pujde po praci na par piv, a proc neni superhruba mzda cela jejich... co mili zamestnanci, take se vam libi takove generalizovani?
A vezte, ze zamestnance znam z mnoha aspektu a z velke casti je to v podstate pravda, zacinal jsem jako mladoch uplne dole s obycejnymi zamestnanci, pak casem z pohledu nadrizeneho a ted, kdyz delam na sebe, jsem rad, ze zadneho nemam. (se spolecniky je to v bledemodrem) Cest vyjimkam, kterych jsem samozrejme take mnoho poznal a takove si kazdy zamestnavatel, ci nadrizeny hycka.
Pravdepodobne vas nenapadlo, ze ten zamestnavatel proste potrebuje udelat nejakou praci, a proste na ty odvody nema... mimochodem mnohdy v ruznych fazich firmy ma zamestnavatel mnohem mene zisku nez ten zamestnanec...
doplněno 29.05.15 23:23:navic je to evidetne mlada firma a ten clovek ma vice potizi, nez si umite predstavit, obetoval do toho vlastni penize a riziko, ruci vlastnim majetkem (kdyz to nevyjde, je na mizine, ale vy holt jen pujdete do jine prace a jeste budete pozadovat odstupne, ikdyby zkrachoval), ale to je tezko lidem, kteri jsou zvykli cely zivot mit 10. v mesici stejny obnos na uctu, vysvetlovat...
doplněno 30.05.15 00:19:aby zamestnanec dostal 15tis cisteho na ucet, zamestnavatele to stoji cca 27tis z jeho penez, a tech 27tis musi ten zamestnanec tomu zamestnavateli svou praci vydelat, aby na nem zamestnavatel neprodelaval. Zamestnavatel musi tech 27 zaplatit, ikdyz firma nema zakazky (ikdyby si mel pujcit u banky jen proto, aby zamestnanec dostal vyplatu, ikdyz tam treba jen cely mesic naprazdno sedel a nemel do ceho pichnout, take hodne zamestnancu sedavalo v praci schvalne dele, aby meli proplaceny prescas). Uz vas vsechny vidim, jak se zadluzujete kvuli cizim lidem a samotnym vam zustane ho*..ubeles. Takze si uvedomte, ze pokud mate vyplatu 25cisteho vaseho zamestnavatele stojite 50tisic/mes a to uz je solidni palka.
doplněno 30.05.15 00:30:ve smlouve bude napsano 10 a + stat = 20 pro zamestnavatele (kdyby to bylo 17 musi za nej zaplatit cca 33)
33 - 20 = 13tis usetrenych
13usetrenych - 7(na ruku) == zamestnavatel usetri kazdy mesic 6tisic x 12 == usetri 72 tis/rok na 1 zamestnanci
Zaměstnanec nemá co sedět v práci déle. Přesčas nařizuje zaměstnavatel (nebo s ním aspoň musí souhlasit). Mimo pracovní doby nemá zaměstnanec na pracovišti co dělat.
doplněno 30.05.15 00:40:Ne, pořád to píšeš obráceně. Zaměstnavatel přece nevychází z čisté, ani z hrubé, ale z té superhrubé. Takže když může dát 10 oficiální čisté (tzn. 20 oficiální superhrubé) + 5 na ruku, tak to znamená, že má připraveno 25. Tedy buď 13 čistých legálně + odvody = 25, nebo 10 čistých legálně + odvody + bokem = 25. Zaměstnavatel, když dodrží slovo, neušetří nic. Zaměstnanec dostane o něco víc čistého (o to, co se za něj nezaplatilo v odvodech). Ale když bude mít zaměstnavatel pocit, že potřebuje, nedá těch 5 bokem a nikdo nemůže ani pípnout.
Zamestnavatel prioritne resi kolik potrebuje lidi... mimochodem nevim jakych 13, trochu jste se v tom zamotal, jeste naposled > srovnaval jsem toto (slibuje 17tis cisteho, ale papirove 10 + 7, jednoducha matematika nasleduje):
a/ 17 cisteho vyplata na uctu = 10legalne + 7na ruku = (pro zamestnavatele naklady celkem 27tis)
b/ 17 cisteho vyplata na uctu = 17 rovnou legalne = (pro zamestnavatele naklady celkem 33)
b - a = 6000 ...to je nic? to je 72 usetrenych tisic rocne za 1 zamestnance (pro zamestnavatele)
A ted si vezmeme priklad, ze zamestnavatel ma jen 3 zamestnance a nejakou výrobu (a potrebuje ctvrteho, aby stihl zakazky). Za kazdeho z tech 3 zamestnancu usetri 72tis = 3 x 72 = 216 usetrenych tisic rocne...
