Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Logopedie - r

Od: chica7 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

bude mi 19 a asi před měsícem jsem znovu začala chodit na logopedii, protože neumím vyslovit "r". Dostala jsem nějaké cvičení, jak to správně vyslovit. Musím říct, že mi to celkem jde.. prostě vím jak na to. Ale těžko se na to zvyká. Když se soustředím, tak to vyslovím správně, ale když jsem mezi lidmi nebo mám ve škole číst nahlas, tak se nedokážu soustředit. Nevíte, jak si mám na to zvyknout? Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bohužel, žádná rychlometoda neexistuje, jen cvičení dělá mistra. Musíte to dotáhnout tak daleko, kdy to pro Vás nebude věc k soustředění, ale samozřejmost.

hodnocení

1x

Rodiče Vás zanedbali. Dítě by mělo nastupovat do 1. třídy s dobrou výslovností všech hlásek. Proto chodí na logopedii předškoláci, někdy ještě i prvňáčci. Naučí se to během půl roku.

Je dobře, že se snažíte to napravit, ale půjde to hůř a bude to trvat déle. Zvyk je železná košile - a je to pravda. Už to v sobě máte prostě zakořeněné špatně a bude složité to napravit. Ale půjde to. Když jsem kdysi dávala dcerku jako 5letou, taky kvůli R, pan učitel jí tam zapisoval slova k procvičování. Písmeno R nahrazoval písmenem D. Bylo to hodně slov, vzpomínám si ale už jen na TDENKY a TDIKO. A pořád za sebou.

Znám pána, pracuje mezi lidmi jako nějaký manažer a neuměl Ř. Dal se k logopedovi, bylo mu už skoro 30 let. Bohužel, nenaučil se to a nechal toho. Už to v sobě měl natolik zakořeněné špatně, že to prostě nepřekonal. Tak ať Vám se to podaří. Jaga.

hodnocení

0x

Osvědčilo se i o samotě pořád mluvit, říkat to co vám nejde, aby vám to ani nepřišlo, že to neumíte. A časem to zvládnete...

hodnocení

0x

Třeba si nahlas čtěte

plavest*
hodnocení

0x

Lepší pozdě nežli nikdy. Tak v 6ti letech by vám to trvalo cca půl roku.Tak si k tomu ještě těch opožděných 13 let poměrnou dobou připočítejte.

mohajkova*
hodnocení

0x

čtěte nahlas a časem to zvládnete

*palec*

hodnocení

0x

Je potřeba naučit jazyk poslouchat. Neříkejte pouze a jen r, ale napodobujte všechny zvuky. I bez toho r. Jako dítě. Jak dělá auto, tramvaj, vrtačka, cirkula, F 1, startuje letadlo atd. Tím upevníte všechny spoje v mozku, které ovládají jazyk. Říká se tomu gymnastika mluvidel. ;) Až to několikrát vyzkoušíte, napodobujte zvuky, aniž byste na to myslel. Jen se občas zkontrolujte. Vlastně ne sebe, ale jazyk. Tiše, ale často!

host*
hodnocení

0x

Hlavně klid a s úsměvem. I když třeba vaše r není dokonalé, jistě vám celé okolí rozumí. Logopedové mají různé metody, mnozí, kdo se učili správně vyslovovat písmenko r si pamatují různá slova, jak tu už psala babajaga nebo i básničky: "Tdpaslíček tdnky tdhá, tdhání mu dlouho tdvá. Tdhá tdnky, tdhá v lese, do tdhu pak tdnky nese... ". atd. Víc najdete na webu, nebo vás to učí vaše logopedka. Hlavně klid a jak radila už mohajkova - cvičte, mluvte. Třeba i když jste o samotě si povídejte nahlas, třeba sama se sebou, s plyšákem nebo s obrázkem za plakátu. Smějte se a třeba i slova s písmenkem r parodujte, klidně mluvte i s tím td td a pak občas přejděte na r. Půjde to. Podobně jako když se děcko učí plavat a bojí se potopit hlavu, tak jednoho dne hlavu při plavání potopí a zjistí, že to jde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]