216.000 deleno 27(naklady na polo-legal zamestnance a/ ) == 8 platů == ma skoro zaplaceneho 4. zamestnance z toho, co usetril diky 10 + 7 systemu
Vysledek? Zamestnanci maji porad v kapse 17tisic a dokonce se nasel i ctvrty (nase tazatelka), ktery je stastny, ze ma praci a 17tisic cisteho v kapse
Ano tazatelka bude "kracena" ve stari na duchodu, ale nema vlastne papirove porad skoro stejne jako v tom marketu (11tis)? Takze je to v podstate to same, jakoby zustala v marketu, a jeste na tom tazatelka vydela okamzitymi penezi k dispozici, respektive polepsi si o 6tisic, no neni to skvele? je to skvele (TeleTele - telekrám)
zavedena prosperujici firma s velkymi obraty toto resit nepotrebuje (pak uz to je trochu zmrdstvi), toto se tyka malych a zacinajicich firem a remesel, ktere jsou rady, ze to nejak poslepujou a prezijou a potrebuji do vyroby vice zamestnancu, aby mohly plnit zavazky (a stat se do budoucna prosperujici firmou)
doplněno 30.05.15 01:53:dokonce jsem to sakra trochu smotal nakonec v prikladech a/ b/ (naklady zamestnavatele) konkretne v bodu a/ ma zamestnavatel jeste mnohem mensi naklady (20tis), cili rozdil je mnohem vetsi nez uvadim, takze jsem ve vypoctu poskodil/ubral zamestnavateli), a ten v konecnem vysledku z usetrene castky ze 3 zamestnancu zaplati celeho 4. zamestnance (ne jen 8 mesicu), ale to jste si urcite vsimli
doplněno 30.05.15 02:00:tak jsem blbej ja, zapomnel jsem, ze tam je vlastne dopocitano tech 7tis co da tazatelce na ruku, achjo, uz jdu spat radsi
predchozi doplneny odstavecek neplati
:doplněno 30.05.15 01:53:
Sebod, Váš názor mne překvapuje asi nejvíc.
Vy přece máte zkušenosti s matkami samoživitelkami, které by tento způsob odměňování poškodil nejvíce. Nižší nemocenské, ošetřovné, PPM, ...nižší podpora v nezaměstnanosti mohou s rodinnými financemi pěkně zamávat..
Kolik znáte zaměstnavatelů,kteří správně odvádějí vše, co mají, a současně část mzdy "vyplácejí bokem"? Já ani jednoho. (Mně by opravdu vadilo pracovat pro zaměstnavatele – podvodníka.)
Někoho vidina vyššího příjmu dokáže zaslepit tak, že nevidí možné dopady. Pokuta od 10.000 do 100.000 není malá. Pozor, na slíbenou mzdu nemá zaměstnanec nárok. Nárok bude mít jen na "papírově přiznanou" částku...
Já jsem zrovna jedna z těch, kteří by měli (vzhledem k mé profesi) nejvíc brojit proti penězům bokem. A znám zaměstnavatele, kteří to takto dělají - ti zaměstnanci nám to sami řeknou, ale náš úřad nemůže dělat nic kromě toho, že dá podnět k šetření na inspektorát práce. Ale na druhé straně se dokážu vžít do situace člověka, pro kterého je vyšší příjem (byť načerno) jedinou možností, jak uživit sebe a rodinu. Rozumím tomu, proč to ti lidi dělají a proč je pro ně slíbených 5000 na ruku dnes daleko důležitější než důchod bůhvíkdy, nemoc kdoví jestli a pokuta - na tu nemusí dojít vůbec...
Ivzez. Vy jste totiž taková "stará, dobrá poctivá duše" . Bohužel s tím dneska v podnikání nijak neuspějete. Zajděte si s nějakou opravdu dobrou účetní na kafe a proberte neadresně situaci jejich klientů. Tím myslím drobné podnikatele. Aby v dnešní době uspěli, musí neustále obcházet zákon. Bohužel. Většina tady z vás popisuje naprosto ideální stav v podnikání, kdy tok peněz funguje tak, jak má. Ale tomu tak přece není. Malý ale velice častý příklad, kdy si stát naprosto beztrestně a bezúročně půjčuje peníze podnikatele je vratka DPH. Situace: podnikatel každý měsíc odevzdává DPH - řádově desítky tisíc korun. Pomaličku našetří (nebo si vezme úvěr)na novou technologii a koupí ji. V DPH zaplatí 200.000 a samozřejmě počítá s tím, že DPH se mu do tří měsíců vrátí. Ale...ale FÚ mu udělá kontrolu, která trvá třeba rok! Podnikateli ty peníze samozřejmě chybí. A teď co? Když nezaplatí úvěr - bude exekuce a konec firmy. Když nenakoupí materiál, nebude z čeho vyrábět a bude konec firmy. Když nezaplatí energie, nepojedou stroje a bude konec firmy. Když, když, když... Věřte tomu nebo ne, ale jedno z mála míst, kde lze ušetřit jsou právě ony odvody.
Maminky samoživitelky. Jestliže mají často nemocné děti - mají smůlu. V práci dlouho nevydrží. Zeptejte se maminek, jaká je praxe. Jedno ošetřování, druhé...a vyhazov z práce. Ivzez, znovu opakuji, že rozdíl 72.000,- Kč jako v uvedeném případě NELZE vybrat v ošetřování apod. Opravdu žijete naprosto v jiném, ideálním světě. Nemáte ani ponětí o tom, jaká je praxe. Mamka samoživitelka, která platí nájem cca 7.000,-Kč radši sáhne po penězích "na ruku", protože má měsíčně o XXX peněz více. A to je důležité. Vůbe nebude uvažovat o tom, co bude, když je dítě nemocné... Ona totiž bez těch peněz "na ruku" má třeba na den na jídlo pro všechny 50,- Kč. Takže když dostane o 2.000,- Kč více, tak se může rozšoupnout ! Že to není správné? Já jsem ale nikde neřekla, že to správné je. Ale vzhledem k tomu, že financemi se živím, tak už jsem přestala rozlišovat to, co je správné z hlediska práva. Tady jde často o PŘEŽITÍ lidí v alespoň trošku důstojných podmínkách !
A znovu napíši, co jsem již uvedla. Až stát bude s našimi daněmi nakládat tak, jak má, tak mu budu tleskat. Jestliže s nimi špatně hospodaří, většina vybraných peněz skončí KDESI, tak nechť se každý jednotlivec stará především o sebe a svoji rodinu.
Kdysi, v devadesátých letech, kdy podnikání bylo v počátku, tak jsem kolem sebe měla strašně moc lidí, kteří se do toho pustili s obrovskými ideály. Udělat něco mimo zákon bylo naprosto nepřijatelné. Ti, co se nezměnili, už dnes nepodnikají...
Já to sice chápu i z hlediska drobného podnikatele, ale pořád jde o podvod.
Člověk ochotný podvádět v jedné oblasti klidně podvede/podrazí i zaměstnance.
Připomínám, že slib je jedna věc a nárok na mzdu věc druhá (nárok bude jen na tu "papírovou").
Prostě podle mne je to příliš velké riziko:
Zaměstnavatel, který zjisttil, jak snadné je "ušetřit na odvodech"
přijde brzy i na to, oč snazší je "ušetřit na zaměstnancích"...
Překvapuje mě, že někteří zdejší podnikatelé nechápou tok peněz ve vlastní firmě. Jaké "podnikatel platí zaměstnance ze svého"? Co je to za blbost? Podnikatel vyplácí zaměstnanci peníze, které dostal od zákazníka a při tom si ponechá zisk a odvede povinné odvody, které zaměstnanci nesmí podle zákona vůbec vyplatit. Nejsou to tedy jeho vlastní peníze, ale peníze zákazníka/-ků, které zaměstnanec pro zaměstnavatele vydělal!
Jestli si stěžujete, že vám zaměstnanci sedí a nemají co dělat, tak to znamená, že neděláte svoji práci. Práce podnikatele (zaměstnavatele) spočívá v tom, že hledá zakázky a vyřizuje příjem a výdej plateb (platby od zákazníků a výplaty zaměstnancům). To jsou ale naprosté základy podnikání, tak nechápu, jak to některým podnikajícím nemůže být jasné.
Když dostávám od zákazníka zaplaceno 45 tisíc měsíčně za výrobek, tak nemůžu na jeho výrobu přijmout člověka, který mě bude stát 50 tisíc (superhrubá) a snažit se to zfalšovat tak, že mě bude stát 30 superhrubá + 10 na ruku a 10 zisk. Buď musím přijmout méně zkušeného nebo kvalifikovaného pracovníka a nebo je ta cena moc nízká pro požadovanou odbornost pracovníka, který to má udělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.